12 °C Budapest

Micsoda pazarlás: így rendezik be lakásukat a fiatal magyarok

2018. augusztus 11. 17:30

Az álomotthon minden magyar számára mást jelent, de egy dologban a legtöbben egyetértenek: a berendezésnek tükröznie kell az ott élők személyiségét. Egy friss körképéből kiderül, hogy ki így, ki úgy, de a személyre szabott megoldásokban bízik.

Az álomotthon minden magyar számára mást jelent, de egy dologban a legtöbben egyetértenek: a berendezésnek tükröznie kell az ott élők személyiségét. Az IKEA folyamatosan szemmel tartja a lakberendezési szokások alakulását, legújabb körképéből pedig kiderül, hogy ki így, ki úgy, de a személyre szabott megoldásokban bízik.

Tapasztalataik szerint általánosságban elmondható, hogy míg a legtöbb nő fontosnak tartja a lakberendezést és önkifejezési eszközként tekint rá, addig a férfiak között nincs ekkora egyetértés. A fiatalabb, 30-39 éves korosztály számára inkább a divat követése a fontos, ennek megfelelően alakítják otthonaikat is - jellemzően néhány évente lecserélik a bútorokat.

Ezzel szemben az idősebb, 40 év fölötti férfiak jellemzően inkább saját kezükben bíznak: a készen kapható megoldások helyett a saját kezűleg elkészített, a funkciót előtérbe helyező darabok kapnak helyet. Érdekesség viszont, hogy az ugyanebbe a demográfiai csoportba tartozó hölgyek számára a lakberendezés kifejező jellegének jelentősége kiemelkedő: az önkifejezők gyakrabban böngészik az internetet, magazinokat új kreatív megoldások után kutatva, amit akár önmaguk meg is valósíthatnak.

Természetesen senkit sem dobozolhatunk be csak egy csoportba - az ezermester férfiak részben hasonló motivációval rendelkeznek, mint az önkifejező nők, valamint a hölgyek között is szép számmal akadnak azok, akik inkább saját maguk által barkácsolt dolgokkal rendezik be otthonukat. Személyiségünktől függetlenül erőfeszítéseink ugyanarról szólnak: otthonunk szépségéért vagy kényelméért szeretnének tenni - ki-ki a maga módján. Az ezermester egy kicsit önmagát is beteszi a saját kezűleg készített alkotásba, az önkifejező pedig a nagyvilág által nyújtott ötletekből és megoldásokból választva behoz valamit a közös térbe. Ezektől nemcsak az otthon lesz szebb vagy jobb, hanem a benne töltött idő és az ott megélt kapcsolatok is

- mondta el a bútoráruház megfigyelései kapcsán Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus.

A változás az életben és a lakberendezésben is örök

A lakberendezési szokások szempontjából fontos még az élethelyzet állandósága: azok, akik épp új fejezetet nyitnak életükben, vagy nem rendelkeznek saját lakással, inkább átmeneti megoldásokat keresnek, illetve pénzüket is szívesebben költik élményekre. A lakberendezési szokásokban ez annyit jelent, hogy olyan bútordarabokat vásárolnak, amelyek könnyen mozgathatók, egyszerűen szállíthatók, valamint illenek a gyorsan változó környezetbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fenti kategóriákon kívül esők jellemzően olyan nők, akik számára a lakberendezés kiemelten fontos, viszont inkább a boltokban kapható, kész megoldások hívei. A fiatalabbak között jellemzően a költségvetési lehetőségek szabnak határt a képzeletnek, a családos, 40 év fölötti nők esetében pedig ez az akadály is elhárul. Ők szívesen böngészik a lakberendezési kínálatot, hogy mindig naprakészek legyenek, és kialakíthassák álmaik otthonát.

Érdemes hangsúlyozni, hogy egyetlen személyiség sem előrébb való a másiknál. Fontos, hogy kölcsönhatásban éljünk együtt, vagyis az otthon egyes pontjain közös döntések alapján dőljön el a színek, formák, funkciók használata. Konfliktusok persze előfordulhatnak, de az egyetértés kulcsa ebben az esetben is ugyanaz, mint az együttélésnél általában: a határok kijelölése és betartása

- jegyezte meg Szvetelszky Zsuzsa.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem