9 °C Budapest

Év végéig ingyenes az OTP új szolgáltatása

Pénzcentrum
2011. szeptember 15. 13:05

Egy friss felmérés szerint a lakosság nyitott a megtakarításokra, és tisztában van, hogy a kitűzött életcéljaihoz nagyjából milyen összegre van szüksége, azonban az emberek 40 százaléka nem tud havonta félretenni, további 36 százalék pedig csak időnként. A lakosság viszont a válság után sokkal tudatosabb lett a pénzügyei területén, a vizsgálat eredményeit felhasználva az OTP Alapkezelő egy új szolgáltatást indított, a rendszeres értékpapír vételi megbízást, amelynek az év végéig gyakorlatilag ingyen ki lehet próbálni. A lényeg, hogy havonta relatíve kisebb összegeket is félre lehet tenni, a bank automatikusan intézi a befektetést a megegyezések szerint kiválasztott befektetési alapokba.

A magyar lakosság megtakarítási hajlandósága jóval alacsonyabb, mint a fejlett országokban, a lakosságot arra kell ösztönözni, hogy a rendszeres megtakarításokat preferálja, amely esetében az is elegendő, ha csak kisebb összegeket teszünk havonta félre - kezdte Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója a mai sajtótájékoztatót.

Hamecz István kérdésünkre elmondta, hogy az alacsonyabb megtakarítási hajlandóság nem a jövedelmi szinttel függ össze, hanem az emberek preferenciáival, tehát egyelőre a lakosság felértékeli a jelenbeli biztos fogyasztást, és alulértékeli a jövőbeli bizonytalan fogyasztást. A lakosság hozzáállását erősen befolyásolja, hogy az elmúlt évtizedekben az állami gondoskodás olyan mértékű volt, hogy igazán nem kellett megtakarítani.

Az OTP Alapkezelő eseményén egy empirikus vizsgálat eredményeit mutatták be, amelyet Dr. Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem professzora vezetett. A 400 fős telefonos mintában a célcsoport a 30-40 év közötti korosztály volt, tehát az a csoport, amely már rendelkezik olyan jövedelemmel, amelyből megtakaríthatna.

A felmérés megerősítette azt az előfeltevést, hogy a lakosság alapvetően kockázatkerülő, a megkérdezettek 60 százaléka, közepes vagy alacsony kockázatvállalási hajlandóságú, miközben a maradék 40 százalék akkor merne nagyobb kockázatot vállalni, ha a hozam arányban van a vállalt kockázattal.

Nem meglepő módon az is kiderült a felmérésből, hogy a lakosság nem rendelkezik nagyobb megtakarításokkal, a megkérdezettek felének volt megtakarítása, ezen belül a 60 százaléknak maximálisan egy millió forintja. A válaszadók nagyon jól látják, hogy meg kéne takarítaniuk, és viszonylag jól meg tudják határozni, hogy adott cél eléréséhez mekkora forrásra van szükség. Középtávon általában az emberek a ház és lakás biztosítására gyűjt, miközben hosszabb távon a gyermekek jövője és a nyugodt időskor emelhető ki, mint megtakarítási cél - mondta el Törőcsik Mária.

Egy megtakarítási szolgáltatás esetében a legfontosabb, hogy az kényelmes legyen, rugalmasan alakítható, átlátható, és interaktív. Az OTP Alapkezelő értékesítési igazgatója, Gáti László szerint az ügyfelek megtakarítási időtávja relatíve alacsony, néhány hónapos, vagy éves időtávon kívül nem nagyon mernek tervezni. Ezzel áll összefüggésben az alacsony kockázatvállalás is, még akkor is, ha lennének olyan megtakarítási formák is, amelyek a hosszabb távú célokat jobban elérhetővé tennék.

Gáti László szerint az elmúlt években nagyon sok új alappal jelent meg az alapkezelő, ezért most már nem arra helyezik a hangsúlyt, hogy a termékpalettájukat dinamikusan növeljék, hanem hogy a jelenleg elérhető alapokhoz járuló szolgáltatásokat fejlesszék, illetve az információáramlást segítsék. A cél, hogy a befektetési alapokkal és értékpapírokkal szemben meglévő szkeptikusságot enyhítsék, és hogy megmutassák ezeknek a termékeknek a kedvező oldalát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új szolgáltatás az egyszerűségre helyezi a hangsúlyt, az ügyfél, ha rendelkezik értékpapír számlával, akkor adhat a banknak egy rendszeres vételi megbízást (alsó befektetési korlát nélkül). Eddig vagy be kellett az ügyfélnek mennie a bankba, vagy telefonon és internetes felületen keresztül tehette meg a vételi megbízást, most viszont ez a folyamat leegyszerűsödik, hiszen semmit sem kell tenni, a bank a visszavonásig a megállapított összeget levonja az ügyfél számlájáról, és abból vásárol befektetési jegyeket.

A szolgáltatás igénybe vétele alapvetően két költséggel jár, az egyik a rendszeres megtakarítási program havi díja, valamint a befektetésre kerülő befektetési alapok vételi díja. Az év végéig a rendszeres díj 0 forint, míg öt kiemelt alap esetében a vételi díj is elengedésre kerül. A forintos alapok esetében kedvezményes 100 forint a vételi díj, miközben a devizás alapoknál 50 euró cent.

Gáti László szerint nem lehet nagyobb rohamra számítani, azonban hosszabb távon terveznek ezzel a programmal, az első időben nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ezt a konstrukciót megismertessék az ügyfelekkel. Ennek kapcsán aktív kommunikációs kampány indul a következő hetekben, aminek része egy oktató honlap elindítása is (megtakarítási kalkulátorral), ami főként a befektetési alapok természetét mutatja be, az előnyeit és a kockázatait.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm