21 °C Budapest

Luxusvilláiba költözhet a palotából Schmitt Pál

Pénzcentrum
2012. április 3. 11:08

Nem szorul rá Schmitt Pál a volt köztársasági elnököt megillető, állami pénzből finanszírozott lakásra. A hétfőn leköszönt államfő vagyonnyilatkozata szerint három, 200-300 négyzetméteres saját, budai, II. kerületi családi házzal, illetve társasházi lakással rendelkezik, sőt visszavonulhat a Budakalászhoz tartozó Lupa-szigeti nyaralójába is.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, a volt köztársasági elnököt egyéb jelentős juttatások mellett lakáshasználati jog is megilleti, ha kéri, attól függetlenül, hogy mennyi ideig töltötte be ezt a tisztséget. A lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja - áll a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényben.

Schmitt Pál életútja
Schmitt Pál 1942. május 13-án született Budapesten. 13 évesen kezdte párbajtőrvívó pályafutását. 1968-ban és 1972-ben csapatban olimpiai bajnok, 1970-ben és 71-ben csapatvilágbajnok. 1971-ben egyéni világkupa-győztes. A 130-szoros magyar válogatott vívó 1977-ben vonult vissza az aktív sporttól.

1976-ban az Astoria szálló igazgatóhelyettese lett. 1981-ben a Népstadion és Intézményei főigazgatójává nevezték ki. 1983-tól a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, 1989-től 2010-ig elnöke volt, jelenleg tiszteletbeli elnöke. 1983 és 1986 között miniszterhelyettesi rangban az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese volt.

1983-tól a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, 1991-től a szervezet végrehajtó bizottságának tagja, 1995 a NOB alelnöke lett. 1999-ben protokollfőnökké választották. 2001-ben indult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki posztjáért, amely megmérettetésen a negyedik helyen végzett.

Diplomáciai pályafutása 1993-ban kezdődött, amikor kinevezték madridi nagykövetnek, majd Andorrába is akkreditálták. Később Bernben dolgozott nagykövetként. 1997-ben a Magyar Szocialista Párttal tárgyalt főpolgármester-jelöléséről, de a jelöltségig ekkor nem jutott el. 2002-ben független jelöltként, a Fidesz és az MDF támogatásával indult a főpolgármesteri posztért, de alulmaradt Demszky Gáborral szemben.

2003-tól a Fidesz tagja, még abban az évben a párt egyik alelnöke lett. 2004-ben listavezetőként európai parlamenti képviselővé választották. 2007-ben jelölték a pártelnöki posztra is, de a 2009-es európai parlamenti választás kampányvezetői posztját elnyerve visszalépett a pártelnöki jelöltségtől. Ezen az EP-választáson ismét mandátumot szerzett, és Brüsszelben az uniós testület alelnökévé választották.

2010-ben listás jelöltként bejutott a magyar Országgyűlésbe, ekkor lemondott európai parlamenti mandátumáról. 2010 májusában az Országgyűlés elnökévé választották, majd Sólyom László, előző köztársasági elnök mandátumának lejárta után, augusztus 6-tól a Magyar Köztársaság elnöke lett. Tisztségéről 2012. április 2-án lemondott.

Forrás: inforadio.hu

A leköszönt köztársasági elnöknek azonban nem kell attól tartania, hogy lesz-e fedél a feje fölött, miután kiköltözik a XII. kerületi Béla király úti kormányrezidenciából. Schmitt Pál a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közzétett vagyonnyilatkozata szerint - amelyet a törvény szerint csak az elnök megbízatásának megszűnését követő egy év elteltével lehet eltávolítani - jelenleg három, nagy alapterületű budai ingatlan tulajdonosa. A bevallás szerint 1996-ban szerzett 50 százalékos tulajdont egy II. kerületi társasházban. Az ingatlan összesen 438 négyzetméteres, amelyből 195 négyzetméter a lakóház. Egy évvel később a volt köztársasági elnök újabb ingatlant vásárolt, szintén egy II. kerületi társasházban. Az említett ingatlan az előzőnél is nagyobb, összesen 529 négyzetméteres, amelyből 225 négyzetmétert foglal el a lakás.

Hat év kellett csak ahhoz, hogy ugyancsak a II. kerületben egy önálló családi ház birtokosa is lehessen fele részben Schmitt Pál. Az ingatlan körülbelül három átlagos családi ház méretű: összesen 900 négyzetméteres telken 320 négyzetméteres háza van a volt államfőnek és feltételezhetően a feleségének. Nagy eséllyel ide vonul majd vissza a budavári Sándor-palotából. Vagy esetleg a Lupa-szigeti nyaralójába, bár az nagyjából tized akkora, mint a budai villa; a 95 négyzetméteres telken egy 35 négyzetméteres házacska áll.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Schmitt Pál mindezek mellett 2008-ban eltartási szerződést is kötött egy belvárosi, V. kerületi, 68 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosával is. (Az eltartási szerződés lényege, hogy az ingatlan tulajdonosát élete végéig gondozni kell, cserébe halála után a gondozóra száll az ingatlan tulajdonjoga.)

A vagyonnyilatkozatában egyébként Schmitt Pál nem tüntetett fel ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet. Ingatlanpiaci szakértői becslések szerint havonta akár 800 ezer - 1 millió forintot is lehet kapni az említett, éppen nem használt budai ingatlanokért. Lehetséges, hogy az a felesége, Schmitt Pálné (Makray Katalin) jövedelme, az ő vagyonnyilatkozata azonban nem nyilvános, abba csak az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának tagjai tekinthetnek bele, de csakis a köztársasági elnök vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárás során. Így csak feltételezhető, hogy az említett ingatlanokban Schmittné rendelkezik a másik 50 százalékos tulajdoni hányaddal. A sajtóban korábban megjelentek szerint a feleség nevén van még egy 2006-ban vásárolt, 2000 köbcentiméteres diesel Volkswagen Passat.

Schmittnek nincs saját tulajdonú autója, korábban betöltött pozícióihoz általában hivatali autó is dukált. Helyette inkább a motorokért rajong. Jelenleg már csak egy 1998-ban vásárolt, több millió forint értékű Harley Davidsonja van, amelyet használni is szokott. Korábban volt egy vele egyidős, 1942-es gyártású, WLA 42/A típusú old timer motorja is, amelyet még az Országgyűlés elnökeként, 2010 júniusában Alsóörsön elárvereztetett az árvízkárosultak javára. A motor 6 millió forintért kelt el.

Mindemellett Schmitt Pálnak 7 millió forint, valamint 23 ezer euró (jelenlegi árfolyamon 7,9 millió forint) összegű megtakarítása is van, miközben a vagyonnyilatkozata szerint egy fillér kölcsöntartozása nincs.

A volt államfő valószínűleg a magas jövedelme után kapott nyugdíjából, valamint a havonta 243 600 forintos, adómentes, olimpiai bajnoki címeiért járó életjáradékából is kiemelkedő életszínvonalon tudna élni. Emellett azonban- ahogy azt a Pénzcentrum.hu megírta -az idén január 1-től módosított törvény szerint élete végéig jogosult a mindenkori köztársasági elnököt megillető tiszteletdíjnak megfelelő mértékű pénzbeli juttatásra (ez jelenleg bruttó 1 507 350 forint) függetlenül attól, hogy nem töltötte ki hivatalában a köztársasági elnököktől korábban elvárt két évet.

KATTINTS! Lemondott Schmitt Pál! Ennyi pénz jár neki


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem