Komoly baja lehet a kutyádnak: ezzel a módszerrel kiderülhet, beteg-e

2019. január 6. 12:55

Akár komoly betegségekre való hajlamot is kimutathat a kutyáknál a DNS-teszt, amit egyre többen végeznek itthon. Ebből az is kiderülhet, hogy egy keverék kutya felmenői milyen fajtájúak voltak. Persze a speciális kutya-családfának borsos ára van, de ezzel a módszerrel derülhet ki a legbiztosabban, hogy milyen származású a kedvenced.

Ha keverék kutyát fogadtál örökbe, előfordulhat, hogy lövésed nincs, milyen fajtájú felmenőkkel rendelkezik: alkatilag például egy agárra hasonlít, a kék szeme huskyra emlékeztet, a feje viszont mondjuk vizslás. Megoldás lehet, ha elviszed az állatorvoshoz, azonban ő sem feltétlenül mindent tudó. Fordulhatsz az internethez is: elkezdhetsz képeket nézegetni különféle kutyafajtákról, de az eltarthat egy ideig, és nem is biztos, hogy pontos eredményt kapsz. Létezik más megoldás is, van például olyan mobilapp, amelyben több lépésben megadhatod a kutyád főbb jellemvonásait: fejforma, szőr, testalkat, fülek formája. Ezek alapján a program kiadja azt a három domináns fajtát, amelyekből biztosan lehet az állat vérvonalában. A What's My Mutt nevű appban 65 kutyafajta tulajdonságait vegyítették, és a program a fejlesztő állatorvos szerint "önfejlesztő", tehát a korábbi találatok alapján - ha a felhasználó le is fényképezi a kutyáját, és megosztja azt a közösségben - még pontosabban képes meghatározni egy-egy kutya felmenőit.

A tudomány segíthet

Ugyanakkor a pénzesebbeknek 99 százalékos biztonsággal megmondják, hogy miféle kutyák vegyülnek kedvencükben. A gazdik ugyanis már DNS-profilt is készíttethetnek kedvencükről, így pedig biztosan kiderülhet, hogy egy keverék kutyának milyen fajtájú felmenői vannak. Egy teljes családfa meghatározás az egyik ilyen szolgáltatást nyújtó cégnél 33 ezer forintba kerül. Ennyiért egy komplett ágrajzot kapunk, amely még a kedvencünk dédszüleinek fejtáját is képes meghatározni. Lehet kérni egy DNS-profilt is, egyedi DNS aláírással, ez csak 20 ezer forint, egy hivatalos származás igazolás 50 ezer forintba kerül - ezt vélhetően a tenyésztőknek találták ki a drága, fajtiszta kutyák pedigréjének igazolására.

Súlyos problémákat előzhetsz meg

A módszerrel segíteni is tudsz a kutyádon, hiszen azt is meg tudják mondani, hogy van-e öröklött, genetikai betegsége. Ilyen például a diszplázia, amely a csípőizület elváltozását jelenti és a közepes, illetve nagytestű kutyákra jellemző. Bár a baj elkerülhetetlen, de megfelelő életmóddal és különféle porcvédőkkel lassítható a folyamat, nem kell, hogy műtétre kerüljön a sor. Ha időben kiderül, akkor hatékonyabb lehet a megelőzés - ebben segít a DNS-szűrés. Hasonlóan örökletes és súlyos kutyabetegség az epilepszia, ami szintén kezelhető, ha időben észlelik.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm