7 °C Budapest

Nincs pénzed új lakásra? Költözz válságházba

2012. május 12. 07:53

Sok jó ember kis helyen is elfér - tartja a mondás, ugyanakkor a legtöbben csak a kényszer hatására jönnek rá, mennyire igaz is ez az állítás. A legtöbb háztartás ugyanis havonta szembesül azzal, mekkora terhet is jelentenek a lakásfenntartási kiadások, s egyre többen gondolkodnak el azon, nem ártana kisebb lakásba költözni. A Pénzcentrum.hu ezúttal a "válságlakások" háza tájára kalauzolja el olvasóit, s megmutatjuk milyen kompromisszumokra kényszerül az, aki a legapróbb ingatlanokban rendezné be életét.

Bár az építészeket, és az egyszerű fogyasztókat is egyaránt megosztják a legapróbb, számos funkciót nélkülöző lakóépületek, a hitelválság, s az általános elszegényedés egyértelműen rámutat, hogy szükség van ilyen otthonokra, s nem csak hétvégi házként. Egy kis méretű épület - például egy mobilház - egy zártkerti telken felállítva ugyanis reális alternatíva lehet azok számára, akik rendelkeznek néhány millió forintnyi önerővel, de nem akarnak a jelenlegi magas kamatok mellett hitelt felvenni, s 20-30 évre eladósodni. Arról nem is beszélve, hogy a telekárakra is jókora ütést mért a gazdasági világválság, így igen jutányos áron lehet manapság telekhez jutni.


Az aktuális megyei átlagárak alapján Nógrád megyében a legolcsóbbak az építési telkek, ahol alig ezer forintért hozzá lehet jutni egy négyzetméterhez. Ezt Tolna, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megye követi 3 ezer forint alatti fajlagos árral. A másik véglet Pest megye, ahol 7800 forint/négyzetméter az átlag; ezt Csongrád és Hajdú-Bihar (ahol felerészben Szeged, illetve egyharmad részben Debrecen adja a forgalmat), valamint Veszprém megyék követik. Ez utóbbinál a Balaton-parti települések a forgalom negyedét adják.

Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint 2012 első nyegyedévében Budapesten a 13 millió forintos telkekre érkezett a legtöbb érdeklődés, ezzel szemben az agglomerációban, illetve az ország keleti és nyugati felében is az 5-6 millió forint körüli építési telkek voltak a legkeresettebbek. A telekméretek tekintetében viszont már egységes képet mutatnak az ország egyes területei. Az 500 és a 700 négyzetméter körüli építési telkekre érkezett a legtöbb megkeresés a fővárosban, annak agglomerációjában és a vidéki területeken is. Bár úgy tűnik a vidéki területeken a nagyobb - 1 200 négyzetmétert meghaladó - telkekre is komoly kereslet mutatkozik. A telkek piacán ugyanakkor egyre inkább tendencia, hogy a családi ház árak csökkenése miatt a korábban csak építési telek vásárlásban és saját célú építkezésben gondolkodó vevők egyre gyakrabban keresnek családi házakat is párhuzamosan a telkekkel.

A Broadhurst Architects, "The Crib" fantázianevű környezetbarát alkotása.


Egy biztos, a telekárak, a hitelszűke és az általános elszegényedés egyre inkább arra sarkallhatja a vásárlásban gondolkodókat, többek között a városból az agglomerációba kiköltözőket, hogy az egyre olcsóbb építészeti megoldások felé forduljanak. Bár a technológiai fejlődés, az építőanyag választék, és a piaci verseny is a bekerülési költségek csökkenését vetítik előre, igazán nagy eredményt csak a legapróbb épületekkel lehet elérni - spórolni csak egy válságházzal lehet. Sokan természetesen nem képesek meghozni ezt a kompromisszumot, hiszen ezeknél az épületeknél óhatatlanul elvesznek egyes hőn áhított lakófunkciók.

Természetesen a spórolás jegyében sem lehet a végletekig lekicsinyíteni egy ingatlant. Az építési követelmények ugyanis egyértelműen meghatározzák egy lakóingatlan minimális méreteit. Ezek szerint egy lakásban kötelezően ki kell alakítani egy 18 négyzetméter alapterületű helyiséget (nappali), s ebbe nem tartozhat bele a konyha, illetve az étkező. Ezen felül egy szoba 12, míg egy félszoba alapterülete 6 négyzetmétertől kezdődik, s akkor még nem beszéltünk a fürdőről, az előszobáról, s a közlekedőkről. A számok tehát jól mutatják, hogy nem lehet egy lakóépületet a végletekig összezsugorítani, hiszen ezzel nélkülözhetetlen lakófunkciók vesznének el.

 

Mindazonáltal a Pénzcentrum.hu által megkérdezett okleveles építészmérnök szerint egy kétgyermekes családnak kisebb kompromisszumokkal így is elég kell hogy legyen egy 60-70 négyzetméter alapterületű lakóépület, egy fiatal pár pedig simán elboldogul 30-40 négyzetméteren. Tehát a válság közepette egyáltalán nincs szükség az - egyébként megrendelői oldalról gyakorta jellemző - 200+ négyzetméter alapterületű ingatlanokra. Az okleveles építészmérnök szerint sokkal előrébb tartanánk, ha ezt mindenki belátná, és ezt a plusz pénzt inkább a minőségre fordítanánk. Legyen szó például az egyre hangsúlyosabb energetikai követelményekről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezzel a gondolatmenettel összhangban egyébként a világ számos részén egyre inkább terjedőben vannak a kisméretű, főként előre gyártott elemekből épült épületek, illetve mobilházak. Ezen épületek ma már elképesztően gazdag formavilágban és luxusban állnak rendelkezésre. Arról nem is beszélve, hogy a töredékébe kerül telepítésük a hagyományos építési módozatokhoz képest. Természetesen - mint már korábban is említettük - meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy ezek esetében nem a méret a lényeg.

A 2010-es "Év Háza" Budakeszi-Makkosmárián


A legapróbb, hagyományos épületekre kifejezetten jó példa a 2010-es "Év Háza" díj nyertes alkotása. A Budakeszi-Makkosmárián megépült, minden tekintetben energiatakarékos családi ház alapterülete jelenleg mindössze 29 négyzetméter, azonban a funkcionális igények változásával a későbbiekben tovább bővíthető. Az épületnél tervezési alapvetés volt, hogy anyaghasználata, viselkedése legyen visszafogott, de tudjon annyit, amit egy korszerű műszaki paraméterekkel felruházott passzívház, de a gépészet minimálisra csökkentésével. A nyári meleg kint tartásáról így nem légkondicionáló gondoskodik, hanem a ház maga oldja azt meg. Az energiatakarékos családi ház egy négyzetméterre jutó fajlagos bekerülési költsége egyébként mindössze ~290 ezer forint volt.

A Hybrid Architecture, "Sunset Idea House" fémjelzésű, raktárkonténerből átalakított lakókonténere.


Szintén a legolcsóbb épületek közé sorolhatóak a konténerekből készült lakóépületek, melyek építészeti felhasználása a '80-as évekre datálható. Eleinte műhelyek, kisebb munkaállomások kaptak bennük helyet, azonban mára - főként az áruk miatt - egyre inkább teret hódít lakóingatlanként történő felhasználásuk is. A konténerépítészet vagy a vasúti, vízi, illetve légi közlekedés által használt fémkonténerekből, vagy kifejezetten az erre a célra szánt moduláris elemekből építkezik. A technológia legnagyobb előnye az ára - használt konténereket már 1200 dollártól (~225 ezer forint) lehet vásárolni -, illetve bővíthetősége, valamint gyors kivitelezhetősége. Hátránya, hogy kiegészítő szerkezetek nélkül a konténerházak rossz hőszigetelők, és megmunkálásuk is szakértő kezet igényel.

Terjedőben vannak az Egyesült Államokban már régóta használt, könnyűszerkezetes mobilházak is. Magyarországon használt és új mobilházakat is forgalmaznak, de egy-két vállalkozás helyben is gyártja az épületeket. A mobilház könnyen és gyorsan telepíthető, csatlakoztatható a közművekre, több évszakban is használható, s alapozást sem igényel. Méretét tekintve többféle alaptípusról beszélhetünk (24 nm-es (8*3), 30 nm-es (3*10) és 40 nm-es (4*10)). A jogi szabályozás ugyanakkor nem egyértelmű. A magyar építésügyi törvényben ugyanis a mobilház kifejezés nem szerepel, s sokak szerint a telepítéséhez nem kell építési engedély.

Az amerikai Tumbleweed Tiny House Company, "Popomo" fantázianevet viselő mobilháza.


Ugyanakkor a Belügyminisztérium szakmai álláspontja szerint a "mobilház" épületnek minősül és a telepítéséhez az építésügyi hatóság engedélye, vagy bejelentés megtétele szükséges. Az építményekre az építésügyi jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni a tervezéstől a használatbavételen át egészen a rendeltetésszerű használat és a karbantartási kötelezettség teljesítéséig. Nem vitathatóan ugyanis a "mobilház" létesítésének célja a lakás funkció megvalósítása, tehát jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgál, szerkezeteivel teret, helyiséget határol körbe meghatározott rendeltetés céljából. Ezen ismérvek alapján a tervezett építési helyen elhelyezett és a követelményeket kielégítő "mobilház" az Étv. "épület" fogalma alá tartozik és egyben építmény is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem