6 °C Budapest

A fél ország tartozik: honnan lesz itt fizetés?

2011. június 6. 04:44

A magyar kis- és középvállalkozások tíz százaléka küzd folyamatosan súlyos fizetési nehézségekkel. A körbetartozások mértéke az, ami a leginkább megbénítja a vállalkozásokat. Egyes iparágakra és területekre ez annyira jellemző, hogy a cégek egyébirányú tartozásai is megsínylik a szállítók fizetésének elmaradását. A Corvinus Egyetem Szociológiai és Társadalomtudományi Intézetének tanulmánya ezeknek a pénzügyi zavaroknak az okait keresi. A méret mellett meghatározó tényező a tulajdonosi szerkezet, területi elhelyezkedés és az iparág. De több érdekes következtetés levonható, akár a vállalat által felvett hiteleiből is

.

Két alapvető oka lehet egy vállalatban kialakuló pénzügyi zavaroknak. Egyik a növekedésből fakadó természetes és átmeneti állapot, a másik a gazdálkodási zavarból eredő nehézségek. A legtöbb hosszabb - rövidebb ideig fizetésképtelen vállalkozás az utóbbi kategóriába tartozik - olvasható Szanyi F. Eleonóra írásában, a Corvinus Egyetem "Meddig Nyújtózkodjunk?" című tanulmány egyik kkv szektorral foglalkozó cikkében.

A vállalatok mérete erősen befolyásolja a pénzügyi zavar kialakulásának esélyét. Minél nagyobb egy vállalat, annál kevésbé valószínű, hogy hasonló nehézséggel küzdene a tartozásai kifizetése során. A lenti ábrán a különböző típusú tartozások révén felmerülő pénzügyi zavarok aránya látszik, különböző méretű vállalatok esetén.

A kutatás adataiból jól látszik, hogy mérettől függetlenül óriási nehézségeket okoznak a vállalatoknak a szállítói kifizetések. Az elmaradt szállítói kifizetések miatt kialakuló körbetartozások jóval meghaladják a válság előtti időket, de némi javulás látható az elmúlt évben - állapítja meg Szanyi.

A rendszerváltás utáni időszakban nagyban javult a vállalkozások adófizetési hajlandósága, ez valószínűleg az erősödő külföldi jelenlétnek is köszönhető. A válság ideje alatt viszont a javulás megállt, és egyre több vállalat tartozik a közterhekkel - derül ki a kutatásból. A külföldi tulajdon nem csak a cég pénzügyi stabilitását hozhatja magával. A tanulmány rámutat arra, hogy a multinacionális cégekkel kapcsolatban lévő vállalkozások kevésbé kerülnek fizetésképtelen helyzetbe. Az ilyen nemzetközi vállalatokra épült beszállítói láncoknál sokkal kevésbé jellemző a körbetartozás is, ami több iparág szereplőinek pénzügyi bizonytalanságaiért felelős. A tanulmány is fontosnak tartja megjegyezni viszont, hogy a külföldi tulajdonú vállalatok rendszerint nagyobb árbevétellel is rendelkeznek, ezért nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a külföldi tulajdonosi háttér nagyobb garanciát jelent a pénzügyi stabilitásra. Ugyanígy az sem egyértelmű, hogy beszállítóként jobban bízhatunk az ilyen vállalatok fizetésében.

Iparági bontásban vizsgálódva is nagy eltéréseket találhatunk a vállalatok között. Talán itt érezhető leginkább a körbetartozás problémája, ami az építőipart sújtja a legnagyobb mértékben. Ezen iparág szereplőinek 48 százaléka szembesül nehézségekkel a szállítói kifizetések során.

 

A fenti táblázatból jól látszik, hogy a beszállítói kifizetések kapcsán merülnek fel a legnagyobb problémák, ez szinte minden iparágra jellemző. A bérek kifizetésére azonban a legtöbb esetben figyelnek a vállalkozások. A nemfizetők aránya az üzleti szolgáltatások területén a legmagasabb, 9 százalék körüli.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A beszállítói kifizetések kapcsán merülnek fel a legnagyobb problémák, ez szinte minden iparágra jellemző. A bérek kifizetésére azonban a legtöbb esetben figyelnek a vállalkozások. A nemfizetők aránya az üzleti szolgáltatások területén a legmagasabb, 9 százalék körüli. Területi bontásban is jelentősek az eltérések. A leginkább pénzügyi gondokkal küzdő régió a Dél-Dunántúl, legkevésbé jellemzőek viszont a hasonló nehézségek Közép-Magyarországon.

A tanulmány kitér a különböző hitelhasználati szokások és a pénzügyi nehézségek összefüggéseinek tanulmányozására. Azt várnánk, hogy a nagyobb hitelkerettel rendelkező vállalatok stabilabban tudják finanszírozni működésüket. Ennek némileg ellentmond az a megállapítás, hogy azok a vállalatok, amelyek forgóeszköz hitelt igényeltek, nagyobb valószínűséggel küzdenek pénzzavarral. Alapvetően nem a forgóeszköz hitel felvevőivel vagy a hitellel van a probléma. A legtöbb esetben természetes módon, a forgóeszköz hitelét felhasználva fizeti ki egy vállalat a teljesítés folyamán felmerülő költségeit. Ennek rendezése viszont problémát okoz, ha a vevő későn vagy egyáltalán nem fizet. Így a hitellel rendelkező vállalatok érzékenyebbek lehetnek, hamarabb alakulhat ki egy kisebb pénzügyi zavar a késedelmek után.

 

Mi a helyzet a bankoknál, hol találjuk a nemfizetőket?
Egyes pénzintézetek nagyban eltérnek számlavezető ügyfélportfóliójuk biztonsága alapján. A Dun & Bradstreet (D&B) felmérésében vizsgálta a bankok ügyfélkörét a szerint, hogy mekkora valószínűséggel jelentenek csődöt a következő évben. Fontos lehet a pénzügyi zavarok megoldásában, hogy a cég bankjánál kielégítő finanszírozást kapjon. Számlavezetésüket a cégek döntően oda irányítják, ahol számukra kedvező finanszírozást találnak, hiszen a folyamatos hitelezés egyik alapfeltétele a bankoknál a számlaforgalmi elvárás teljesítése.

A finanszírozással rendelkező nagyobb vállalatok jellemzően több bankot is használnak, többnyire hitelösszeg arányos számlaforgalommal, hitelezés nélkül pedig az dönt, hogy melyik szolgáltatást hol tudják kedvező áron és zökkenőmentesen igénybe venni. Pl. előfordul, hogy a devizaügyleteit egy cég más banknál intézi, mint a faktoringját vagy a forint számlavezetését.


Corvinus Egyetem Szociológiai és Társadalomtudományi Intézetének tanulmánya felhívja a figyelmet a körbetartozások kedvezőtlen hatására, a legtöbb vállalat ennek a hatására szenved valamilyen pénzügyi zavarban. Ez leginkább a beszállítókat érinti, közüzemi és bértartozások kevésbé voltak jellemzőek még a válság ideje alatt is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem