Veszélyben a gyógyszerellátás, veszélyben a betegek

Pénzcentrum
2012. június 26. 09:34

A kirívóan alacsony gyógyszerkassza miatt nemcsak a gyógyszerbiztonság, hanem a gyógyszerellátás és a betegek is veszélybe kerülnek - írja szakértőkre hivatkozva a Napi Gazdaság.

Az Európa-szerte legalacsonyabb szintű, a GDP fél százalékára rugó gyógyszerkassza nemcsak a gyógyszerbiztonságot, de már a gyógyszerellátást és a betegeket is veszélyezteti − hívták fel a figyelmet a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) és az IME (Informatika és Menedzsment az Egészségügyben) konferenciáján.

Szabó László, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökségi tagja kifejtette, ilyen alacsony összegű kassza csak Törökországban és Mexikóban van, s nem lehet az a célunk, hogy a mexikói ellátási rendszer szintjére süllyedjünk. Ezt a költségvetést az ipar gyászjelentésként értékeli, amit a gyógyszerpiac szereplői nem tudnak vállalni.

Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnökségi tagja szerint az ipar elfogadja a racionális döntéseket, de a sávos befizetés és a spanyol modellként elhíresült újabb gyártói teher már nemcsak a jelenleg hozzáférhető innovatív gyógyszerek létét veszélyezteti, hanem a jelenleg gyógyíthatatlan betegségek jövőbeli gyógyszereinek hazai forgalmazását is.

Molnár Márk (Budapesti Corvinus Egyetem) szerint az irreális költségvetési keretösszegek elérése érdekében a licitrendszer olyan szélsőséges árfókuszú megoldásokat vet be, amelyek egészen biztosan problémákat okoznak az ellátás biztonságában, illetve a gyógyszerellátást nem a fenntarthatóság irányába mozdítja, hogy a generikus szegmensben elért megtakarításokat nem értelmes újrahasznosításra fordítják, hanem kivonják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 5. 19:54
Tömegtüntetést tartott Magyar Péter és a Tisza Párt az MTVA Kunigunda útján található székháza előtt...
Holdblog  |  2024. október 5. 08:40
New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtött...
ChikansPlanet  |  2024. október 4. 14:29
Az Európai Unió más tagországaihoz hasonlóan Magyarországon is folyamatosan emelkedik a csomagolási...
Kiszámoló  |  2024. október 4. 08:30
Magyarország költi az egyik legkevesebbet GDP arányosan a nyugdíjasokra, egyedül Málta költ kevesebb...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 5. szombat
Aurél
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. október 5. 19:26