Így változik a diákok foglalkoztatása

Pénzcentrum
2011. augusztus 21. 10:07

Nem kell a jövőben rettegniük a rendszeres hatósági bírságoktól az iskolaszövetkezeteknek, miután az Országgyűlés rendezte az iskolaszövetkezeti diákfoglalkoztatás rendszerét. A júliusi törvénymódosítás a nappali tagozatos diákok esetében is előírja a bejelentési kötelezettséget, és meghatározza annak sajátos szabályait. De pontosan mi és hogyan változik?

Július 4-én fogadta el a Parlament az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényt. A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) véleménye szerint a módosítással lehetővé válik, hogy az iskolaszövetkezetek tevékenységüket a jövőben nyugodtabb körülmények között folytathassák. A munkavégzés során a legjelentősebb változás az utasítási jogkör megosztásának lehetőségében, és a harmadik személy (megbízó, megrendelő) bizonyos kérdéskörökre kiterjesztett felelősségében áll.

A törvénymódosításnak köszönhetően e szervezeteknek a jövőben nem kell napi szinten félnie a rendszeres hatósági bírságoktól, amelyeket általában a szövetkezet rendeltetése alapján végzett tevékenysége és a hatályos jogszabályok közötti feloldhatatlan ellentéte miatt szabtak ki.

A törvény három jogszabály módosításával rendezi az iskolaszövetkezeti diákfoglalkoztatás rendszerét:

beemeli a Munka Törvénykönyvébe (Mt.) külön fejezetben az atipikus foglalkoztatási formák sorába az iskolaszövetkezeti diákfoglalkoztatás különös szabályait,
a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényben (Met.) kizárja a hatóság azon lehetőségét, hogy az iskolaszövetkezetek nappali tagozatos diákjaival harmadik személynél folytatott szolgáltatási tevékenységét munkaerő-kölcsönzéssé minősítse,
az adózás rendjéről szóló törvényben (Art.) az iskolaszövetkezetek nappali tagozatos diák tagjai foglalkoztatása esetére is előírja a bejelentési kötelezettséget, és meghatározza annak sajátos szabályait.

Keret-munkaszerződés és eseti megállapodások rendszere

A Mt. módosítása az iskolaszövetkezetek nappali tagozatos diákjainak foglalkoztatását a következőképp rendezi:

Tipikus munkaviszony esetén szükség van egy

munkaszerződésre (kétoldalú aktus) és egy
munkáltatói tájékoztatásra (egyoldalú aktus).

Diákfoglalkoztatás esetén ez három elemből áll majd, és az Mt. meghatározza ezek kötelező tartalmi elemeit:

munkaszerződés (kétoldalú aktus)

- felek neve és munkaviszony szempontjából fontos adatai

- a tag által vállalt feladatok körét (jellemző munkakörök általános megfogalmazásban)

- a személyi alapbérek legkisebb mértékét (feladatkörönként vagy generálisan)

- azt, hogy a felek a munkavégzési kötelezettsége teljesítéséről esetenként állapodnak meg (utalást az eseti megállapodás szükségességére)

- a kapcsolattartás módját két munkavállalási periódus között

eseti megállapodás (kétoldalú aktus)

- a harmadik személy (partner, megbízó, megrendelő)

- konkrét munkakör

- ehhez tartozó konkrét személyi alapbér

- munkavégzés helye

- munkába lépés napja a konkrét esetben

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- minden egyéb szükségesnek tartott további kérdésben

munkáltatói tájékoztatás (egyoldalú aktus)

- munkaköri feladatok (munkaköri leírás)

- irányadó munkarend

- bérfizetés napja

- munkáltatói utasítás adó személy

A változás lényege, hogy a munkaszerződés megkötése nem keletkeztet a munkáltató szövetkezet oldalán foglalkoztatási kötelezettséget, mint a tipikus munkaviszonyban. Csak akkor töltik csak meg tartalommal a munkaviszonyt, amikor a munkaerő kereslet és kínálat találkozik.

A bejelentés

A jogszabály szerint a munkaszerződés megkötésének napján kell bejelenteni vagy ügyfélkapun keresztül vagy telefonon:

a munkáltató adószámát
a munkavállaló társadalombiztosítási azonosító jelét (TAJ)
a munkavállaló diákigazolvány számát.

Bejelenteni tehát az eseti megállapodásokat nem kell, hiszen nem keletkezik társadalombiztosítási jogviszony, ezért a tényleges munkában töltött idő a hatóság számára irreleváns. A bejelentés rendszere a hatóság oldalán még nem képes fogadni a fent előírt adatokat, hiszen a jogszabály még nem lépett hatályba.

A munkavégzés

A munkavégzés során a harmadik fél képviselője a munka irányítása körében utasítást adhat a diáknak anélkül, hogy ezzel azt kockáztatná, hogy a tevékenységet munkaerő-kölcsönzéssé minősítik. Nem adhat még az irányítás, munkaszervezés körében sem utasítást fiatal (18 év alatti) munkavállalónak; őt csak a szövetkezettel munkaviszonyban álló személy (pl. erre felkészített, 18 év feletti diák) irányíthatja. Természetesen a harmadik személy irányítási jogköre nem terjed ki a munkaviszony létesítésére, megszűntetésére, illetve a kárfelelősséggel összefüggő kérdésekre.

Az Mt. rögzíti a harmadik személy oldalán azokat a kötelezettségeket, amelyeket eddig a szövetkezetek a partnereikkel kötött megállapodásokban igyekeztek rendezni. A harmadik személy teljesíti azokat a kötelezettségeket, amelyek a munkavédelemre, a nők, a fiatal munkavállalók, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, a munkaidőre, pihenőidőre és ezek nyilvántartására, valamint az egyenlő bánásmódra vonatkozó szabályok betartására vonatkoznak.

Jelentős támadási felület volt a hatóságok részéről korábban az állásidő és a szabadság. Az új szabállyal az eseti megállapodások közötti időszakra nem kell állásidőt fizetni, valamint a diákoknak nem jár szabadság. Azonban a munkavégzéssel nem érintett időszakok hosszának el kell érnie tipikus munkaviszonyban járó szabadság mértékét.

A munkaviszony megszűnése

Az Mt. kimondja, hogy a diák tagi jogviszonyának megszűnésével a munkaviszony is megszűnik, amit az Art. általános szabályai szerint nyolc napon belül kell bejelenteni. A változásokkal a szövetkezetek adminisztratív terhei nőnek. Sok szövetkezetben az iskolalátogatási igazolások beszerzése a munkába állás után is megengedett volt a bérszámfejtésig, így minimálisan a rugalmasság is csökken.

Ezzel együtt azonban jelentősen nő a szövetkezetek jogbiztonsága, így azok a cégek is kihasználhatják a szövetkezetekben rejlő előnyöket, akik eddig ezt nem tették, mert tartottak a hatósági értékeléstől. Összességében ez a változás - a DiákÉSZ tájékoztatása szerint - jelentősen megerősíti a diákfoglalkoztatás magyarországi helyzetét.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem