Gondtalan nyugdíjas évek: ennyit tegyünk félre a milliókhoz

Pénzcentrum
2012. december 14. 13:03

Az életkor előrehaladtával egyre többen terveznek saját megtakarítást nyugdíjas korukra, de valós tartalékkal csak a nyugdíj előtt állók negyede rendelkezik. Pedig létezik az előtakarékosságnak állam által is támogatott, adómentes formája: a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ), melyet a kedvezőbb kondíciók miatt év végéig még különösen megéri megnyitni. Aki nyugdíj-megtakarításán kívül is szeretné gyarapítani vagyonát, annak jó választás lehet a Tartós Befektetési Számla (TBSZ).

2006-os elindítását követően hamar népszerű termék lett a NYESZ, elsősorban a közvetlenül nyugdíj előtt állók körében - mondja Nyitrai Győző, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Szolgáltatások Főosztály igazgatója -, köszönhetően az elérhető százezer forintos előtakarékossági támogatásnak és a három év alatt elérhető adómentességnek. Aki idén nyit ilyen számlát, még ezeket a kondíciókat veheti igénybe, de jövőre változnak a jogszabályok és jócskán megnő, tíz évre változik a számla minimális tartási ideje. "Nem kérdés, hogy a következő években nyugdíjba vonulók körében változatlanul népszerű lesz a NYESZ, de azoknak is érdemes megfontolni a számlanyitást, akiknek még messzebb, akár évtizedes távolban van az időskor" - mondja Nyitrai Győző.

Aki havonta 42 ezer forintot, vagyis évi 500 ezret félre tud tenni nyugdíj-előtakarékossági számláján, egy átlagos 6 százalékos éves hozam mellett tíz év után több mint 8 millió forinttal vághat neki időskori éveinek. Havi 20 ezer forint megtakarítással, azaz éves szinten 240 ezer forint félretételével 4 millió forint gyűlik össze, de már havi 10 ezer forint nyugdíj-előtakarékossággal is kétmilliós tétellel egészíthetjük ki a nyugdíjat. Hosszabb távon még jobban megéri az előrelátás: ha a fenti tízezer forintot húsz éven keresztül utaljuk NYESZ-számlánkra, összesen 5,6 millió forinttal gazdagodunk a kedvezményeknek köszönhetően - az éves 6 százalékos hozamot feltételezve.

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla mellett jelentős adókedvezmény vagy akár adómentesség érhető el a Tartós Befektetési Számlával is. Nyitrai Győző szerint az adókedvezmény mellett a számla kiemelkedő előnye, hogy az első, forrásgyűjtő évben bármikor, bármekkora összeget el lehet rá helyezni, tehát akár még az év végén érkező jutalmat, bónuszt is be lehet fektetni - a pénz pedig már januártól dolgozni kezd a tulajdonosnak. Az igazgató úgy látja, a TBSZ jelentősen növelheti az egyes megtakarítási formák hozamát azok körében, akik tudatosan kezelik pénzügyeiket.

Ha TBSZ számlánkon egy átlagos éves 6 százalékos hozamú befektetési formába 2 millió forintot fektetünk be év végéig, és az adómentességhez szükséges öt évig megtartjuk befektetésünket, akkor 108 ezer forint adómegtakarítást érhetünk el. Ha ugyanezt 5 millió forinttal számoljuk, már 270 ezer forintot spórolunk csak magán a kamatadón - és akkor még nem is beszéltünk a TBSZ számlán elhelyezett megtakarítási formák hozamáról!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 7. 17:15
Az egykori miniszterelnök, a DK elnöke újabb röpirattal jelentkezett a média működésével kapcsolatba...
Kiszámoló  |  2024. július 7. 12:09
Tovább nőtt az amerikai munkanélküliség, a legfrissebb adat szerint 4,1%-on áll, ami a 2021 november...
Összkép  |  2024. július 5. 21:17
Könyvajánló a nyárra: a háború és a béke kíméletlen szabályainak értelmezése kínai szemmel.  ...
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 5. 20:21
Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt v...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 8. hétfő
Ellák
28. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem