Ilyen egyszerűen nyúlják le a pénzed az ATM-nél: képeken a módszerük

2016. szeptember 15. 05:38

Minden készpénzfelvételnél érdemes résen lennünk, hiszen az ATM-es csalók nem pihennek. Újabb és újabb trükkökkel próbálnak minket megkopasztani. A biztonságos pénzfelvételhez pedig csupán néhány egyszerű szabályt kellene betartanunk. Mutatjuk a csalók legújabb trükkjét és persze a biztonsági szabályokat is.

Néhány héttel ezelőtt London egyik forgalmas, turisták által kedvelt csomópontjában fotóztak egy "megbuherált" automatát. A jegyeket is kiadó gépről készített képeket egy Reddit felhasználó osztotta meg, amin jól látszik, hogy a kártyaolvasónak a részei nincsenek teljesen egy szintben.

Miért veszélyes ez?

A képen is látható kártyaolvasón egy szabad szemmel szinte alig észrevehető plusz eszköz van, ami a kártya mágnescsíkját tudja leolvasni. A leolvasás után pedig már ott is vannak az adataink a szélhámosoknál, akik ezek alapján könnyedén készíthetnek egy másolatot a kártyánkról, egy úgynevezett klónkártyát.

Például ilyen egyszerűen helyezik fel a tolvajok a csaláshoz szükséges eszközt a gépekre:

Hogy szerzik meg a pénzünket?

A témáról az ATM automaták forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó DBM Kft. egyik szakemberével beszélgettünk, akitől megtudtuk, hogy bár mostanában szervizként nem találkoztak hasonló problémás automatával, de hazánkban is előfordulnak hasonló esetek.

A fent említett trükk csak a mágnescsíkkal ellátott bankkártyáknál működik, de a legtöbb kártyán ez ma még megtalálható. Azok a kártyák, amin csak cihp van, így nem másolhatóak

- mondta el megkeresésünkre a szakember.

A bankkártya mágnescsíkján, illetve chipjén tárolt személyes adatok védelme miatt még a lejárt plasztikokat is érdemes apró darabokra vagdosni, mielőtt a kukába dobjuk. Valahogy így...

A kártyaadatok megszerzése mellett a PIN kódunkra is szüksége van a tolvajoknak, amit általában egy apró kamera segítségével könnyen megszereznek, de az sem ritka, hogy a PIN padra álgombokat, esetleg egy fóliát helyeznek, hogy később az ujjlenyomatokból kiolvassák a PIN kódunkat. Többek között emiatt a csalás miatt jelentek meg az ATM-eken az úgy nevezett "PIN pajzsok", amelyek eltakarják a kezünket a kamerák elől, amikor beütjük a számokat.

Ennek a csalásnak az a nagy veszélye, hogy amíg mások a kártyánk másolatával vásárolnak, addig az eredeti darab ott lapul a zsebünkben és semmit sem sejtünk arról, hogy közben használják a számlánkat.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A technika folyamtosan fejlődik, ezért a csaláshoz szükséges eszközök is egyre kisebbek lesznek, egyre nehezebb észrevenni őket. Ma már egy egészen apró kamera is nagyon jó felvételeket tud készíteni

- tette hozzá a specialista.

Más trükköket is bevethetnek...

Régen nagyon elterjedt volt a leragasztásos csalás is, aminek az a lényege, hogy a szélhámosok a pénzkiadó nyílásra helyeznek fel egy olyan eszközt, ami miatt mi nem tudjuk kivenni a pénzünket. Ez ellen azonban szerencsére már a legtöbb bank megtanult védekezni. Sokan olyan alkatrészeket használnak, amire nem lehet plusz dolgokat ráhelyezni, de van, ahol egy kis szenzor ellenőrzi a pénzkiadó nyílásokat. Persze ilyenkor nem történhet akkora baj, ha van időnk és türelmünk megvárni amíg kiérnek a banktechnikai szakemberek.

Hogyan védekezhetünk?

Pénzfelvétel előtt mindig ellenőrizzük az automatákon:

  • Vannak-e mozgó alkatrészek az ATM-en
  • Nézzük meg a pénzkiadó nyílásokat is
  • Ha olyan automatához megyünk, akkor figyeljük meg, hogy a szokásosnak megfelelően villog-e az ATM kártyaleolvasója
  • Nézzünk körbe nincs-e a közelben, az automata oldalán, vagy a tetején kamera
  • Vizsgáljuk meg a billentyűzetet, hogy nincs-e rajta esetleg egy plusz fólia
  • Mindig takarjuk el a kezünket, amikor beírjuk a PIN kódunkat
  • Érdemes beállítani egy alacsonyabb nap limitet, amivel mérsékelhetjük a károkat
  • Állítsunk be SMS értesítést, ebből szinte azonnal megtudhatjuk, ha valaki más használja a kártyánkat

  • Ha pedig olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 5. 19:54
Tömegtüntetést tartott Magyar Péter és a Tisza Párt az MTVA Kunigunda útján található székháza előtt...
Holdblog  |  2024. október 5. 08:40
New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtött...
ChikansPlanet  |  2024. október 4. 14:29
Az Európai Unió más tagországaihoz hasonlóan Magyarországon is folyamatosan emelkedik a csomagolási...
Kiszámoló  |  2024. október 4. 08:30
Magyarország költi az egyik legkevesebbet GDP arányosan a nyugdíjasokra, egyedül Málta költ kevesebb...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 6. vasárnap
Brúnó, Renáta
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. október 5. 19:26