6 °C Budapest

Rengeteg mosószerben találtak káros vegyszereket: magyarok is veszélyben

2018. november 5. 14:00

Különösen nagy veszélyben vagy, ha nem válogatod meg, milyen mosószereket használsz. Egy egészségügyi szervezet ugyanis rengeteg egészségkárosító vegyszert talált a különböző termékekben. Még a legnagyobb, legismertebb márkák szereinek is jutott a legrosszabb értékelésből!

Igen, a mosószerekben vannak veszélyes összetevők, talán azokban is, amelyeket te is használsz. Ezek az Environmental Working Group (EWG) vizsgálatain a legrosszabb, F-minősítést kapták! Az egészségügyi szervezet az összetevők alapján pontozza a termékeket, minél alacsonyabb az értékelés, annál több káros anyag van az adott áruban.

Íme néhány különösen veszélyes összetevő, amelyeket a forgalomban lévő mosószerekben találtak:

Nonil-fenolok és nonil-fenol-etoxilátok

Ezek nagyon veszélyesek, mivel a többi között bőr allergiát, légzési problémákat, asztmát, hormonzavarokat is okozhatnak, vagy a legsúlyosabb esetben rákot, és DNS-károsodást.

1,4-dioxán

Ez is egy ismert rákkeltő anyag, amely irritálhatja a bőrt, a szemet, a tüdőt.

Nátrium-lauril-szulfát és nátrium-laureth-szulfát

Ezek az összetevők 1,4-dioxánnal vagy etilén-oxiddal is lehetnek szennyezettek - utóbbi szintén rákkeltő. Idegrendszeri problémákat is okozhatnak, valamint szem-, bőr- és légzőszervi irritációt. Nem mellékesen a környezetre is károsak, ugyanis nem bomlanak le egykönnyen, így az állatokra és az emberekre is veszélyesek.

Illőanyagok

Számos különböző vegyszer segítségével teszik illatossá a mosószereket, ezek legtöbbje az EWG szerint irritálhatja a szemet, bőrgyulladást, nehéz légzést okozhatnak, emellett negatív hatással vannak az emberi test reprodukdív rendszerére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos, hogy ezek az anyagon nem csak a mosószerekben vannak jelen, hanem számos más, háztartási vegyszerben is a tisztószerektől a kozmetikumokig, így ha nem akarsz nagy bajt, minden ilyesminek ellenőrizd az összetevőit! Az EWB összesen csaknem 400 terméknek adott F-minősítést, olyan nagy neveknek is, mint például Ajax, Dreft, Ultra, OxiClean, Persil, vagy a Tide.

A teljes listát itt találod!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem