7 °C Budapest

Hihetetlen, milyen ingatlanáraknak örülnek a magyarok: ki érti ezt?

2019. március 22. 18:01

Az ingatlanárak és a város boldogságindexe közötti összefüggés akár fordított is lehet - így például minél olcsóbbak az ingatlanok, annál boldogabb a város lakossága. A fővárosban például nagyot nőttek az árak, míg a boldogságindex meglehetősen alacsony.

A napokban jelent meg a hír, hogy a 2019-es Boldogságtérkép kutatás szerint Győr lett a legboldogabb nagyváros, míg a megyeszékhelyek közül Tatabánya viselheti a megtisztelő címet. Az Otthon Centrum most megnézte, hogy van-e összefüggés a városokban élők boldogságérzete, és a helyi ingatlanpiac alakulása között. Kiderült, hogy hiába nőtt a például a boldogságindex Salgótarjánban, továbbra is a lista utolsó helyét foglalja el város az ingatlanárak tekintetében, hiszen mind a családi házak, mind a téglalakások négyzetméterára 100 ezer forint alatt maradt a tavalyi évben, egyedüli nagyvárosként az országban. A legnagyobb ellentmondást a fővárosi eredmények hozták, ahol az országos átlag alatti boldogságszintről számoltak be a megkérdezettek, miközben az akár másfél-két millió forintot is elérő négyzetméterárak a legmagasabbak Magyarországon - írják közleményükben.

A lakáshitelek kamatai a padlón vannak: hasonlítsd össze őket kalkulátorunkban!

A Magyarország 832 településén élő 17-89 éves férfiak és nők megkérdezésével végzett 2019-es Boldogságtérkép Kutatás eredményei szerint a magyar lakosság boldogságszintje a 2016-ban és a 2017-ben mért értékekhez képest emelkedést mutat, de földrajzi helyzettől függően nagy eltérésekkel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Pozitív pszichológiai kutatócsoportja a Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve végzett felmérése szerint Heves, Hajdú-Bihar, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a boldogságszint, míg Somogy, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyében csökkent. Az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy van-e összefüggés a városokban élők boldogságérzete, és a helyi ingatlanpiac dinamikája között.

A megyeszékhelyek közül Tatabánya lett Magyarország legboldogabb városa, ahol a tavalyi évben átlagosan 212 ezer forintos négyzetméteráron lehetett téglalakáshoz jutni. A nagyvárosok közül Győr a legboldogabb, de Debrecenben, Békéscsabán, Szekszárdon, Pécsett és Kaposváron is emelkedett a boldogságszint. "A boldogságindex növekedésével párhuzamosan a téglalakások árai is emelkedtek a 2017 és 2018 közötti periódust vizsgálva" - mondja Soóki-Tóth Gábor. Az említett településeken 2017-hez viszonyítva 10 és 20 százalék közötti mértékben nőtt a téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára. A debreceni téglaépítésű lakások árai nem sokkal maradtak el a legboldogabb nagyvárosnak megválasztott Győrtől: a cívis városban regisztrált 329 forintos átlagos négyzetméterár kicsivel maradt alatta a győri 331 ezer forintos fajlagos árnak.

Szeretnél saját otthont? Válaszd ki a legolcsóbb lakáshitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szintén nőtt a boldogsági szint Miskolcon és Salgótarjánban, azonban a két kelet-magyarországi város továbbra is az az utolsó két helyet foglalja el az országos rangsorban. Az Otthon Centrum elemzése alapján Salgótarjánban a 2017 és 2018 között lezajlott 18 százalékos áremelkedés ellenére sem érik el a téglaépítésű lakások árai a 100 ezer forintos szintet. A boldogsági rangsorban elért rossz helyezése ellenére mégsem a borsodi megyeszékhelyen lehetett tavaly legolcsóbban téglalakást vásárolni: Miskolcnál Salgótarján mellett Nagykanizsa, Hódmezővásárhely és Szekszárd is olcsóbbnak bizonyult. Az elemzők nagy meglepetésére csökkenő boldogsági szintről számolt be a lakosság Kecskeméten, Veszprémben, Zalaegerszegen és Szombathelyen, annak ellenére, hogy ezen nagyvárosokban 2017-hez képest átlagosan 15 és 25 százalékkal drágábban lehetett téglalakáshoz jutni a tavalyi évben - mondja Soóki-Tóth Gábor.

A boldogságindex és lakásárak között a legnagyobb ellentmondást Budapesten találjuk. A főváros boldogságindexe bőven az országos átlag alatt van, annak ellenére, hogy ország legdrágább részei éppen főváros kerületei. Nem túlzás azt állítani, hogy a belső és budai kerületek többségében a téglaépítésű lakások négyzetméterára a legdrágább vidéki városok értékénék duplája.

- zárja gondolatait Soóki-Tóth Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem