25 °C Budapest

Ennyivel kerül többe egy panellakás Budán, mint Pesten

Pénzcentrum
2012. december 10. 19:05

Az idei év leggyengébb forgalmú hónapját, szeptembert is alulmúlta a november, amellyel nemcsak az idei, de az elmúlt évek egyik legkisebb havi forgalmát mutatta a hazai lakáspiacon. Az idei összesített tranzakciószám így megközelítheti 95 ezret, de a pontos végeredmény majd csak a januárban derül ki. A kereslet sem volt magas, az év második leggyengébb adatát mutatta a novemberi hónap 73 százalékponttal. Az index tavaly ugyanekkor épp a legmagasabb pontján állt (79-en), igaz ez a végtörlesztési időszak kezdete volt. Az idei év vége e tekintetben a szezonalitásnak megfelelően alakul - áll a Duna House szokásos, havi jelentésében.

Novemberben a panellakások négyzetméter ára vidéken 130 ezer forint fölött alakult, Pesten meghaladta a 150-, Budán pedig a 180 ezret. Tégla lakásokat a keleti országrészben vették a legolcsóbban (164e Ft/m2) és Budán a legdrágábban (328e Ft/m2). A felújítandó lakásokat Pest Megyében vették legnagyobb arányban, de ez is csak az összes vásárlás 8százalékát tette ki. Továbbra is a jó és kiváló minőségű ingatlanoknak van piaca.

Ismét a 2. kerület végzett a népszerűségi lista élén, miután a leendő vevők 18 százaléka jelölte be a régiót, mint az egyik lehetséges célpontot. Mögötte a 13. és 11. kerületek végeztek. Észak-Buda és Pest belső kerületei vonzzák továbbra is leginkább a vevőket, a keleti régió ettől némileg elmarad, a főváros déli szektora pedig teljes lemaradást mutat. Nincs jelentős változás az árváltozásban az elmúlt időszakhoz képest, ami az eseménytelen piaci körülményekre utal. A vidéki családi házat kínálók szenvedték el átlagosan a legnagyobb áresést, 11 százalékos árcsökkenést követően további 10 százalék vevői alkuval. Az összes ingatlantípus átlagában Budapestben 5 százalék árcsökkenés és 6 százalék alku, vidéken 7 százalék árcsökkentés és újabb 7 százalék vásárlói alku volt jellemző.

Az októberi visszaesést követően Budapesten visszaerősödött az elsőlakás vásárlók aránya és 34 százalékkal ismét a legnépesebb tábort alkották, holott az illetékváltozás szerint érdemes volna jövőre halasztaniuk a beruházást. A befektetők aránya ellenben feleakkora, mint egy hónappal ezelőtt. Vidéken a legnépesebb korosztályt a 30-asok tették ki 35 százalékkal, ők átlagban 11 millió fölött költöttek. Ennél olcsóbban vásároltak a magukat beosztottnak vallók, ők átlagosan 62 négyzetméteres lakás vásároltak 8,5 millió forint alatt. Nagyjából velük megegyező paraméterekkel vettek az elsőlakás vásárlók is. A legtöbbet, átlagban 15 millió forintot a nagyobb lakásba költözők adtak ki.

A nyárvégi fellendülést követően a fővárosban egyre csökken a nagyobb lakásba vágyó eladók aránya. A szeptemberi 54 százalékos arányukat 36 százalék, novemberben pedig már csak 29 százalék teszi ki, bár még így is a legnépesebb csoport. Látványosat ugrott viszont a kisebbe költözők részesedése az októberi 15-ról 27 százalékra. Vidéken szintén csökkent a nagyobb lakásba költözés miatt eladók aránya, bár kisebb mértékben. Az eladók harmada örökölt ingatlant értékesít, átlagban 6,8 millió forintért. Legmagasabb átlagáron, közel 16,5 millió forintért azok adtak el, akik a generációk különköltözését jelölték meg az eladás okának, arányuk azonban rendkívül csekély (4%). Nem sokkal maradtak el vidéken a vállalkozók, ők 15,7 milliós átlagon értékesítettek, arányuk viszonylag nagy az összes eladó között (18%).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vidéken erősen csökkent egy hónap alatt a 20-40 négyzetméter közötti garzonok adásvétele (11%) és inkább a valamivel nagyobb méretű ingatlanok cseréltek gazdát. Ezzel együtt megnőtt a 100-200 ezer Ft/m2 kategóriája is és az 5-10, illetve a 10-15 millió forint közötti ingatlanoké. Pest Megyében (köszönhetően az agglomerációnak) megint felugrott a 40 millió fölötti ingatlanok aránya a háromszorosára (9%) és ezzel a 140 ezer Ft/m2 ársávok is látványosan növekedtek. Budán (az agglomerációval ellentétben) csökkent a nagy értékű, 40 millió forint feletti ingatlanok forgalma az egy hónappal ezelőtt mértekhez képest 13-ról 5 százalékra. Ezzel együtt nőttek a kisebb értékű ingatlankategóriák és felük az olcsóbb négyzetméter árú sávok is. Pesten szintén ez figyelhető meg, bár kevésbé látványos mértékben: a 5-10 millió közötti sáv erősödött a drágábbak terhére.

 

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 3. szerda
Kornél, Soma
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem