14 °C Budapest

Családanyák estek egymásnak az aranyért Budapesten

2011. augusztus 26. 05:12

Az elmúlt hetek árfolyam-ingadozásainak, a svájci frank erősödésének hírére Magyarországon is jelentősen megnőtt az érdeklődés az arany iránt. Az egyik legstabilabbnak nevezhető befektetési formát sokan fizikai arany formájában keresik: egy aranytömbök kereskedelmére szakosodott vállalkozásnál egy hete például sorban álltak a magyar háziasszonyok, hogy aranyba fektessék a család megtakarított pénzét.

Menedékeszköznek számít az arany a svájci frank, az ausztrál dollár mellett: a nemesfém békeidőben is értékmérő, helye van a lakossági megtakarításin portfólióban - hangzott el néhány napja az aranytömbök kereskedelmére szakosodott Solar Gold tájékoztatóján.

A szakértők azt javasolják: teljes vagyonunk 5-10 százalékát tartsuk aranyban, és lehetőleg hosszabb (legalább 5 éves) időtávban gondolkozzunk, ha ezt a befektetési formát választjuk.

Befektetési arany legfontosabb tulajdonságai

• Színarany (999.9 tisztaságú)
• Vám és Áfa mentes
• 100, 250, 500, 1.000 grammos tömbök - kézzelfogható befektetés
• Egyedi sorszámozott aranytömbök
• Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik
• A világon bárhol elfogadott
• Likvid, egyszerűen pénzre váltható

1 millió forintért körülbelül egy 100 grammos tömböt kapunk: ez nagyjából egy gyufásdoboz felének felel meg. A nemesfém értékállóságát jól bizonyítja az a példa, hogy a 2009 márciusában 7 millió forintért vásárolt ezer gramm arany értéke jelenleg közel 12 millió forint. Szalai Sándor, a Solar Gold ügyvezető igazgatója elmondta: az eladási és vételi ár különbözete 1.000 gramm esetében 3-4 százalék, kisebb tételeknél magasabb 10-15 százalék között van.

A szakemberek azt javasolják, befektetés szempontjából 50 gramm felett érdemes aranyban gondolkoznunk, és ne azért vásároljunk, mert pánikba estünk, hanem mert hosszú távú befektetésben gondolkozunk. Érdemes nem egyszerre, hanem más-más időpontban megvenni az aranyat: így elkerülhetjük azt, hogy esetleg rossz időpontban szállunk be.

A Solar Gold vezetői arról is beszámoltak, hogy exponenciális növekedés tapasztaltak az elmúlt időszakban az ún. Aranyszámla befektetésnél. Az Aranyszámla egy hosszú távra javasolt megtakarítási, vagyonmegőrzési program, melynek lényege, hogy megtakarításunk egy részét kisebb összegekben, de folyamatosan fizikai aranyban halmozzuk fel. Úgy kell elképzelni, mint egy bankszámlát, azzal a különbséggel, hogy számlánk egyenlege nem pénzben, hanem fizikai anyagban, méghozzá grammaranyban kerül kimutatásra.

 


Tényleg működik az arany, mint biztonságos menedék?

Az aranyra sokan úgy tekintenek, mint egy biztonságos menedékre, amely megtartja értékét, vagy akár jól is teljesít, amikor a gazdaságban, vagy a tőkepiacokon problémák vannak. Ha pánik van, és a befektetők hanyatt-homlok menekülnek a kockázatosnak tekintett eszközökből (részvény, nyersanyag) az arany egy olyan eszközzé válik, amit szívesen választanak. A történeti tapasztalatok is azt mutatják, az arany általában valóban jobban teljesített olyan időszakokban, amikor a gazdaságot (főként az amerikait) recesszió, vagy magas infláció sújtotta.

Mi az oka annak, hogy a befektetők az aranyat választják baj esetén?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az arany számos speciális tulajdonsággal rendelkezik, ami megkülönbözteti őt a nyersanyagoktól és a devizáktól. Az aranyat csak kis mértékben használják fel az iparban, így egy gazdasági visszaesés kevésbé érinti az arany keresletét. Történelmi hagyományok miatt ráadásul az aranyra még mindig egyfajta pénzként tekintenek, amely a papírpénzekkel szemben megőrzi értékét magas infláció esetén.

Milyen kockázatok övezik az arany menekülő funkcióját?

Az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy az aranynak nincs igazán mögöttes értéke, nem fizet kamatot, nem ígér jövőbeni kifizetést. Az arany legfőbb értékét tehát a történelmi hagyományokból kialakult bizalom, valamint az ékszeriparban kamatoztatott szépsége adja. Ha az aranyba fektetett hit és bizalom csökken (mint ahogy az tapasztalható volt a 80-as, 90-es években), az arany ára sokáig eshet. A túlzott aranyba vetett bizalom pedig egy idő után az árak irreális (akár a papírpénz inflációját is meghaladó) szintre drágíthatja a fémet, amely akár lufi kialakulásához is vezethet.

Az arany nem csak, hogy hosszú időn keresztül töltötte be a pénz szerepét, de még napjainkban is sokan úgy tekintenek rá, mint egy alternatív devizára, amely szűkös kínálata miatt sokkal jobban tartja az értékét, mint a papírpénzek. Az arany kitermelését a bányák korlátos kapacitása miatt ugyanis nem lehet olyan gyorsan fokozni, mint például az egyes devizák pénzkínálatát, ahol az elektronikus pénzek miatt már a nyomdagép kapacitása, vagy a papírhiány sem szabhat gátat a mennyiség szaporításának.

Szakértői vélemények szerint a bányákban levő aranyat már csak 15 évig lehet bányászni, aztán elfogynak a Föld mélyében levő készletek. Részben ezzel is magyarázható az a várakozás, hogy a nemesfém értéke folyamatosan növekszik majd.

 


Az arany árfolyama augusztus 23-án futott új, 1900 dollár feletti csúcsra, azóta azonban egy heves áresés mutatkozik a piacon. Jelenleg az 1712 dolláros szinteknél tartózkodik, vagyis a csúcstól már 10%-os a zuhanás mértéke - tájékoztatta lapunkat Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője.

A szakértő szerint azoknak, akik hosszú távon elkötelezettek az aranypiaci befektetés mellett, vagy akiknek a globális monetáris rendszerbe vetett bizalma erősen megingott vélhetően a jelentős áresés ellenére sem változik majd az arany iránti étvágya.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm