7 °C Budapest

Indul a razzia: milliós bírságot kaphat, akinek kertes háza, hobbi telke van

2019. május 26. 14:44

Kedvezett az időjárás a parlagfűnek, ezért már most el kell kezdeni a védekezést - hívja fel a figyelmet a Parlagfűpollen No Egyesület. Az idei évben is júliustól szabhat ki bírságot a NÉBIH a parlagfűvel fertőzött területek miatt.Az egyesület információi szerint idén nagyobb figyelmet fognak szentelni a hatóságok a parlagfüves területek felderítésére. Mutatjuk a tudnivalókat.

"Figyelem! Már most kell védekezni a parlagfű ellen" - szögezi le friss közleményében a Parlagfűpollen No Egyesület. És nem véletlenül, mint írják, országszerte négy-hatleveles állapotban vannak a fejlettebb parlagfűtövek és az esőzések hatására folyamatosan csírázik az utánpótlás. Hozzáteszik: a vegyszeres gyomirtás hatleveles állapotig eredményes, ezután mechanikai védekezést lehet alkalmazni, amely az őszig lábon álló kultúrákban nehézkes, illetve csak a táblaszéleken lehetséges.

Az egyesület kiskertekben a sorközök kapálását ajánlja. "A megelőzés legfontosabb módja a vetésforgót úgy alakítani, hogy a parlagfű-fertőzésre hajlamos régiókban szakértelem nélkül ne fogjunk olyan növény termesztésébe, amely betakarítása a parlagfű virágzása utánra esik" - fogalmaznak a közleményben. Jelzésük szerint igen veszélyeztetettek a nem megfelelő záródású napraforgó kultúrák, de belvizes területeken, homokon, vízmosásos lejtőkön és egyéb rossz termőhelyeken kerüljük a kukorica- a szója és a tökültetvények telepítését is.

Míg az elmúlt években a parlagfüves területek ellenőrzése csökkenő tendenciát mutatott, addig információink alapján az idén a lakosság egészségének megóvása érdekében ismét nagyobb figyelmet fognak szentelni a hatóságok a parlagfüves területek felderítésére

- szögezi le közleményében a Parlagfűpollen No Egyesület.

Hamarosan indul a razzia!

A Parlagfűpollen No Egyesület információi szerint tehát idén erőteljesebb kontrollra számíthatnak az ingatlntulajdonosok. Ahogy azt az eddigi években megszokhattuk, úgy az idei évben is júliustól szabhat ki bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a parlagfűvel fertőzött területek miatt. Aki esetleg nem tudná:

minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít.

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia L.) jelentősége változatlanul kiemelkedő a hazai gyomnövények palettáján. A rendkívül allergén növény humán egészségügyi vonatkozásait nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A virágpora súlyos allergiás megbetegedések okozója, ami a magyar lakosság mintegy 20 %-át érinti. A parlagfű gazdasági szempontból is meghatározó, mivel agresszivitásának köszönhetően elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, jelentős terméskiesést okozva.

Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik.

Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie. Külterületek esetében a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai, míg belterületeknél az önkormányzat jegyzője végzésben állapítja meg az eljárás során felmerült költségeket, melyek magukban foglalják:

  • a vállalkozó költségét (ha a közérdekű védekezést végrehajtotta),
  • a vállalkozó okafogyottá vált kiszállási költségét (ha az ügyfél elmulasztotta értesíteni a hatóságot, hogy maga elvégezte a védekezést és a vállalkozó kiment a helyszínre)
  • a közérdekű védekezés végrehajtásával kapcsolatban felmerült hivatali költséget.
  • külterületek esetében az ingatlanügyi hatóságnál felmerült valamennyi költséget.

Így védekezz a parlagfű ellen!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei szerint kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, egyben a leginkább környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, vegetációs időben 3-4-alkalommal, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. Na persze akadnak egyéb, háztáji módszerek is szép számmal:

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem