8 °C Budapest

Vége az áfakedvezménynek: brutális drágulás jöhet a hazai lakásoknál

2018. július 4. 12:00

Varga Mihály pénzügyminisztert kérdezték az Inforádió Aréna című műsorban, többek között az 5 százalékos lakásáfa hosszabbításával kapcsolatban, amire elég egyenes, már-már egyértelmű választ adott. "Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény... Arra bíztatok mindenkit, hogy aki tudja, eddig az időpontig vegye igénybe ezt az adókedvezményt!" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

A hazai lakásszakma már régóta várja a döntést arról, hogy mi lesz a 2019. végéig szóló határidővel, amire a kormányzat szereplői már hónapok óta úgy reagáltak, hogy a határidő másfél év múlva lejár és a hosszabbítással kapcsolatos téma "nincs terítéken". Ennek ellenére a bizakodás a hosszabbításra vonatkozóan a mai napig megmaradt, de egyre több jel utalt arra, hogy az új építésű lakások esetében meg fog szűnni ez a kedvezmény. Varga tegnapi bejelentése jelentősen erősíti ennek a kimenetnek a valószínűségét.

A lépés hatásait még nem tudjuk teljesen felmérni, de az biztosnak tűnik, hogy a közel 25 százalékos drágulás komoly hatást fog gyakorolni a 2020 januárja után kifizetett új lakások részleteire, az építésekre, és nem utolsó sorban az újabb fejlesztésekre.

Az árak - sok egyéb szempont miatt sem - nem fognak mérséklődni, de a mostani nagy építési bumm véget érhet. Maradnak megint csak a legnagyobbak a piacon. Ha visszaáll a 27 százalékos áfa, akkor egy 50 milliós lakás áfája 2,5 millió forint helyett 13,5 millió forint lesz. Vagyis a végösszeg, akár befektető az ember, akár külföldi vásárló, akár fészekrakó család, 52,5 millió helyett 63,5 millió lesz. Nem mindegy.

Mit is mondott Varga?

Varga Mihály az Infórádió Aréna című műsorában beszélt a piac felpörgetésére szolgáló csökkentett lakásáfa várható jövőjéről, aminek a meghosszabbítását a lakáspiaci szereplők már hónapok óta várják. Az üzenet szinte egyértelmű: 

Nem gondolkodik a kormány hosszabbításon.

Majd így folytatta: "Szeretném rögzíteni, hogy 2016-tól 2019-ig egy adókedvezményt indítottunk el, ezt a Parlament elfogadta, ez törvényben nyugszik. Mi erre a 3 évre vállaltuk azt, hogy lemondunk egy jelentős adóbevételről, és összekötjük a demográfiai kérdéseinket a lakásépítéssel. Ennek érdekében adott a kormány egy adókedvezményt. 

Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény.

Arra biztatok mindenkit, hogy aki tudja, eddig az időpontig vegye igénybe ezt az adókedvezményt! Az a tisztességes, hogyha a kormány egy ilyen kedvezményt egy átmeneti időszakra elindít, akkor azt nem piszkálja folyamatosan, mert akkor senki nem fogja komolyan venni a kormányt" 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- szögezte le Varga. A beszélgetés nem ért véget ennél a pontnál. Arra a kérdésre, hogy milyen hatással lehet ez a lakáspiacra, nem fognak-e eltűnni a fejlesztők, Varga úgy reagált, hogy: "Ez is egy szempont, de vannak más szempontok is. Például, hogy Budapesten az eladott új lakások 10 százalékát külföldiek veszik meg, másfelől pedig ingatlanbefektetők célpontja lett ez a kedvezmény, vagyis második, vagy harmadik lakásukat vásárlóké, ami nem volt célja a kormánynak. Mi ezt nem kívánjuk támogatni. Alapvetően az volt a cél, hogy a népességfogyás lassuljon, forduljon meg, demográfiai változás legyen, amit a lakások építésével kössünk össze."

A CSOK viszont marad, hiszen bevált, ahogy arra korábban is tettek utalásokat. 2019 első felében pedig felülvizsgálatra kerül a rendszer, és még az is lehet, hogy tovább bővítik. Ráadásul úgy, hogy az esetleg az új építést is támogassa.

(Portfolio)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm