14 °C Budapest

Itt a nagy matracteszt: nem biztos, hogy a drágábbat érdemes venni

2019. március 25. 15:32

40 matrac laboratóriumi tesztje alapján nem érdemes több százezer forintot áldozni egy jó matracra. Habár a gerincoszlopot sok tesztelt matrac nem támasztotta alá megfelelően, pontrugalmasság és magasságmegőrzés szempontjából jól teljesítettek. Nem utolsó sorban jó hír, hogy a strapabíróbbak akár 8-10 évet is kibírnak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 6 különböző márkától 40 (rugós, hab, hibrid, latex) matracot tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt - írják közleményükben. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire jó az alátámasztása alváskor, könnyen beleizzadunk-e, mennyire megy össze a matrac, ha ráfekszünk. Mivel alapvetően hosszú távra választunk matracot, nem mindegy, hogy milyen tartósak - a laboratóriumi tesztelés során ezt is vizsgálták.

Felújítanád a lakást? Bármire felhasználható, olcsó hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

Az összesített eredmények alapján 11 matrac legalább 75 százalékon teljesített. A lista élén végzett kétszemélyes matracok között van 60 ezer forintos, de 600 ezer forintos is, a jól szereplő egyszemélyesek 30 ezer és 450 ezer között mozognak. Egy-egy márkán belül is jelentős eltérések vannak árban és pontszámban is.

A lista élére került termékek közös nevezője, hogy elég tartósak, így valószínűleg több évig - a strapabíróbbakat akár 8-10 évig - tudjuk majd használni, továbbá nem töppednek össze, ha ráfekszünk, így nem érezzük az oldalunkban az ágyrácsot. Pontrugalmasság szempontjából is viszonylag jól szerepeltek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek többségénél nem lejt az egész matrac abba az irányba, ahol ülünk vagy fekszünk, ami főleg kétszemélyes matracoknál nagy előny.

A sereghajtók leginkább azzal veszítettek pontot, hogy kevésbé bizonyultak tartósnak, erősen összemennek, ha ráfekszünk, és könnyen beleizzadhatunk.

Egy matracnál fontos, hogy megfelelően alátámassza a testünket alvás közben, vagyis ne deformálódjon el a gerinc, attól, hogy túl puha vagy túl kemény a fekvőhely. A tesztelt termékek nem szerepeltek túl jól ebből a szempontból, habár ez erősen függ a testalkattól és a testsúlytól. Mindössze 4 termék kapott 3-as vagy annál jobb pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Két matrac még a 2 pontot sem ért el, volt köztük egy közel 500 ezer forintos termék is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mire figyeljünk matracvásárlásnál?

Habár matracvásárlás előtt is fontos az internetes tájékozódás, ennél a terméknél mégis a legfőbb szabály, hogy vásárlás előtt próbáljuk ki. A legfontosabb szempont, hogy jól alátámassza a testünket, vagyis ne süppedjünk bele, de ne is legyen túl kemény. Hogy melyik a számunkra ideális matrac, az függ az alvási szokásainktól, testalkatunktól és a testsúlyunktól is. A keményebb matracok általában a nagyobb testsúlyú emberek számára ideálisak, de ez nem aranyszabály. Feküdjünk a matracra, forgolódjunk rajta, üljünk fel, és ha minden helyzetben kényelmesnek érezzük, akkor megtaláltuk az igazit.

Lakásfelújításhoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Mivel nem olcsó termékről van szó, érdemes előre tisztázni, hogy milyen lehetőséget kínál a bolt vagy webáruház, ha menet közben kiderül, hogy mégsem a megfelelő matracot választottuk. A komolyabb kereskedők akár több hét után is kicserélik, visszaváltják a náluk vásárolt matracot. Vásárlás után azonnal próbáljuk ki, teszteljük otthon néhány napig, hogy minél előbb kiderüljön jól döntöttünk-e.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem