14 °C Budapest

Itt az újabb sarc: brutális drágulás vár az ingatlantulajdonosokra

MTI
2012. január 25. 14:31

Tízszeresére emelkedik a talajterhelési díj február 1-jétől a vonatkozó törvény értelmében, így legalább 1 200 forintot kell fizetni minden egyes elfogyasztott köbméter ivóvíz után azoknak, akiknek az ingatlanja nincs rákötve a kiépített szennyvízcsatornára - mondta a Pannon-Víz Zrt.elnök- vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón.

Tőke László ismertetése szerint az érzékeny besorolású területeknél ez az összeg hármoszoros szorzóval számolható. Ez azt jelenti, hogy egy köbméter ivóvíz fogyasztás után 3 600 forint talajterhelési díjat kell fizetni. A társaság működési területén például Győr a háromszoros szorzó alá esik.

A Pannon-Víz működési területén a szigorítás mintegy 10 ezer ingatlantulajdonost érint. A jogszabály célja, hogy a csatornarendszerre történő csatlakozásra késztesse az ingatlantulajdonosokat - jegyezte meg a cég vezetője.

A Pannon-Víz a csatlakozók számának rohamszerű emelkedésével számol, erre munkaerő átcsoportosítással fel is készült a cég. Az ingatlantulajdonosoknak pedig kedvezményesen számítják fel a csöveket, s az első félévben a szakfelügyeleti díjból is engedményt adnak. Ezzel együtt a becslések szerint 40-60 ezer forintra rúg egy bekötés, ehhez jön hozzá a 8 000 forint körüli szakfelügyeleti díj.

A víz-, és csatornahasználati díjaknál a törvényben előírt 2,56 százalékos nettó díjnövekedés miatt január 1-jétől a lakossági ivóvíz köbméterenkénti díja bruttó 244,8 forint, a közületi fogyasztók pedig 277,4 forintot fizetnek a 27 százalék áfával együtt.

A szennyvízcsatorna- használati díj ugyancsaj nettó 2,56 százalékkal emelkedett. Eszerint egy köbméter szennyvíz elvezetéséért áfával együtt 493, 5 forintot fizet a lakosság, a közületek kiadása pedig 575,7 forint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A víziközmű törvény elfogadása előtt a Pannon-Víz közgyűlése 3,88 százalékos nettó díjnövekedésről döntött, ez módosult az új törvény szerint 2,56 százalékra. Az ebből adódó árbevétel kiesés 40-45 millió forint, amelyet egyebek között megfontolt beruházás -politikával és nyugállományba kerülők álláshelyének üresen hagyásával szándékozzák kigazdálkodni - közölte az elnök-vezérigazgató.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem