18 °C Budapest

Tízmilliókkal ment a bankba TBSZ-t nyitni, pedig nyugdíj előtt áll

2011. január 27. 13:02

A hosszú távú megtakarítást adómentességgel honoráló tartós befektetési számla (TBSZ) egy évvel ezelőtti létrehozása fontos befektetői igényre adott választ. A konstrukció első éve sikeresnek bizonyult: a Budapest Bank számításai szerint a háztartások betétekben és befektetési alapokban lévő vagyonának mintegy 4-5%-a került át a TBSZ-re. A bank 2 300 számlanyitással és közel 22 milliárd forintnyi vagyonnal zárta az első évet, és a TBSZ számlák átlagértéke megközelíti a 10 millió forintot. A januártól bevezetett személyi jövedelemadó-változásoknak illetve az öngondoskodás szerepének várható tudatosodása nyomán a pénzintézet a TBSZ iránti érdeklődés folyamatos növekedésére számít a jövőben.

Alig egy év alatt több mint 22 milliárd forint került a Budapest Bank által tavaly februárban elindított tartós befektetési számlákra. Mintegy 2 300 betéti vagy értékpapír alapú szerződést kötöttek a pénzintézetnél, ahol - a piaci trendeknek megfelelően - a vagyon kb. 5%-a került át a tartós befektetési számlákra. A TBSZ iránt egész évben folyamatos volt az érdeklődés, bár a többi adókedvezménnyel támogatott megtakarítási termékhez hasonlóan az év vége felé itt is tapasztalható volt egy nagyobb felfutás (a banknál lévő teljes TBSZ-en kezelt vagyon 35%-át ekkor helyezték a számlákra).

 

A Budapest Bank TBSZ állományának alakulása 2010-ben


A banknál eleinte a kifejezetten magas, több tízmillió forintos megtakarítással rendelkező ügyfelek nyitottak TBSZ-t, majd fokozatosan a kisebb, de több milliós megtakarítással rendelkező ügyfelek körében is egyre népszerűbbé vált a konstrukció. Az egyes számlákon elhelyezett megtakarítások átlagértéke megközelíti a 10 millió forintot. Hozzávetőlegesen felerészben betéti, felerészben értékpapír alapú TBSZ-t nyitottak az ügyfelek, és voltak, akik mindkét (betéti és értékpapír) számlát megnyitották. Akinek a kockázatvállalási hajlandósága alapvetően alacsony, jellemzően a TBSZ-en sem tér el ettől, ugyanakkor ezen számlák esetében a hosszabb időhorizontból adódóan jellemző, hogy az ügyfelek egy része az átlagosan valamelyest magasabb kockázati szintet enged meg magának.

Ugyanez a kockázatvállalási hajlandóság figyelhető meg a banknál vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) esetében is. A TBSZ egy évvel ezelőtti megjelenése jelentősen nem befolyásolta a NYESZ népszerűségét, bár az ügyfelek érdeklődésének fókuszában jelenleg egyértelműen a TBSZ áll. A banknál vezetett kétezer NYESZ-számlán elhelyezett vagyon elérte a 6,7 milliárd forintot. Mintegy 80%-ban azok érdeklődnek ezen konstrukció iránt, akik 10 éven belül nyugdíjba mennek, vagy már jelenleg is nyugdíjasok, de a fiatalabb korosztályban is egyre többen vannak, akik a rendszeres megtakarítás és öngondoskodás fontosságát felismerve, valamint a konstrukcióhoz tartozó állami támogatás előnyeit kihasználva veszik igénybe a NYESZ-t.


Fatér Gyula

"A háztartások 8 000 - 10 000 milliárd forint értékű, betétekben és befektetési alapokban található vagyonának körülbelül 4-5%-a került át egy év alatt TBSZ-re, ami igen sikeres kezdete az új megtakarítási formának, hiszen a hosszú távú megtakarítások ilyen mértékű felfutására a kamatadó bevezetése óta nem volt példa" - mondta el Fatér Gyula, Budapest Alapkezelő vezérigazgatója, a Budapest Bank igazgatótanácsának tagja. "Idén a személyi jövedelemadó-változások és az öngondoskodás előtérbe kerülése nyomán a megtakarítási kedv további erősödésére, és ezzel együtt a TBSZ-en keresztül befektetett vagyon megtöbbszöröződésre számítunk. Ennek nyomán úgy véljük, hogy hosszabb távon a TBSZ-ek számának és vagyonának növekedése a lakosság megtakarítási hajlandóságának fokmérője lehet" - tette hozzá a szakember.

A bank tanácsadói gyakorlott és kezdő takarékoskodóknak egyaránt segítenek abban, hogy olyan megtakarítási formát válasszanak, amely tökéletesen illeszkedik az egyéni terveikhez és életcéljaikhoz. A különböző hosszú távú megtakarítási lehetőségek, mint a TBSZ, a NYESZ vagy az önkéntes nyugdíjpénztár kitűnően kiegészíthetik egymást akár adóoptimalizálás tekintetében, akár azért, mert e konstrukciók időhorizontja nem azonos és a részletszabályok is eltérőek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megtakarításban még nem jártas ügyfeleknek a pénzintézet a Lépésről-lépésre nevű szolgáltatását ajánlja, amely egy automatikus és rendszeres megtakarítási lehetőséget biztosító befektetési számla. Ezen az ügyfelek havi rendszerességgel, külön ügyintézés nélkül, kedvezményes tranzakciós díjjal helyezhetik el megtakarításaikat értékpapírokba a bank befektetési alapjain keresztül. A számlára utalt összeg automatikusan befektetésre kerül. A szolgáltatás rugalmas, hiszen a befektetés vagy megtakarítás időpontját, összegét és a befektetési alapot ki-ki igényei szerint, szabadon határozhatja meg.

A bank átlagosnál magasabb megtakarítással rendelkező prémiumbanki és privátbanki (Money+) ügyfeleit a fentieken túl személyes tanácsadással, befektetési konzultációval is segíti a hosszú távú megtakarítási stratégia kialakításában.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 17. 11:34
A Central Médiacsoporthoz tartozó 24.hu számára kedvező ítéletet hozott pénteken a Fővárosi Törvénys...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
ChikansPlanet  |  2024. május 17. 10:04
Az építészetnek óriási szerepe van a fenntartható jövő alakításában. Erre számos példát láthatunk a...
Bankmonitor  |  2024. május 17. 09:49
2024. június 3-án indul az új Otthonfelújítási Program. A Bankmonitor elkészítette az első jogosults...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem