Roof of a house under construction

Felvennéd az otthonfelújítási támogatást? Erre is szánj a pénzből, ha jól akarsz járni

2024. április 17. 21:02

Az ország lakásállományának több mint 60 százaléka 1990 előtt épült. Ezek az ingatlanok az épületjellemzőik alapján többségében várhatóan megfelelnek majd a kormány által bejelentett legfrissebb Otthonfelújítási Támogatás feltételeinek. A pályázat által előírt 30 százalékos hatékonyságnövelés azonban nem minden esetben lesz majd kivitelezhető tetőcsere nélkül. A cserére azonban már nem fogja futni a támogatás és a kedvezményes hitelkeret. Ennek ellenére megéri belevágni, az épület értéke ugyanis legalább 20 százalékkal nőhet a beruházást követően – véli Juhász László energetikai szakértő, a Landanatura Kft. ügyvezetője.

Amit eddig a pályázatról tudni lehet- Az Otthonfelújítási Támogatás pontos feltételein még várhatóan finomhangol a kormány. A főbb konkrétumok azonban már most ismertek. Egymillió forint önerő mellett – hatmillió forint értékben lehet energetikai felújítást végrehajtani 1990 előtt épült családi házak esetében. A támogatás egy része vissza nem térítendő, a fennmaradó rész pedig kamattámogatott - gyakorlatilag nullás – hitel, jövedelemtől függően.

A futamidő 10 év. A támogatás összege régiós elhelyezkedéstől függően két és fél -három és fél millió forint között van és a hitel tőketartozását csökkenti. A kamatmentes hitel bankon keresztül vehető igénybe „A támogatás várhatóan júniustól lesz elérhető. Vélhetően még társadalmi egyeztetésre is bocsátja a kormány. Bízunk benne, hogy ezt követően kikerül az a feltétel, hogy csak olyan ingatlan pályázható, melyben van vezetékes gázszolgáltatás. Azok a kistérségi épülettulajdonosok jelenleg ugyanis kiszorulnak a pályázók köréből, akiknél ez a feltétel nem áll fent” – hangsúlyozza Juhász László.

A tetővel sok épületnél probléma lehet

Az ország jelenlegi lakásállományának 60 százaléka 1990 előtt épült. Sok épület azonban még palatetős vagy olyan régi héjazata van, hogy hiába valósul meg az Otthonfelújítási Támogatás keretén belül majd a homlokzat és födémszigetelés, nem jön létre a pályázatban előírt 30 százalékos energiahatékonysági megtérülés.

Ezekben az esetekben a komplex felújítás részét kell, hogy képezze a tetőcsere is. Erre a pályázati keretösszeg nem lesz elegendő, így más forrás bevonására is szükség lesz

– emeli ki a szakértő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gépészeti felújítás alapvetően két irányban indulhat meg

Juhász László elmondta: azokban az épületekben, melyekben régi típusú gázkazán van jelenleg, a készülék egy korszerűbb kondenzációs kazánra történő cseréjét követően már közel 30 százalékkal tudjuk csökkenteni a gázfogyasztást. Ez természetesen nem elegendő még a 30 százalékos energiahatékonyság növeléséhez. Ehhez szükség van a nyílászárók cseréjére és az épület szigetelésére is. A kazáncsere mellett a másik irányvonal a hibrid fűtési rendszerek kiépítése lesz.

Ebben az esetben a meglévő rendszer mögé kiegészítőként hőszivattyús rendszert lehet telepíteni. Így nem kell hozzányúlni a meglévő radiátoros rendszerhez, azonban a kiépítéssel jelentős megtakarítás érhető el. Azokban az épületekben, ahol konvektoros – gázórás fűtés működik – tehát közvetlenül a hálózatról működik a fűtés, a hűtő-fűtő klímák és infrapanelek beszerelése lehet a megoldás. Erre H tarifa is igényelhető 26 Ft/kw áron. A nyílászárócsere és a szigetelés azonban ebben az esetben sem maradhat el a 30 százalékos hatékonyságnöveléshez. Mind a hőszivattyú, mind a klíma esetében komplett vezérléssel irányítható lesz a rendszer.

Az eredményt igazolni kell

Pályázati elvárás tehát a 30 százalékos megtakarítás, azaz igazolni kell, hogy ennyivel csökkent az épület energiaigénye. Amennyiben ez nem valósul meg vagy nem teljesül a feltétel, a kamattámogatott hitel piaci kamatozásúvá válik. „A projekt elején szükség lesz egy energetikai tanúsítványra. Ezt követően készítünk egy energetikai koncepciót arról, hogy a felújítás eredményeként milyen hatékonysági mutatókat hoz majd az épület. A beruházás lezárásaként pedig szintén készül majd egy energetikai tanúsítvány. Várhatóan mintegy 20 ezer lakás válhat a támogatás igényvbevételét követően G és F kategóriáról, C-B kategóriájú épületté. Sőt, napelem beépítésével, akár a B+ vagy A kategória is elérhető” – összegez a Landanatura szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem