23 °C Budapest

Ennyi fiókot zártak be, ennyi embert rúgtak ki a magyar bankok

Pénzcentrum
2013. február 4. 13:36

Szó sincs arról, hogy feleződött vagy akár harmadával csökkent volna a magyar bankoknál dolgozók létszáma az elmúlt öt évben. A fiókok számáról ez még kevésbé mondható el, dacára a válságnak és a drasztikus kormányzati intézkedések sorozatának. Tömeges fiókbezárásokra lényegében csak tavaly került sor. A helyzet összességében jobb, mint sokan gondolnák: a létszám 9 százalékkal, a fiókszám mindössze 4 százalékkal csökkent 2007 óta a Portfolio.hu által számba vett bankoknál. Az átlag persze nagy szórást takar: a CIB mérete negyedével csökkent, az OTP-é viszont alig változott az elmúlt fél évtizedben. Volt olyan bank is, amelyet dinamikus fiók- és létszámnövelés közben ért a válság. A féket azóta jellemzően mindenki behúzta, és valószínűleg néhány évig még behúzva is tartja.

Összesített adatok

Összesen 12 nagyobb méretű hazai bankot kérdezett meg a Portfolio.hu létszám- és fiókszám-adataikról. Közülük az FHB felvásárolta az Allianz Bankot (így növelve 2010-2011-es számait), ezért az összesített adatokban nem szerepel. Rajta kívül a létszámadatait 9, a fiókszám-adatait 11 bank árulta el. Ezek összesítéséből kiderült: 2012 végén közel 27 ezren dolgoztak a bankoknál, a fiókszám pedig 1383 volt. A létszám 9 százalékkal, a fiókszám mindössze 4 százalékkal alacsonyabb a 2007-es adatnál.

A létszámot tekintve az OTP a legnagyobb magyarországi bank, őt a K&H és a Budapest Bank követi (a K&H esetében a 2011-es adat a legfrissebb). A fiókszám szempontjából az OTP után szintén a K&H következik, a harmadik helyet viszont e téren az Erste Bank foglalja el. A létszám szempontjából a Budapest Bank és a CIB helyet cserélt a 3-4. helyen (előbbi lépett előbbre), a fiókszám tekintetében viszont nagyobb volt a mozgás: a CIB a 4.-ről a 6. helyre esett, az UniCredit viszont többeket megelőzött.


Létszám

A portál Megnézte, melyik banknál és mikor következtek be a legnagyobb létszámleépítések az elmúlt öt évben. A Raiffeisen alkalmazotti létszáma 2009-ben 18,5 százalékkal csökkent, aminél nagyobb elbocsátási hullámot nem találtunk. Az FHB esetében a 2011-es nagy létszámcsökkenést az Allianz Bank korábbi megvásárlása magyarázza, a CIB-től pedig a dolgozók több mint egytizede távozott még 2009-ben. Egyedül az UniCreditnél nem találtak 5 százaléknál nagyobb éves létszámcsökkenést.

Tíz bankból négynél nőtt a létszám az elmúlt öt évben, hatnál csökkent. Az FHB első helyét elsősorban az említett akvizíció magyarázhatja, az UniCreditnél és a Volksbanknál tapasztalható növekedés pedig még a 2008-as év számlájára írható. Az MKB-nál a válság kitörését megelőző létszámnövekedés hatását nem oltotta ki a nagyrészt tavaly bekövetkezett létszámcsökkentés. A legnagyobb leépítés a CIB-nél következett be, ahol 25 százalékkal dolgoznak ma kevesebben, mint 2007-ben.

Természetesen más sorrendet ad a relatív, és mást az abszolút létszámváltozás. Megállapítható: a létszámnövekedést elérő bankoknál (UniCredit, FHB, Volksbank, MKB) öt év alatt több mint 700-zal nőtt, a létszámcsökkenést elszenvedőknél (OTP, K&H, Erste, Raiffeisen, BB, CIB) pedig csaknem 3 200 fővel csökkent az alkalmazottak létszáma. Hogy melyik bank melyik kategóriába került, azt jellemzően az egyedi üzletpolitika, és nem valamilyen közös jellemző (pl. devizahitel- vagy projekthitel-túlsúly) döntötte el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fiókszám

A portál megnézte azt is, melyik banknál és mikor következtek be a legnagyobb fiókbezárások az elmúlt öt évben. Ilyen szempontból az Axa tavalyi éve vezeti a sort, hiszen egy évvel korábbi 18 ügyfélcentrumából 2012 végére mindössze 8 maradt. A többi bank legnagyobb arányú fiókbezárásai szintén a 2012-es évhez köthetők: az Erste fiókjainak 22 százalékát, a CIB fiókjainak 16 százalékát szüntették meg tavaly. 2012 a nagy fiókbezárások éve volt: nettó értelemben 119 bankfiók szűnt meg, szemben a 2010-es 34-gyel és a 2011-es 45-tel. Tavaly minden banknál csökkent vagy stagnált a fiókszám.

A létszámváltozáshoz hasonlóan tíz bankból négynél nőtt a fiókszám 2007 és 2012 között, de nem ugyanannál a négy banknál. Az UniCredit az első ebben, amely épp 2008-2009-ben növelte meg nagymértékben a fiókszámát, de azóta ezek közül néhányat (főleg tavaly) bezárt. A harmadik helyen álló MKB-ra kisebb mértékben, de ugyanez áll, a második K&H viszont nem nagyon kényszerült fiókbezárásra. A már említett Axánál történteket figyelmen kívül hagyva a legnagyobb, 28 százalékos mértéken az Erste Bank fiókszáma csökkent fél évtized alatt, méghozzá a 2010-es és 2012-es fiókbezárások hatására.

Számosságát tekintve a legtöbb fiókbezárás sorrendben az Ersténél, a CIB-nél és az Axánál történt, az UniCredit, a K&H és az FHB viszont a legtöbb új fiókot nyitotta meg (utóbbi esetében pontosabban megvásárlásról beszélhetünk). A fióknyitások döntő része 2008-ra és 2009-re, a fiókbezárások nagy része 2010-2012-re koncentrálódott. Ezért ami 2007-hez képest 4 százalékos csökkenést jelent a fiókszámok tekintetében (FHB nélküli összesített), az 2009-hez képest 12,5 százalékos esés.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 2. 15:41
Több nap alatt sem felelt a Tisza Párt sajtóirodája a Media1 kérdésére, hogy kaptak-e segítséget a J...
MNB Intézet  |  2024. július 2. 08:56
A zöld átállás folyamatának alapja a mérés: a visszamérhető és ellenőrizhető adatok elengedhetetlene...
Holdblog  |  2024. július 2. 07:52
Tech-papírok nélkül, évtizedek munkájával már rég felért a csúcsra, és azóta ott is maradt Európa le...
Bankmonitor  |  2024. július 1. 16:51
Július 1-jével elindult az otthonfelújítási program, aminek segítségével mintegy 20 ezer magyarorszá...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 2. kedd
Ottó
27. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem