19 °C Budapest

Drasztikusan drágulhatnak a lakások: ezek az okok állnak a háttérben

2019. április 25. 10:15

A csok bővítéséről szóló idei bejelentések jelentős kínálat- és keresletbővülést hoztak a lakáspiacon. Budapesten például a magánszemélyek az idén márciusban 17 százalékkal több lakást hirdettek meg eladásra tavaly márciushoz képest. Vidéken még nagyobb volt a bővülés: a magánszemélyek és közvetítők a megyei jogú városokban 28 százalékkal, a többi városban 29 százalékkal, de a községekben is 34 százalékkal több lakóingatlan-hirdetést adtak fel idén márciusban tavalyhoz képest.

A kereslet szintén megugrott, idén januárban 64 százalékkal nőtt az egy lakáshirdetésre jutó érdeklődők száma, februárban és márciusban pedig már 74 és 81 százalékos volt a többlet 2018 hasonló időszakához képest. Jelentős lökést adtak az országos lakáspiacnak az állami lakástámogatási program, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) új elemeiről szóló idei bejelentések - derült ki az ingatlan.com elemzéséből. Balogh László, gazdasági szakértő szerint tavaly az év második felében pörgött fel a piac, ez a lendület az idei év elején is kitartott. Majd jöttek a bejelentések a csok júliustól várható bővítéséről, ez pedig országszerte jelentős lökést adott a kínálatnak és a keresletnek.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Rengeteg lakás érkezett

Idén márciusban országos átlagban sokkal nagyobb kínálatból lehetett válogatni, mint egy évvel korábban. A kínálat bővülését az okozza, hogy a vásárolni szándékozók többsége a meglévő ingatlanának értékesítéséből befolyó pénzből tudja megvenni a következő otthonát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lakásvásárlási kedv megugrása a kínálat bővülésével is együtt jár a piacon.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Budapesten a magánszemélyek által eladásra kínált lakások száma idén márciusban 17 százalékkal nőtt. Csak márciusban a magánszemélyek több mint 3500, az ingatlanközvetítők pedig majdnem 25 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel a fővárosban. A vidéki lakáspiac még ennél is nagyobb lendülettel kezdett. A megyei jogú városokban a magánszemélyek és ingatlanközvetítők idén márciusban 28 százalékkal több ingatlanhirdetést adtak fel tavaly márciushoz képest, a többi városban 29 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Felzárkóztak a községek is: 34 százalékkal több lakóingatlant került meghirdetésre. 

A kiemelkedő kínálatbővüléssel a kereslet is lépést tart. Az egyik legfontosabb mutató az egy hirdetésre jutó érdeklődők száma: januárban 64 százalékos volt a növekedés, majd februárban és márciusban 74, illetve 81 százalékos volt a többlet. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a csok bővítéséről szóló hírek februárban és márciusban jelentek meg, jól látható, hogy az új lépésekre már reagált a piac. A vásárlást tervezők már készülnek arra, hogy a lakásvásárláshoz az eddiginél nagyobb mozgásteret biztosító támogatásokkal és a meglévő lakásuk eladásával léphessenek tovább másik ingatlanba

- mondta Balogh László, aki szerint a különböző intézkedések közül a kétgyermekesek számára biztosított kedvezményes 10 millió forintos lakáshitel lehet a legnagyobb hatással lakáspiaci szempontból.

Az év elején látható kínálat- és keresletbővülés alapján idén a tavalyinál jobb évet zárhat a magyarországi lakáspiac: a tranzakciók száma és az ingatlanok ára is magasabb lehet, mint 2018-ban. Igaz, az adásvételek túlnyomó része az év második felére esik majd, mert a csok új elemei ugyanis július 1-jétől válnak elérhetővé.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm