18 °C Budapest

Itt a nagy betörés-térkép: ezek a legveszélyesebb kerületek Budapesten

2018. november 9. 11:30

Az elmúlt egy évben számos betörést regisztráltak a fővárosban. Lakásvásárlás szempontjából pedig nagyon nem mindegy, hogy az adott környéket mennyire kedvelik a bűnözők. A rendőrség szerencsére térképre pakolja az adatokat, a Pénzcentrumon pedig megmutatjuk: melyek a főváros veszélyeztetettebb pontjai!

Sok szempontot veszünk figyelembe, ha új otthont választunk: milyen közel van a bolt, a tömegközlekedés, lehet-e rendesen parkolkni. Ugyanakkor sokan nem néznek utána egy másik, különösen fontos tényezőnek: a környékbeli bűnözési mutatóknak. Pedig ezt igen egyszerű megtenni, hiszen a rendőrség (30 napos késleltetéssel) rendre térképre teszi a statisztikákat! Most azt néztuk meg, melyik fővárosi kerületben történt a legkevesebb betörés.

Újpest, a negyedem

A térképre pillantva kiderül, hogy a kerület rossz hírével ellentétben Újpest az egyik olyan kerület, ahol a legkevesebb betörés történt az elmúlt egy évben. Sajnos a rendőrségi térkép pontosabb adatokkal nem szolgál, de a "bűnügyi pontok" alapján kiderült, hogy a betörések nem a kertvárosi, hanem inkább a panelházakkal tarkított felére jellemzőek a betörések.

Betörések Budapesten 2017. október és 2018. október között.

A térkép szerint hasonlóan kevés betörés volt az elmúlt 365 napban a XVI. és XVII. kerületben, és a XV.-ben sem volt olyan sok. A "nem olyan vészes" kategóriába tartozik még a XX. és a XXIII. kerület, illetve a III. kerület.

Bulinegyed, a betörők egyik kedvence

Ahogyan Újpestről a XIII. kerületen át haladunk a belváros felé, egyre több betörést láthatunk a rendőrségi térképen. Az is érdekes, hogy a Teve utcai rendőrpalota "szelleme" valamelyest visszafogja a betörőket, ám tőle egy kilométerre már ismét sok eset történt az elmúlt évben. Sok betörés volt az Árpád híd - Váci út - Margit híd által határolt területen is.

Betörések tekintetében a "bulinegyedben", illetve összességében a VI. VII. és VIII. kerületekben is elég rossz a helyzet. Itt főképp a körút, az Üllői út, a Boráros tér, a Keleti, és a Rákóczi út környéke a veszélyeztetett terület, és a V. kerületben (főképp a Szabadság tér és a Ferenciek tere környékén) is regisztráltak jópár esetet.

"Buda imázs: mond csak, hogy a pesti más!"

A 2017-es statisztikák szerint is messze a budai oldalon volt a legtöbb betörés, és ez azóta sem túl sokat változott: a II. és a XI. kerületben is elég sok esetet jelöl a rendőrségi térkép. Van olyan városrész, például az M1-M7 bevezető környéke, ahol szinte minden utcára jutott egy betörés az elmúlt évben, ahogy Hűvösvölgyben és a Szilágyi Erzsébet fasor környékén is sok esetet mutat a térkép, valamit a Pusztaszeri út körzetében is.

Bűnös város

A tavalyi adatokat böngészve kiderült, hogy azokban a kerületekben volt magasabb a betörések aránya, ahol magasabb a családi házak száma. A 2017-es statisztika alapján a lakásbetörések száma a II. kerültben volt a legmagasabb (115), amit Újbuda követett (92), majd pedig Zugló (72) következett. A legkevesebb betörés a XVI. kerületben volt (13), a második helyen XXIII. kerület áll 15 esettel, a XX. kerületbe pedig csak 17 lakásba törtek be 2017-ben.

Elkövetett bűncselekmények tekintetében toronymagasan Angyalföld vezetett több mint 5800 esettel, második Ferencváros 2730 esettel, harmadik pedig a VI. kerület 2529 bűncselekménnyel. Kiemelkedően alacsony volt tavaly a bűnözés a XXIII. kerületben, ahol mindőssze 407 esetet regisztráltak, és a XVII.-ben is csak 480 bűncselekmény történt 2017-ben. A harmadik legbiztonságosabb kerület az első, de itt azért már jóval több bűntény volt: összesen 622-t jegyeztek fel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tavalyi adatok között itt is tudsz böngészni - Ügyfélkapus felhasználó kell hozzá.

Semmi sem véd meg - vagy mégis!

A betöréshez nem kell sok idő, elég 10-15 perc, és nyoma veszhet a pénznek, ékszereknek, nagy értékű elektronikai eszközöknek. Ha nincs rajta legalább rácsod, riasztód, vagy valamilyen megfigyelő eszközöd, könnyen áldozatul eshetsz: a betörők számára ugyanis a tett helyszínének kiválasztása szempontjából az is fontos, hogy mennyire védik az adott lakást!

Ma már nem feltétlenül van szükség nagy értékű beruházásra ahhoz, hogy megnyugodj! Például a már rendelkezésre állnak olyan okoseszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével a lakók bárhol és bármikor élőképet lássanak otthonukról, például felhőalapú kamerán keresztül. A biztonsági rendszer ráadásul anyagi lehetőségeink szerint bármikor bővíthető. A rendszerekhez általában nyitás- és mozgásérzékelő is párosítható.

Sokan a kármentésre sem gondolnak

Bár a betörések ellen nem véd, de a károkat egy jó lakásbiztosítással minimalizálhatod, ha már megtörtént a baj. Ugyanakkor 10-ből négy magyar családnak nincs megfelelő lakásbiztosítása, így pedig a bűnözők által okozott károkat sem téríti meg senki. Egy korábbi Pénzcentrum-interjúban a többi között erről is beszélgettünk a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatójával.

"Magyarországon jelenleg körülbelül 3,1 millió ingatlan biztosított, ez 70-72 százalékos lefedettséget jelent; és (...) akár 10-15 százalék is lehet azoknak az aránya, akik nem frissítik lakásbiztosításuk értékét, bár kellene"

- hívta fel a figyelmet Kádár Péter.

A szakértő azt javasolta, hogy 1-2 évente mindenképpen érdemes átnézni a lakásbiztosítás szerződését. Korábban a Magyar Biztosítók Szövetsége is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sokan nem biztosítják be otthonukat. Jellemzően csak a nagyobb viharok után nő meg az érdeklődés a termékek iránt - az általános növekedés azonban nagyon lassú.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem