4 °C Budapest

Biztonságos az érintésmentes bankkártya? Most kiderül

Pénzcentrum
2012. október 26. 05:37

Magyarországon is egyre népszerűbbek az érintésmentes fizetést lehetővé bankkártyák. Sok időt, hosszas sorban állást spórolhatunk meg használatukkal, kiválóan használhatóak éttermekben, kávézókban, boltokban - leginkább alacsonyabb összegű vásárlásoknál. Az elmúlt időszakban ugyanakkor szárnyara kaptak hírek az érintésmentes kártyák sebezhetőségéről is - a Pénzcentrum.hu most ezeknek járt utána.

Egyre több helyen találkozhatunk érintésmentes fizetéssel(MasterCardPayPass, Visa payWave), ami egy gyors, érintéssel működő, bankkártya alapú fizetési technológia. Ma több mint 100 ezer ilyen bankkártya van a piacon, közel hatezer elfogadóhelyen, és a legnagyobb nyári zenei fesztiválokon is lehet vele fizetni. Az érintésmentes bankkártyákkal a fizetés csak néhány másodpercet vesz igénybe. Ezt a fajta plasztiklapot nem kell odaadni a pénztárosnak, csak 4-6 centire odatartani egy azt érzékelni képes terminálhoz. Az hangjelzéssel jelzi, hogy a fizetés megtörtént, a vevő máris indulhat tovább.

Biztonságos?

Sokakban felmerül, hogy a rádiófrekvenciával működő rendszer mennyire megbízható, ad-e lehetőséget visszaélésre. Az elmúlt hónapokban több olyan elméletet, technológiai megoldást mutatott be a nemzetközi szaksajtó, amelyek az érintésnélküli kártyák - feltételezett- sebezhetőségét érzékeltették.

Az egyik legismertebb az elektronikus zsebtolvajlás néven elhíresült módszer: a csalók egy speciális eszközt visznek magukkal, majd az érintésnélküli kártyák tulajdonosai közelébe férkőznek (például egy zsúfolt tömegközlekedési eszközön, ahol valószínűsíthetően sok ilyen kártya van a zsebekben, pénztárcákban). A bűnözők kihasználják azt, hogy a rádiófrekvenciával működő érintésnélküli tranzakcióknál nem szükséges megadni PIN-kódunkat, így a speciális eszközzel viszonylag egyszerűen megszerezhetik a pénzt a kártyánkról. Egyes vélemények szerint szinte minden érintésmentes, azaz rádiófrekvenciával működő eszközhöz hozzá lehet férni, leegyszerűsítve az egész csak technológia, pontosabban antenna-hatótávolság kérdése. Sokan azt is kiemelik, hogy egyre több az ilyen fizetési eszköz -például karóra, mobiltelefon- ez pedig több célpontot nyújt a bűnözőknek.

Ne veszítsük el a kártyánkat!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A technológia megalkotója, a MasterCard az érintésmentes kártyák biztonságával kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy a kártyában működő dinamikus adatvédelmi eljárásoknak és a korszerű azonosítási megoldásoknak köszönhetően, a PayPass kártya használata során visszaélésre felhasználható ügyféladatok nem "hallgathatóak le". Ráadásul a hagyományos vásárlás esetén a vevőnek a kártyát át kell adnia a kereskedőnek, míg a PayPass kártya esetében nem kell kiadnia kezéből a kártyáját. Ez csökkenti a kártya érzékeny adatainak másolási lehetőségét.

Fejes Kálmán, a MasterCard Europe kártyabiztonsági szakértője a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: a PayPass egy chipalapú tranzakció, tehát rendkívül biztonságos. Működési elvéhez hozzátartozik, hogy egy meghatározott összeghatár alatt nem kell PIN kódot megadni. Nálunk ez a limit 5000 forint. A PayPass-fizetés esetében az ügyfél saját maga hajtja végre a tranzakciót, nem adja oda a kártyáját a pénztárosnak. Az ügyfeleknek tehát ezt a paradigmaváltást kell meglépni, hogy nem átadom a kártyát, nem a pénztáros fogja a termékeket leolvasni, hanem akár mindent el tudok intézni saját magam. Ráadásul, ha kérek, mindig kapok bizonylatot az érintés nélküli tranzakcióról is. Természetesen beállítástól függően SMS értesítést is lehet igényelni a PayPass tranzakciókról is.

A szakértő elmondta: "Még egyáltalán nem találkoztunk olyan esettel, hogy a PayPass adatok megszerzésére irányuljon valamilyen támadás. Abban azonban mindig lehet egyfajta kockázat, ha elveszíti az ügyfél a kártyáját. Így, ha elveszítek egy PayPass kártyát, akkor 5000 forint alatt valaki tud ezzel vásárolni, de csak meghatározott számú tranzakció során. Ezekben a kártyákban ugyanis van egy számláló, így az érintés és PIN kód nélküli tranzakciók száma limitálva van."

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem