Kiderült, mire elég ma 60 millió forint az ingatlanpiacon

2018. december 6. 16:03

Ötven-hatvan millió forintból már Budapest külső kerületeiben is kifejezetten igényes otthont lehet vásárolni, vidéken pedig akár szép családi házat is.


A legtöbben 20-25 millió forint körüli ingatlanokat keresnek, az OTP Ingatlanpont keresőportálján, így ha valaki már 50-60 milliós otthont keres, az a többiekhez képest vagyonosnak, de legalábbis hitelképesnek nevezhető. A keresőbe 50-60 millió forintos értékhatárt megadva 427 találatot kapunk.

Hatvanmillió forintért Budapesten és agglomerációjában már családi ház kategóriában is szép kínálatot találhatunk a keresőben. A belvárostól 20 kilométerre található XVII. kerületben például már egy többgyerekes családnak ideális, 210 négyzetméteres, 2+4 félszobás családi házat lehet kapni, amelyhez kellemes kis kert is tartozik.

A fővárosi átlagárat tekintve, a vizsgált hatvanmilliós összegért 121 négyzetméteres ingatlan vásárolható Budapesten a NAV 2018-as forgalmi adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérképe szerint. A pesti belvárosban, a Szervita téren viszont egy harmadik emeleti, napfényes, 42 négyzetméteres, egyszobás lakást árulnak 57,5 millió forintért. (Ezzel a garzon belép a négyzetméterenkénti 1,3 millió forintos klubba, ami még az V. kerület csillagászati árai között is figyelemre méltó.)

Ha valaki szabadon választhat otthont az ország területén, akkor hallatlanul jó, olykor kifejezetten luxus lehetőségeket találhat ebben az árkategóriában. Miskolctapolcán egy 176 négyzetméteres, háromszintes, nappali + 3 félszobás, kiváló állapotú panorámás házat 59,5 millió forintért hirdetnek. Ugyanezért az árért kínálják megvételre azt a skandináv típusú gerendaházat, amely Nyíregyháza-Sóstón található és 230 négyzetméterére a 7 szoba mellé még egy szauna is befért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nemzetközi nagyvállalatok által kedvelt városokban persze a lakások is drágábbak, különösen Nyugat-Magyarországon. Győr belvárosától öt perc sétára például szép kertben egy 170 négyzetméteres, 5 szobás családi házat árulnak, ami azonban alapos felújításra szorul. A nagybefektetők eddig nem kényeztették el Pécset, de éppen a napokban látott napvilágot a hír, hogy egy dél-koreai autóalkatrész-gyártó cég Székesfehérvár és Rétság mellett jelentős beruházást tervez a baranyai megyeszékhelyen is. Nem nehéz tehát megjósolni, hogy nem maradnak üresen azok a társasházi lakások, amelyek átadását 2019 nyarára ígérik Pécsett. Közülük egy 125 négyzetméteres, amerikai konyhás, négyszobás otthont 56,9 millió forintért hirdetnek.

A megyeszékhelyek átlagos négyzetméterárait tekintve, 60 millió forintból 245 négyzetméternyi lakást lehetne vásárolni. A szórás persze hatalmas: Győrben, Debrecenben és Székesfehérvárott nagyjából 190 négyzetméteres családi házak férnek bele ebbe a keretbe. Ezzel szemben Salgótarjánban 695 négyzetméternyi otthon kapható ennyi pénzért (ami testvérek között is 13 átlagos méretű lakótelepi lakás) - persze mindezt csak addig, míg esetleg egy multinacionális vállalat be nem jelenti, hogy éppen ebbe a városba telepíti gyárát. Mert akkor az ingatlanárak ott is elkezdenek majd felfelé araszolni...

Ha tehát valaki nincs egy meghatározott városhoz, régióhoz kötve, mert például távmunkában tud dolgozni, vagy annyira versenyképes szakmája van, hogy szinte bárhol el tud helyezkedni, akkor nagyon megéri kilépni a komfortzónából, és távolabb is körülnézni, mert ugyanakkora anyagi ráfordítással egészen más életminőséget teremthet magának.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem