11 °C Budapest

Jövőre már csak így adhatod el a lakásod

2011. szeptember 16. 05:37

A jövő évtől mélyen a pénztárcájába nyúlhat az, aki eladná, vagy hosszabb távra kiadná ingatlanát. 2012-től ugyanis kötelezővé válik a már meglévő épületek esetén is az energetikai tanúsítvány elkészítése, mely akár 100 ezer forintjába is kerülhet a tulajdonosoknak. Az alacsonyabb besorolás ugyanakkor nagymértékben csökkentheti az ingatlan értékét, valamint megnehezítheti az eladhatóságát is.

Újépítésű ingatlanok esetében már 2009 januárja óta kötelező, míg a már meglévő ingatlanoknál csak önkéntes alapon várták el idáig az energetikai tanúsítvány elkészítését. A vonatkozó kormányrendelet értelmében azonban 2012. január elsejétől a már meglévő épületek, önálló rendeltetési egységek, valamint lakások esetében is kötelezővé válik az energetikai tanúsítvány készíttetése abban az esetben, ha ellenérték fejében történő tulajdon-átruházás, vagy egy évet meghaladó bérbeadás történik.

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértő szerint ez akár több mint 100 ezer forintjába is kerülhet a tulajdonosoknak. Bár a tanúsítvány elkészítése, vagyis maga a dokumentáció átlagosan csak körülbelül 30-40 ezer forintba kerül, azonban a költségeket nagymértékben megdobhatja az ingatlan műszaki paramétereinek felmérése - mondta el a tanúsítvány elkészítésére jogosult, szakvizsgával rendelkező szakértő.

Elmondása szerint abban az esetben, ha az igénylő nem rendelkezik az ingatlan részletes műszaki tartalmát is tartalmazó tervrajzokkal, a tanúsítvány elkészítése további költségeket róhat a tulajdonosra. Hiszen abban az esetben, ha a tanúsítási tevékenység hosszabb tudományos vizsgálódást, vagy speciális műszeres vizsgálatot igényel, az plusz költséget jelent az igénylőnek. E mellett pedig számolni kell még egyéb járulékos költségekkel is, mint például a szakértő útiköltsége, a postai díjak, a telefonos ügyintézés költsége vagy éppen az irodaszerek ellenértéke.

 

A tanúsítás jellemző lépései
1. Épület geometriai adatainak meghatározása,
2. épületszerkezetek azonosítása,
3. épületgépészeti rendszerek azonosítása,
4. energetikai számítás elvégzése,
5. eredmények megfogalmazása, a tanúsítvány elkészítése,
6. a tanúsítvány átadása a Megrendelőnek, elküldése a VÁTI központi adatbázisába, saját példány archiválása.


Rosszabb besorolás, olcsóbb ingatlan?

Bár kétségtelen, hogy nem kevés az akár 100 ezer forintot is meghaladó tanúsítvány elkészíttetése, azonban a hivatalos dokumentum 10 évig érvényes, így például egy hosszú távú bérleti szerződés megkötése esetén hamar megtérül a tulajdonos számára. Azonban az az értékvesztés, amit az esetleges rossz besorolás jelenthet, már nagyobb érvágás lehet az ingatlanát eladni készülő tulajdonosoknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vonatkozó kormányrendelet értelmében, 10 energetikai minősítési osztályba sorolhatják be a szakértők az ingatlanokat. Az "A+" mutatóval jelölt "fokozottan energiatakarékostól", egészen az "I" betűvel jelzett "rossz" kategóriáig (A+; A; B; C; D; E; F; G; H; I). A régi épületek szerkezeti és gépészeti kialakítása ugyanakkor nem mindig tükrözi a mai értelemben vett energiatakarékos szemléletet, így könnyen lehet majd az ingatlanpiacon anomáliákkal szembesülni.


Példaként vegyünk két szomszédos, minden tekintetben megegyező, panel társasházat. Az egyik az elmúlt években átesett egy nagyobb felújításon, a másik viszont nem. A felújított épületben eladásra kínált lakás, így minden bizonnyal jobb besorolást fog kapni. Sok esetben akár 2 osztállyal is jobbal fog rendelkezni, mint a szomszédos társasházban lévő szintén eladó lakás, mivel a panel felújítási pályázatokon való részvétel feltétele gyakorta az volt, hogy a beruházás során minimum 2 osztállyal feljebb lépjen az épület besorolása. Nos, ebben az esetben a jobb besorolás miatt az eladók túlárazhatják az ingatlanukat, pedig az számos egyéb tényezőtől is függ.

Nem lesz jelentős árlehajtó hatása, ha egy adott ingatlan esetleg rosszabb besorolást kap, mivel az energetikai jellemzők osztályzása csak az egyik szempont a számos értékbefolyásoló tényező közül - véli Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. Ilyen értékmeghatározó tényezők például az áron túl a lokáció, a méret, az ingatlan belső kialakítása, a jó környék, a szomszédok, vagy éppen a közlekedés is. Az elemző véleménye szerint ugyanakkor az eladhatóságot mindenképp befolyásolhatja a kezdeményezés, hiszen objektív összehasonlítási alapot jelent a potenciális vásárlók számára. "Véleményem szerint csak abban az esetben adódhatnak árbeli eltérések az ingatlanok között, ha a vevő a meglévő igényei alapján már leszűkítette a lehetőségeket néhány igen hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanra, melyek között csak az energetikai besorolás mutat különbséget" - mondja Déry Attila.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm