19 °C Budapest

Hogyan lesz itt 1 millió új munkahely? Te is szavazhatsz!

Pénzcentrum
2012. június 10. 08:02

Kisvállalkozások kontra bankok, multik, milyen intézkedésekkel lehet segíteni az új munkahelyek létrejöttét? Vajon megvalósul-e vagy vágyálom marad Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter víziója a tündérmesébe illő magyarországi növekedésről? A Pénzcentrum.hu - cikksorozatunk záró részében - szavazásra bocsátja a legújabb nemzeti konzultációs nyomtatvány 6 kérdését, amelyek a munkahelyteremtésre, valamint a monopóliumok visszaszorítására és a bankok megadóztatására vonatkozó elképzeléseket szondáztatják meg a közvéleménnyel. Szavazz te is a 6 kérdésről, és a cikk végén található kapcsolódó írásokban közölt további 10 pontban felvetett témákról!


Pénzcentrum vélemény
Az átalányadózás lehetősége mindenképpen nagy érdeklődésre tart számot a legkisebb vállalkozások körében. A legjobb példa erre, hogy az idei évben drasztikusan, 30-ról 37 százalékra megemelkedő adókulcs sem vette el a kedvét az evás vállalkozásoknak: mindössze 7 százalékuk választotta inkább a tételes költségelszámolást. Pedig a kulcsemelés mellett már csak a minimális költséghányaddal működő vállalkozásoknak érte meg az idei évben evázni. Minél kisebb a vállalkozás, annál kevésbé érte meg az evát választania. Évi 5 millió forint árbevétel esetén 7 százalékos költséghányad mellett marad a cégeknek ugyanannyi jövedelmük evázás esetén, mintha társasági adót fizetnének. Tízmillió forint árbevételnél már jóval nagyobb a mozgástér: 17 százalékos költséghányad mellett van egálban az adóteher a kétféle elszámolás esetén. Tizenöt-húszmillió forint árbevételnél a 20 százalékos költséghányad a vízválasztó. Információink szerint van olyan evás vállalkozás, amely 50 százalékos költséghányaddal működik, azonban kényelmességből mégis az átalányadó hatálya alatt maradt.

 

 

 


Pénzcentrum vélemény
Idén január-március közötti időszakban 24700 fővel kevesebb volt a versenyszférában a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál alkalmazásban állók száma, mint egy évvel korábban. Az alkalmazásban állók száma sokkal inkább tekinthető mérvadónak a valódi munkahelyek felmérésekor, mint az egy hét alatt 1 órányi munkavégzést is regisztráló foglalkoztatottsági adat. Vagyis mostanáig semmi nem teljesült a "tíz év alatt egymillió új munkahely" ígéretéből. A kormányváltáskor 473 ezer fő volt a regisztrált munkanélküliek száma, mostanra viszont 496 ezerre nőtt ez a szám. Vagyis mindenképpen tenni kell valamit az új munkahelyek létesítése érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben az MTV Az Este című műsorában már elkezdett visszakozni, amikor azt mondta: nem az a kérdés, hogy lehet-e egymillió munkahelyet létrehozni, hanem az a mérvadó, hogy minél több ember dolgozzon, és fizessen adót. Jelenleg 3 millió 800 ezer adófizető van Magyarországon, a kormányfő szerint ehelyett legalább 5 milliónak kellene lennie.

Az adójóváírás eltörlésével viszont óriási terhet rakott a kormány a vállalkozások vállára, a gazdasági teljesítő képességüktől teljesen független béremelésre kényszerítette őket. Noha az elvárt béremeléshez kötődő adókedvezmény kompenzálja a megnövekedett bérterheket, az azzal szemben támasztott követelmények - például a változatlan állományi létszám megtartása - miatt a vállalkozások jelentős része nem vállalta be az esetleges negatív következményeket. Így az adójóváírás visszaállítása szolgálhatná a leginkább a munkahelyteremtés ösztönzését. Ezt javasolja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is.

 

 


Pénzcentrum vélemény
Ez a kérdés abszolút hipotetikus, mivel már tavaly decemberben elfogadta az Országgyűlés a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvényekről szóló törvénymódosítást, amely már be is vezette "a szabad vállalkozási zóna" fogalmát. A munkavállalás és az ipar megtelepedésének ösztönzését szolgáló jogszabály szerint a szabad vállalkozási zóna olyan, a kormány által kijelölt, térségi gazdaságfejlesztő szervezet által koordinált terület lehet, ahol egy külön törvény által meghatározott módon pénzügyi és más kedvezményeket lehet biztosítani. Mindemellett a helyi önkormányzatok számára továbbra is adott az a lehetőség, hogy ipari parkokat és más fejlesztési egységeket hozzanak létre.

 

 

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Pénzcentrum vélemény
A rezsiköltségek befagyasztását tavaly márciusban hirdette meg a kormány a Széll Kálmán Tervben. A bejelentés hírére reagáló közvélemény-kutatásban a válaszolók 81 százaléka támogatta az elképzelést. Decemberre kiderült, a befagyasztás nem jelenti azt, hogy nem emelkednek az árak. Az áfakulcs ugyanis 25-ről 27 százalékra nőtt. Erre hivatkozva idén januártól a villamos energia árát átlagosan 2,7 százalékkal emelte meg a kormány. A földgáz és a távhő esetében viszont az adóemelés miatt indokoltnál nagyobb mértékű, 4,2-4,2 százalékos drágulást hagyott jóvá. Szemben a célzatos, csak a rászorulóknak járó támogatásokkal, a rezsiköltségek általános befagyasztása sokkal többet kedvez azoknak, akik sokat fogyasztanak.

Ugyanakkor a valós gazdasági helyzettől (például a kőolaj- és földgázárak emelkedésétől) elrugaszkodó áremelés számos negatív hatással bír a nemzetgazdaságra: torzítja a lakosság energiafogyasztással kapcsolatos tudatos viselkedését, visszaveti az energiahatékonysági beruházásokat. Az értékláncon keletkező veszteség hosszú távon veszélyeztetheti az energiaellátás biztonságát azáltal, hogy az energetikai cégeknél nem keletkezik megfelelő fedezet a rendszer karbantartására és fejlesztésére, noha ez jogszabályi kötelezettség a társaságok számára.

 

 

 


Pénzcentrum vélemény
Általában véve a monopólium nem tudja biztosítani a javak olyan hatékony elosztását, mint a versenyzői piac. Éppen ezért a közgazdászok csak akkor tartják szerencsésnek a monopóliumot, ha az adott piacon semmiképpen nem lehet a versenyt biztosítani. Mindazonáltal nem tudjuk megmondani, valójában mire gondol a kormány a konkrét kérdésben. Magyarországon ugyanis minden szektorban többszereplős a piac - így néhány kartellezési ügyet leszámítva - biztosított a verseny és a fogyasztók számára kedvezőbb szolgálatás és árszint elérése. A monopóliumellenes intézkedések esetében a legfőbb kérdés az, hogy összességében valóban a gazdaság, a fogyasztók érdekeit szolgálják-e.

A közelmúlt legnagyobb vitát kiváltó intézkedése a plázastop volt. A lépést a kormány azzal indokolta, hogy meg kell védeni a kisvállalkozásokat, amelyek mindössze 31 százalékban részesednek a kis- és nagykereskedelmi piacból, miközben számukat tekintve 99 százalékot képviselnek. A piacot a nagy- és közepes, elsősorban nemzetközi vállalkozások uralják. A külföldi uralomra utalás egyből megdől, ha megnézzük a kereskedelmi üzletláncok forgalmát, és azt látjuk, hogy a Tesco után egyből a CBA és a COOP következnek, a Reál pedig az ötödik helyen áll a 2011-es árbevétel alapján. Kereskedelmi és építőipari szakemberek szerint a plázastop évi 200-300 milliárd forintot húz ki az egyébként is nehéz helyzetben lévő magyar építőipar zsebéből azzal, hogy ekkora értékű beruházást lehetetlenít el, és emiatt a költségvetés is 100-150 milliárd forintnyi adóbevételtől esik el. Az építőipar visszaesése jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy lényegében teljesen leállt a magyarországi gazdasági növekedés.

 

 


Pénzcentrum vélemény
Elsősorban a bankok túlzott tehervállalása miatt állt le Magyarországon a hitelezés. A bankadó, majd a végtörlesztés miatt több ezer milliárd forint friss hitel is hiányozhat a magyar gazdaságból. A kis- és középvállalatok fejlődése és finanszírozása emiatt megdrágult, ami az európai uniós támogatások lehívását is megnehezíti. A bankszektor eddigi és további megadóztatása viszont nagyban hozzájárul a válságból való kilábaláshoz.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm