23 °C Budapest
Closeup of good-looking student girl on grass in park, her head bent towards notebooks where she writes answers, smiling, drinking berry juice and feeling happy with getting ready for studies

A nyári szünet kezdete 2024-ben: mikor lesz és meddig tart a nyári szünet? Iskolai szünetek időpontja

2024. május 4. 14:01

Azt gondolhatnánk, hogy a nyári szünet dátuma csak a diákok és szülők számára lehet érdekes, pedig közvetett módon rengeteg lakost érint. Ilyenkor ugyanis változnak a menetrendek, sokan vesznek ki szabadságot, utaznak, ez meglátszódhat az utak, boltok, vendéglátóhelyek forgalmában is. Aki kerülné a zsúfoltságot, jól gondolja meg, hogy a nyári szünet idején milyen programot tervez. Az ügyintézési idők szintén megnyúlhatnak és általában is számítani kell arra, hogy sokan vannak ilyenkor szabadságon minden munkahelyen. Mutatjuk az utolsó tanítási nap dátumát, a következő hosszú hétvégéket, a nyári napforduló dátumát

Sok középiskolában jövő héten "érettségi szünet" lesz, amíg a végzősök (és az előrehozottan érettségizők) megírják a magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem feladatsorokat. Hamarosan pedig itt a pünkösd, és nem sokra rá már kezdődik is a nyári szünet. Nem csak a diákoknak és szüleiknek fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a dátumokkal, rengeteg lakost érinthet szerte az országban a tanítási szünet.

Mikor lesz a pünkösd 2024-ben?

2024-ben május 19-re esik pünkösd vasárnap és május 20-ra a pünkösd hétfő. A nyugati keresztény hagyományok szerint legkorábban május 10-re és 11-re eshet a pünkösd, mivel azonban 2024-ben a húsvét is viszonylag korán van, és a pünkösd a húsvét után a hetedik vasárnapra és az azt követő hétfőre esik, így a pünkösd is hamar eljön.

Munkaszüneti napok és hosszúhétvégék 2024-ben

Nemrég hagytuk magunk mögött május elsejét, már közeledik is a pünkösd. A középiskolások közül többen még hamarabb pihenhetnek egy hosszabbat: amíg végzősök (és az előrehozottan érettségizők) érettségiznek, a többiek "érettségi szünetre" mennek az első három napon. Ez nem hivatalos szünet, iskolától függhet, kiadják-e ezeket a napokat, hogy az érettségizőket ne zavarja semmi a három fő tárgy megírásában.

Május 19-én és 20-án pedig jön a pünkösd, és a háromnapos hétvége. Lássuk, mit tartogat még a 2024-es év pihenés terén!

  • Május 20. - Pünkösdhétfő munkaszüneti nap, így háromnapos hétvége következik.
  • Augusztus 20.  - Az államalapítás ünnepe keddre esik, a megelőző hétfőt kiadják munkaszüneti naponak, ezt augusztus 3-án szombaton kell ledolgozni. Így négynapos hosszúhétvége lesz az augusztus 20-i.
  • Október 23. - 2024-ben szerdára esik.
  • November 1. - Mindenszentek idén péntekre, így ősszel is kijut még egy háromnapos hosszúhétvége.
  • December 25. és 26. - Mivel karácsony két napja szerdára és csütörtökre esik, 24-én és 27-én sem kell majd dolgozni. Ezeket a napokat december 7-én és 14-én, szombaton ledolgozzuk majd előre. Tehát lényegében 6 napos hétvége alakul ki.

Okosan érdemes kivenni a szabadnapokat

A dolgozók mindig úgy próbálnak sakkozni a szabadságaikkal, hogy minél több egybefüggő napnyi pihenés jusson számukra az évben. Hogy érdemes ezt idén csinálni? A május 1-i és a 20-i munkaszüneti naphoz is 4 szabadnapot hozzácsapva 9-et pihenhetünk egyben a hétvégékkel együtt. Az augusztusi négynapos hétvége után mindössze 3 szabadnap kivételével nyerünk 9 napot. Az október 23-i szerdai munkaszüneti nappal hasonló a helyzet, mint a május 1-jével. A november 1-i munkaszüneti napot 4 szabadnappal kiegészítve ugyancsak 9 napot pihenhetünk.

A legjobb azonban a karácsony: az előre ledolgozott szombatok ha a hétfői napot kivesszük, tehát egy napot, akkor is 9 napnyi pihenést nyerünk vele. Ha tehát így osztunk be 16 napnyi szabadságot még az évből, akkor ezáltal 45 napot nyerünk hosszabb pihenésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikor kezdődik az érettségi időszak? Meddig tart?

A 2024-es, tavaszi írásbeli vizsgákra 2024. május 3. és május 27. közt kerül sor, a szóbeli vizsgák június 5. és 12. között lesznek emelt, és június 17. és július 3. között középszinten. Ez azt jelenti, hogy 2024-ben a középszintű szóbelik jócskán belenyúlhatnak a nyári szünetbe.

Mikor kezdődik a nyári szünet 2024-ben? Mikor lesz az utolsó tanítási nap?

A 2023/2024-es tanév 2024. június 21-ig, péntekig tart majd, ez lesz az utolsó tanítási nap. A pontos dátumok még a 2023. augusztus 22-én a Magyar Közlönyben megjelent 2023/2024-es tanév rendjéből derültek ki. 2024-ben szeptember 1-je vasárnapra esik, így valószínűleg szeptember 2-án kezdődhet az iskola a nyári szünet után.

Nyári napforduló, csillagászati nyár

Évente kétszer kerül sor úgynevezett napfordulóra: egyszer nyáron, és egyszer télen. A napforduló egy csillagászati kifejezés, mely azt a pillanatot fejezi ki, amikor a Nap pozíciója eléri legmagasabb pontját a pályáján északon a Ráktérítőhöz, délen a Baktérítőhöz képest. A nyári napfordulóra idén június 20-án, a télire december 21-én kerül sor. Fordulat következik be abban is, hogy milyen hosszúak lesznek a nappalok, illetve az éjszakák. A téli napfordulóig a Nap látszólag északról déli irányba halad, azt követően a mozgása délről északi irányú lesz. Vagyis a nyári napfodulóig hosszabbodnak, az után pedig rövidülnek a nappalok egészen a téli napfordulóig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm