2 °C Budapest

Filléres lakbérrel számolhatnak a bedőlt hitelesek

2012. március 21. 12:04

Meghatározta a kormány a Nemzeti Eszközkezelő által kezelt szociális bérlakások esetében maximálisan alkalmazható lakbér tarifákat. Ennek értelmében az eszközkezelő kezelésébe került ingatlanok esetében maximum 18 750 forintot kérhetnek el azoktól a bedőlt hitelesektől, akiknek az ingatlanát felvásárolta a társaság - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Giró-Szász András kormányszóvivő.

A mai kormányülésen meghatározták a Nemzeti Eszközkezelő kezelésébe került lakóingatlanoknál maximálisan alkalmazható lakbér tarifákat - mondta el Gíró-Szász András. A kabinet ezt az összeget a hitelfelvételkor megállapított forgalmi érték 1,5 százalékának 1/12 részében határozta meg. A kormányszóvívő néhány példát említve elmondta, hogy ennek értelmében egy 4 millió forintot kóstáló ingatlan esetében az egy hónapra eső lakbér 5 ezer forintra, míg egy 15 milliós ingatlan esetében ez az összeg 18 750 forintra rúg. A kormányszóvivő azt is kiemelte, hogy a meghatározott lakbér összge a jövőben csak a mindenkori infláció mértékével emelkedhet.

Giró-Szász András az ócsai Szociális Családiház-építési Program keretében felépülő családi házak esetében alkalmazható maximális bérleti díjakról is szót ejtett. Mint elmondta: a kabinet ezt az összeget a forgalmi érték 1 százalékának 1/12 részében határozta meg. Ennek pontos mértékéről egyelőre azonban nincsenek információk. A lakópark első ütemében megépülő 80 családi ház ugyanis csak a nyár végére készül el. Gíró-Szász András ugyanakkor kiemelte, hogy azért határoztak meg alacsonyabb tarifákat a tervezett házak tekintetében, mivel azok forgalmi értéke jóval magasabb lesz, mint a bedőlt hitelesektől megvásárolt ingatlanok, törvényileg meghatározott forgalmi értéke.

Mint ismert az eszközkezelő abban az esetben vásárolhatja meg a kijelölt ingatlant, ha a törvényben előírt feltételek mindegyike teljesül. A törvény pedig egyértelműen meghatározza az opcionális lakóingatlan maximális forgalmi értékét. E szerint Budapesten, illetve a megye jogú városokban 15 millió forintos, az egyéb városokban, illetve községekben pedig maximum 10 milliót érő ingatlanok kerülhetnek be a rendszerbe. A meghatározott maximális forgalmi értékek és a mai napon meghatározott maximális lakbértarifák értelmében az eszközkezelő kezelésébe került ingatlanok esetében tehát maximum 18 750 forinttal kalkulálhat egy kényszeértékesített ingatlan bérlővé vált tulajdonosa.


A kormányszóvívő ismét felhívta a figyelmet, hogy a kormány és a Bankszövetség megállapodása értelmében a Nemzeti Eszközkezelő (NET) a korábban vázolt 5 ezer ingatlan helyett jóval többet, 25 ezer kényszerértékesítés alá vont lakóingatlant vásárol majd meg, három lépcsőben 2014 végéig. Az első ütemben, 2012 év végéig 8 ezer darabot, a másodikban, 2013 végéig 7 ezer darabot, míg a harmadik ütemben a maradék 10 ezer darabot.

Az eszközkezelő háromkörös eljárásban választja ki azokat a bedőlt hiteleseket, illetve ingatlanjaikat, melyek bekerülhetnek a rendszerbe. Ezek pedig a következők:

Az ingatlanra és a hitelre vonatkozó feltételek, melyekről a bank nyilatkozik:

- az ingatlan forgalmi értéke a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor nem haladta meg Budapesten és megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot;
- a hitelszerződés megkötésekor a banktól kapott kölcsön összege az ingatlan forgalmi értékének a 25 és 80 százaléka közé esett;
- a törvény hatályba lépésekor a hiteladós a lakáshitel-tartozását legalább 180 napja nem törleszti
- a hitelszerződést 2009. december 30. előtt kötötték;
- a lakóingatlan az ingatlan-nyivántartásban lakóházként, lakásként, vagy tanyaként szerepel;
- a jelzáloghitel mögött fedezetként csak a megvásárlásra felajánlott ingatlan szerepel.

A hiteladósra (vagy zálogkötelezettre) vonatkozó szociális feltételek, amiket a hiteladósnak kell igazolnia:

- a hiteladós vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa aktív korúak ellátásában részesül, amelynek formája rendszeres szociális segély vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatás;
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 2 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult;
- a hiteladós állandó lakhelye 2011. szeptember 28-án és azt követően folyamatosan a fedezetül felajánlott lakóingatlan;
- a hiteladósnak a megvásárlásra felajánlott ingatlanon kívül nincs más lakóingatlanon használati joga.

A szociális feltételek meglétét a hiteladósnak a hitelező bank fiókjában (kizárólag a bank által kiküldött értesítőben meghatározott fiókban) kell igazolnia, amihez mindössze az alábbi 2 igazolást kell beszereznie. Az igazolások beszerzésére és benyújtására 30 nap áll rendelkezésre:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- A hiteladós (vagy a hiteladóssal egy háztartásban élő házastárs, illetve élettárs) rendszeres szociális segélyben, vagy foglalkoztatás helyettesítő támogatásban részesül. Ezt az önkormányzati jegyző igazolja.
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 2 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult. Ezt a Magyar Államkincstár igazolja.

Ugyanakkor az előbbieken túlmenően további feltétele a lakóingatlan állam általi megvásárlásának, hogy a hitelező pénzügyi intézmények hozzájáruljanak az adásvételhez, és elengedjék a hiteladós fennálló tartozását.

Az eljárás során az Eszközkezelő akkor veszi fel a kapcsolatot a hiteladóssal, amikor már minden jelzálogjoggal rendelkező pénzügyi intézmény:

- jóváhagyta azt, hogy a tulajdonjog a Magyar Államhoz kerüljön;
- elfogadta a Nemzeti Eszközkezelő által fizetendő vételárat;
- lemond a hiteladóssal szembn fennálló minden további követeléséről.

A Nemzeti Eszközkezelőhöz az ügyet a hitelező továbbítja. Ezt követően az Eszközkezelő felveszi a kapcsolatot a hiteladóssal, időpontot egyeztet vele, hogy a lakóingatlant leltárba vegye, valamint, hogy megkössék az adásvételi szerződést és a bérleti szerződést. Ennek eredményeképp a hiteladós, mint bérlő továbbra is az otthonában maradhat, úgy, hogy az Eszközkezelőtől határozatlan időtartamra bérli az ingatlant havi bérleti díj megfizetése ellenében. Az eljárás hozzávetőlegesen 2 hónapot vesz igénybe, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez alatt az időtartam alatt védve van az ingatlan, és a benne lakók.

A törvény alapján a hiteladós a lakóingatlanra visszavásárlási jog illet meg, amelyet az adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónap elteltével az adásvételi szerződés megkötését követő huszonnegyedik hónap utolsó napjáig gyakorolhat. Abban az esetben ugyanakkor, ha a kedvezményezett mégsem tud élni vételi opciójával, úgy az ingatlan bekerül a szociális bérlakás rendszerbe, melyet az adott önkormányzat fog kezelni. Természetesen az adott bérlőnek a határidő lejárta után is elővásárlási joga lesz az ingatlanra, ugyanakkor annak árát már nem védi a törvényben az első két évre vonatkozó maximált vételár.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem