30 °C Budapest

Ilyen lakásokat bérelnek idén az egyetemisták

Pénzcentrum
2012. augusztus 29. 19:02

A finisébe érkezett a felsőoktatásba jelentkezők albérletrohama augusztusban. A Duna House adataiból az derül ki, hogy inkább a nagyobb méretű, többszobás lakások kerültek fókuszba, amelyeket többen összeállva vettek ki a leendő hallgatók.

A Duna House összehasonlította a 2012 első féléves albérleti piac adatait az augusztusi értékekkel, amely így megmutatja, hogy a szokásos bérlakás forgalomhoz képest milyen eltéréseket hozott a felsőoktatásban szeptemberben kezdők rohama. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a diákok egy része a kis garzonlakásokat kereste, mások többen összeállva igyekeztek nagyobb, többszobás lakást kivenni, amely így egy személyre bontva gazdaságosabb variáció.


Az elemzés meglepő eredménnyel szolgált a közvetítő cég véleménye szerint, ugyanis idén feltűnően többen választották a közös albérleti megoldást, amely a 70 nm-nél nagyobb, többszobás lakást kínáló tulajdonosoknak kedvezett. Amíg az év első felében a 70 nm-nél nagyobb lakások forgalma a teljes piac 43%-át tette ki, addig augusztusban ez az érték 53%-ra ugrott fel, ami a kategória 23%-os emelkedését jelenti.

A 70-110 nm közötti (augusztusban látványosan keresettebb) méretkategória átlagos szobaszáma 2,9 volt. Ez a szokásos piaci átlagnál, amely 2,1, nagyjából egy szobával mutat többet. Mindez nem volt hatással az épület típusának preferenciájára, ugyanis az év első felében éppúgy 22% volt a panelek forgalma a téglalakások mellett, mint augusztusban.

Az intenzív forgalom azonban nem volt hatással az árakra. Budapesten például a Duna House hálózata augusztusban a szokásos havi mennyiség dupláját közvetítette, amelyen belül a 70-110 nm közötti bérlakások ára nemhogy nőtt volna, hanem kicsit még csökkent is. Az érintett mérettartomány átlagos havi bérleti díja az első félévben a fővárosban 117 ezer forint volt, míg augusztusban ugyanez az átlag 108 ezerre csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 1. hétfő
Tihamér, Annamária
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm