7 °C Budapest

Villámgyorsan nő a pénztárban maradók tábora

Pénzcentrum
2011. január 28. 18:02

Minden eddiginél többen jelentek meg ma az ONYF ügyfélszolgálatain, hogy kitöltsék a maradásról szóló nyilatkozatot. A délután fél kettes adatok szerint már összességében 67 500-an döntöttek a maradás mellett, míg csütörtök délelőtt a számláló csak 53 900-on állt. A hétvégi pihenő után még utoljára hétfőn van lehetőségük a pénztártagoknak dönteni, ismerve a mai adatokat, vélhetően komoly rohamra lehet számítani. Jelenlegi tudásunk szerint az sem elképzelhetetlen, hogy 80 ezer felett álljon meg a számláló január 31-én.

Már csütörtökön is azt lehetett a délelőtti órákban hallani, hogy egyes pénztártagok az ONYF budapesti ügyfélszolgálatain csak az utcán tudtak beállni a sorba, hogy kitöltsék a maradási nyilatkozatot. A helyzet pénteken sem volt másképp, több helyről is úgy értesültünk, hogy komolyabb sorral kell megküzdenie a pénztártagoknak.

Ennek megfelelően nem is lehet csoda, hogy a legfrissebb, péntek fél kettes adatok szerint már a nyilatkozatot kitöltők száma 67 500-ra nőtt. Tegnap délelőtt még azt írtuk az ONYF adatai alapján, hogy 53 900-an döntöttek a maradás mellett. A közel 14 ezer fős eltérés önmagában is lenyűgöző, főleg ha hozzávesszük, hogy korábban négy nap alatt gyűlt össze annyi, mint ami most másfél nap alatt.

Nem volt sok tapasztalatunk ilyen téren, csak annyit sejthettünk, hogy a 2009 végi visszalépés megnyitáshoz hasonlóan a tagok a határidő végére fogják halasztani a döntést. Ez a sejtésünk be is igazolódott, a csütörtöki és a pénteki nap elképesztően erős volt, a hétfői pedig minden bizonnyal újabb nyilatkozat-kitöltési rekordot fog hozni.

Nem lehet hétvégén nyilatkozni

Az MSZP arra kérte a kormányt, illetve az ONYF-et, hogy a nyilatkozattételi határidő - 2011. január 31. - közelségére tekintettel minden helyszínen rendelje el a szombat-vasárnapi ügyfélfogadást, közleményük szerint a helyenként napi 8-10 ezer nyilatkozó fogadása másképp már nem megoldható.

A hétvégén nem lesznek nyitva az ügyfélszolgálatok - mondta az ONYF sajtótitkára az MTI-nek. Hozzátette: eddig mindenki nyilatkozni tudott, aki akart, az átlagos várakozási idő 3-25 perc volt. Hétfőn este hat óráig lesznek nyitva, aki addig sorszámot kapott, sorra fog kerülni - közölte.

Nehezen jött meg a pénztártagok kedve

Számos okkal magyarázható, hogy miért halogatták eddig a pénztártagok a döntést, ezek között az egyik az lehet, hogy az OTP Magánnyugdíjpénztár csak viszonylag későn küldte szét a leveleit a pénztártagoknak. Ahogy a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben leírták, naponta kapnak annyi hívást, mint máskor egy hónap alatt, és többek között az ügyfélszolgálatok lassússágára is ez a magyarázat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mivel közel 800 ezer tagja van az OTP-nek, nem csoda, hogy a teljes bizonytalanságban lévő tagok megvárták a pénztáruk levelét, még mielőtt döntést hoztak volna. Bár nincsenek könnyebb helyzetben a szektor más pénztártagjai sem, hiszen nagyon komoly döntésről van szó, a bizonytalanság pedig ott lebeg mindenki szeme előtt. Az biztos, hogy még december végén, amikor a törvény kihirdetésre került, a tagok már nyilatkozhattak volna a tagságuk megtartásáról, azonban az első hetekben nem volt igazi rohamra példa. Szemléletes, hogy január 8-án a számláló 8353-on állt, míg most pénteken egy nap alatt elértük ezt a számot.

 


Ha feltesszük, hogy a hétfői napon többen fognak az ügyfélszolgálatokon megjelenni, mint a mai napon, akkor közel sem elképzelhetetlen, hogy 80 ezernél is több nyilatkozat érkezik be az ONYF-hez. A pontos számot viszont nem tudjuk meg azonnal, jövő hét kedden csak a körülbelüli számot fogjuk ismerni. A törvény ugyanis lehetőséget ad arra, hogy akik igazolni tudják a távolmaradásukat (például egészségügyi ok miatt), azok még február végéig az ügyfélszolgálatokon nyilatkozhatnak a maradásukról.

A pontos adatokra tehát március elsejéig várni kell, a helyzet viszont még ezt követően sem egyszerű, hiszen a vagyon átadása a pénztáraktól csak várhatóan májusban indul majd meg. A következő feladat a visszalépők esetében a reálhozamról való nyilatkozás lesz, amit a pénztáraknál kell megtenni. Annyi könnyítés van, hogy a pénztár értesíteni fog minket március folyamán, hogy milyen formában akarjuk felvenni a reálhozamot, amit várhatóan áprilisban kaphatunk meg.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem