12 °C Budapest

Filléres nyaralók Magyarországon, a Balatontól Egerszalókig

2011. július 7. 04:44

Nyomott árak jellemzik az ingatlanpiacot szerte az országban. Ugyanez határozza meg a nyaraló övezetek piacát is. Az árverezési moratórium részleges feloldása ugyanakkor még kevéssé hat a piacra. Érdemes lehet tehát megfontolniuk a tőkével rendelkezőknek, hogy most vegyék meg áhított nyaralójukat. Filléres ajánlatokból pedig akad bőven a Balatontól a gyógyfürdők városain át egészen a Velencei-tóig.

A magyar tenger

Tavaly nyár végén a régió ingatlanárainak 20-30 százalékos eséséről szóltak a hírek. Az idei szezon elején a Pénzcentrum.hu által megkérdezett ingatlanközvetítők arról számoltak be, hogy az árak azóta is stagnálnak. Mindezek mellett továbbra is jelentős túlkínálat jellemzi a piacot, még annak ellenére is, hogy akadnak bőven tulajdonosok, akik kivárásra játszanak.

Az ingatlan.com adatbázisában jelenleg összesen 1464 darab nyaraló besorolású eladó ingatlant találtunk a régióban. A fényképpel rendelkező hirdetések között a legolcsóbb egy 1,37 millióért kínált karmacsi (Zala megye) tégla-vályog-kő építésű, 1950-ben felhúzott földszintes hétvégi ház a hozzá tartozó 400 tőke fehérszőlővel és présházzal.

Az adatbázisban megfigyelhető, hogy a meghirdetett ingatlanok közel egyharmadát 10 millió forint alatt próbálják értékesíteni tulajdonosaik. Természetesen lehet találni méregdrága luxusingatlanokat is. Az egyik legdrágább egy balatonfüredi, 200 négyzetméteres közvetlen vízparti, saját stéggel, kikötővel rendelkező nyaraló, mely 275 millió forintot kóstál.

A 10 milliós értékhatárig igen széles a kínálat minőségben és méretben egyaránt. Általánosságban elmondható, hogy a 2-5 millió körüli nyaralók többnyire felújításra szoruló, vagy kis alapterületű ingatlanok, illetve a Balatontól távolabb lévő elhagyatottabb területeken találhatóak. Ilyen például egy a Balatontól körülbelül 15 kilométerre, Zalakaroson, gyönyörű természeti környezetben fekvő zártkerti, jó állapotban lévő hétvégi ház, mely 4 millió forintot kóstál.

Ahogy átlépjük az 5-6 milliós értékhatárt, egyre inkább találkozhatunk igazán kitűnő ajánlatokkal. Ezen az alacsony árszinten persze nem nagyon gondolkodhatunk közvetlen vízparti ingatlanokban. Természetesen akadnak üdítő kivételek is. Fonyódon egy közvetlenül a tó partján fekvő társasüdülő 24 lakásos társasházában például 5,9 millióért kínálnak eladásra egy 26 négyzetméteres, negyedik emeleti lakást. A 10 millió forint körül kínált nyaralók már tényleg minden igényt kielégítenek, mind méretben, mind minőségben egyaránt. 9,9 millió forintért például már 60 négyzetméteres, 3 szobás, téglából épült, kiváló műszaki állapotban lévő házat vehetünk, alig 8-10 perces sétára a strandtól.

A napfény tava

A Velencei-tó Magyarország második legnagyobb természetes tava. Kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike. Nem meglepő tehát, hogy a Velencei-tó partján is rengeteg a pihenési célból épült ingatlan, melyek közül akadnak új gazdát keresők szép számmal.

Továbbra is túlkínálat jellemzi a régió ingatlanpiacát - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Paraidi Mihály Barna. Az Otthon Centrum Velencei tónál illetékes franchise partnere hozzátette, hogy a moratórium részleges feloldásának hatása egyelőre nem tapasztalható a piacon. Mint elmondta túlkínálat van a piac ezen szegmensében is, mely az elmúlt időszakban 10-20 százalékos áresést is produkált. E mellett az ingatlanos azt is hozzátette, hogy emiatt jó alkupozícióval indulhatnak a most keresgélők, természetesen ennek mértéke nagymértékben függ az eladó motiváltságától és attól, hogy az adott ingatlan a piaci árhoz képest, milyen hirdetési áron lett elindítva.

Az ingatlan.com adatbázisa szerint csak a három - talán legfelkapottabb - velencei-tavi településen; Velencén, Agárdon, illetve Gárdonyban több mint 150 eladó nyaraló található. A szakember elmondása szerint a tóparti településeken általában a 10-15 milliós ingatlanokat keresik leginkább a vásárlók.

A három település közül Gárdonyban, illetve Agárdon találkoztunk a legalacsonyabb irányárral. Gárdonyban 5 millió forintért kínálnak egy a tópart közelében fekvő, 460 négyzetméteres üdülőtelken felhúzott, 15 négyzetméteres faházat, de ugyanennyi pénzért Agárdon 46 négyzetméteres, tégla építésű 2 szobás felújítandó ikernyaralót is kaphatunk, igaz jóval kisebb telekmérettel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Általánosságban itt is kiemelhető, hogy 10 millió forint körül igen jó ár-érték arányú ingatlanhoz juthatunk. Az ingatlanközvetítő portál tanúsága szerint 25 millió körül azonban befagynak az árak. Az egyik legdrágább ingatlan egy velencefürdői, csendes nyaralóövezetben fekvő, 100 négyzetméteres, tetőtér beépítéses ikernyaraló, melytől egészben szeretne megválni mostani tulajdonosa.

Gyógyfürdők Zalakarostól Hévízig

Egyre több település próbálja kihasználni a wellness divatját, a leginkább felkapott települések listája azonban néhány éve már állandó: Zalakaros, Bükfürdő, Hévíz, Kehidakustyán, Egerszalók, Hajdúszoboszló neve merül fel a leggyakrabban.

Ingatlanpiaci szempontból közös a településekben, hogy mindenhol ritkának számít a vevő. Ennek oka egyszerű: egyre kevesebben akarnak lakóhelyüktől több száz kilométerre egy évente két-három alkalommal használt ingatlant fenntartani - és különösen megvásárolni. Egy négytagú család egy hétre 300 ezer Ft-ból gyakorlatilag úri körülmények között el tud tölteni egy hetet valamelyik wellness-hotelben, év közben pedig nem kell foglalkozni a ház fenntartásával, állagmegóvással és a számlák kifizetésével.

Nem javítja az eladók esélyeit az sem, hogy egyre több négycsillagos wellness-hotelhez kapcsolódik különálló apartmanház, ahol határozott időre évente egy-négy hetes üdülési jogot lehet venni, aminek révén a tulajdonosnak csak élveznie kell a szolgáltatásokat, az ingatlan évközi ügyeivel nincs gondja.

Pedig ha garancia lenne az ingatlanpiac későbbi felfutására, most lenne érdemes befektetni és vásárolni, hiszen az árak többnyire megfizethetőek. Hévíz központi részén például már 4,8 millióért találhatunk egy szobás garzont, teljes körűen felújítva.

Kisebb, átlagos állapotú családi házakat már 10-15 millió forinttól lehet találni fürdőtelepüléseken, ha pedig valaki nem ragaszkodik a fürdő közelségéhez, akkor akár ennek harmadáért is hozzájuthat egy-egy nyaralóhoz. Kehidakustányban, a gyógy- és élményfürdőtől 4 kilométerre például 3,6 millióért kínálnak egy 50 négyzetméteres, három helyiségre osztott vályogházat.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm