11 °C Budapest

Európai szinten is durván nőnek a magyar lakásárak: szinte mindenkit verünk

2019. április 12. 14:04

2015 óta, 2018 negyedik negyedévéig 35,4 százalékkal nőttek a magyar lakásárak, s ezzel az EU-s átlagot bőven kétszeresen meghaladó drágulással jelenleg 29 vizsgált európai ország között Magyarország a képzeletbeli dobogó harmadik fokán áll. A listát Izland vezeti 45,2 százalékkal, majd Szlovénia következik 37,2 százalékkal. Az elmúlt három évben egyedül Olaszországban lettek - alig 2 százalékkal - olcsóbbak a lakóingatlanok - olvasható az Eurostat minap megjelent adatai nyomán az OTP Ingatlanpont közleményében.

Lassult némileg a magyarországi ingatlanok áremelkedésének - évek óta töretlen - üteme a tavalyi utolsó negyedévben. "Bár az éves árnövekedés hazánkban 2018 végén még 8,9 százalék volt, amivel az európai országok listáján a hetedik helyen álltunk, a negyedéves drágulás egy százalék alatt maradt 2018 utolsó három hónapjában, s így a közeljövőben, hosszú idő után lekerülhetünk a 2015 óta mért áremelkedések alapján elért dobogós helyről" - mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A növekvő inflációval a reál árváltozás üteme is egyre mérsékeltebbé válik. Ha az így korrigált értékeket nézzük, a lakásár-változás éves üteme már csak 5,5 százalék. S bár a három év alatt kimutatható 27,1 százalékkal Magyarország még mindig a dobogó legalsó fokán áll Szlovénia és Írország mögött, a harmadik helyen már Portugáliával kell osztoznia.

Lakásvásárláshoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Noha trendszerűen még nem mutatható ki, hogy európai szinten mérséklődne a drágulás üteme, sok jel utal arra, hogy egyre több helyen érik el a csúcsot a lakásárak; negyedéves reál árváltozásban már hat országban minimális csökkenést mutatnak a számok, míg Romániában tetemes, 17,8 százalékos volt 2018 utolsó negyedévében az árcsökkenés.

Nehéz előre jelezni, hogy a magyar lakásár-szint mikor érheti el a csúcsot. A korábbi hazai és nemzetközi ciklusok alapján már közelíthetünk ehhez, habár több - az utóbbi hónapokban bejelentett - kormányzati intézkedés eredményeképp a kereslet élénkülésére lehet számítani. Ugyanakkor a hamarosan jegyezhető, kedvező kamatozású állampapírok a befektetési célú vásárlók tömegét csábíthatják el a lakáspiacról. "Mindezeket mérlegelve, még az idén is elérhetjük a kétszámjegyű, nagyjából 10 százalék körüli drágulást országos szinten. A következő évek trendje azonban az egyre lassuló áremelkedés lehet" - teszi hozzá Valkó Dávid.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem