24 °C Budapest

Jól vizsgázott az új vizsgarend - Sorra buknak le a lopott autók

Pénzcentrum
2007. május 23. 11:00

Az újfajta műszaki vizsgáztatás május elsejei bevezetése óta 71 lopott autót találtak a vizsgaállomások - írja a Népszabadság.

A korábbi 794 külső, azaz nem közvetlenül a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) irányítása és ellenőrzése alatt álló vizsgaállomás közül eddig 642 csatlakozott az új, integrált gépjármű műszaki vizsgáztatási rendszerhez. S bár a vizsgáztatóhelyek száma a korábbi négyötöde, az új rendszer bevezetése óta a naponta elvégzett műszaki vizsgák száma 6000-ről 7500-ra emelkedett.

Az új vizsgáztatási gyakorlat bevezetése bevallottan kettős célt szolgált. Egyfelől az új nyilvántartó rendszer segítségével központilag és az eddiginél lényegesen hatékonyabban ellenőrizhetők a vizsgaállomások (azaz csökkent a visszaélések lehetősége), másfelől az eredetiségvizsgálaton még nem járt autók azonosítóinak (alváz- és motorszámának) kötelező ellenőrzésével kiszűrhetők a forgalomból a lopott és a jogellenesen átalakított autók. Ilyenből az elmúlt 22 napon 71-et találtak a műszaki vizsgaállomások, azaz naponta hármat-négyet.

A lap információi szerint az új vizsgarend bevezetése és az ahhoz kiépített számítógépes hálózat kiépítése óta több autó bukik meg a műszaki vizsgán, mint ahány a korábbi rendszerben elvérzett. A közlekedési hatóság nem kívánta kommentálni azokat a szakmai körökből szerzett értesüléseinket, miszerint a bukásszám jelentős növekedésének hátterében az áll, hogy míg korábban megtörténhetett, hogy egy autó anélkül ment át a műszaki vizsgán, hogy a vizsgabiztos látta volna, az új számítógépes rendszer erre már nem ad lehetőséget. Mint ahogy arra sem, hogy a vizsgára jelentett gépkocsi tulajdonosa, amennyiben az autó nem megy át elsőre a vizsgán, újra próbálkozzon, mintha mi sem történt volna.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem