24 °C Budapest

Tanítsd meg anyukádat Facebookozni!

MTI
2011. július 13. 15:32

A szülők is óvatlanok a Facebook közösségi portálon: kutatók szerint ugyanakkora az esélye annak, hogy túl sok személyes információt osztanak meg az oldalon, mint a tinédzsereknél.

"A Facebook nem csak a fiatalok körében vált jelenséggé - magyarázta a szakemberek egyike, Emily Christofides PhD-hallgató, a kanadai Guelphi Egyetem kutatója. - Az internetes környezet minden korosztály képviselőre befolyással van. A szülők és a gyerekek egyaránt túl sokat adnak ki magukról, többet, mint esetleg azt más közösségi színtereken tennék. Bizonyos pszichológiai tényezők erősítik is ezt a viselkedést."

Az egyetem 285, 19 és 71 év közötti felnőttet és 288 kiskorú jelenlétét vizsgálta a Facebookon. A kiskorúak életkora 9 és 18 év közötti volt, noha a világ legnépszerűbb közösségi portálja 13 éves kortól várja soraiba a felhasználókat: becslések szerint azonban 7,5 millió tag életkora nem éri el a 13-at. Az eredmények szerint a fiatalok többet árulnak el magukról, mint a felnőttek, de csak azért, mert több időt töltenek a közösségi hálón, és nem azért, mert kevésbé törődnének a biztonsággal. A tinik naponta átlagosan 55 percet, míg a felnőttek 38 percet szörfölnek a Facebookon.

Az idősebbek viszont kevésbé vannak tudatában a kiszolgáltatottság következményeinek - derült ki a kutatásból, amely szerint minél több időt tölt valaki a közösségi portálon, annál több dolgot oszt meg magáról. A megosztás mozgatórugói között fontos tényező a népszerűség iránti vágy - világítottak rá a szakemberek. Megítélésük szerinta Facebook olyan környezet, amely személyes információk megosztására bátorítja az embereket, és előfordulhat, hogy ugyan törődnek a biztonsággal, de mégis lemondanak róla a népszerűség érdekében.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm