Ennyiért gályáznak a magyar pincérek, szakácsok a Balatonnál

2016. június 7. 05:26

Iparági előrejelzések szerint az idei évben is súlyos pincér és szakácshiány várható a Balatonnál. Ez persze nem véletlen, a Pénzcentrum értesülései szerint ugyanis a tóparti éttermekben gyakorlatilag évek óta éhbérért gályáznak a vendéglátósok. Legalábbis azok, akik eddig még nem vették a sátorfájukat.

Évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küszködnek a balatoni vendéglátósok; a rendelkezésre álló információk szerint idén ráadásul minden eddigi rekordot megdönthet a szakképzett munkaerő nyugatra vándorlása. Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója szerint azok a tényezők, melyek az ország elhagyására kényszerítik a szakembereket, érdemben idén sem változnak.

Egyes szakmákban, egyes régiókban kritikus szintű, azaz a termelés, szolgáltatás színvonalát veszélyeztető a munkaerőhiány

- nyilatkozta még év elején Somogy megye hírportáljának a szakember.

Na persze nem túl nagy meglepetés, hogy egyre kevesebben húznak szakácssapkát, vagy kötnek pincérkötényt a magyar tenger partján. A KSH legfrissebb statisztikái szerint ugyanis a vendéglátósok havi bérszámfejtésében jelenleg mindössze 110 ezer forintos nettó szerepel. Az átlagérték szempontjából pedig sokat mondó, hogy a hazai vendéglátóipar, mind fizetések, mind humánerőforrások tekintetében erőteljesen főváros központú.

Ezzel szemben a Pénzcentrum iparági értesülései szerint a Balaton parti éttermekben gyakorlatilag éhbérért gályáznak a vendéglátósok. De ne szaladjunk ennyire előre. Azt ugyanis már mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy a Balatonnál május közepétől augusztus 20-ig van szükség tömegében munkaerőre, és ebből mindössze egy hónap (július közepétől augusztus közepéig) a csúcsidőszak.

Ennek megfelelően vállalkozók többsége ilyenkor csúcsra járatja a vendéglátóegységet; így a Balatonon gyakorlatilag nincs pihenőnap, az átlagos napi munkaidő pedig - szakterülettől függően - 10-16 óra között mozog. Tehát a balatoni szakácsok, felszolgálók, vagy éppen kézilányok egy átlagos szezonban közel 1200 munkaórát húznak le. Ez heti 100 óra, ami a gyakorlatban két és félszerese egy rendes, 40 órás munkahétnek. Na, de nézzük a fizetéseket!

Nos, általában a Balatonnál (is) a felszolgálók keresnek a legjobban: iparági információink szerint ők a teljes szezon átlagában, az alapbért és a jattot is beleszámítva kb. 600-650 forintos órabérért róják a köröket. A pincéreket a szakácsok követik, nekik 450-500 forintos órabér üti a markukat; míg a legkarcsúbb, óránként 250-300 forintot tartalmazó borítékot a kisegítő személyzet (mosogatók, konyha-, és kézilányok) kapja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 719 484 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 142 416 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,78% a THM, míg a MagNet Banknál 6,87%; az Erste Banknál 6,89%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összefoglalva, ha bírja a robotot, akkor 3 hónap alatt, összesen 1200 munkaórával egy felszolgáló ~750 ezret, egy szakács ~570 ezret, míg egy konyhalány ~330 ezer forintot keres a magyar tenger partján.

Mindezt javarészt feketén, a lakhatási és egyéb költségek levonása nélkül. A bolondnak is megéri, nem?

Majd az áfacsökkentés...

Mindezt figyelembe véve joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon a a szektort érintő áfacsökkentés megoldja-e majd a Balatonnál (is) jelentkező problémákat. A KISOSZ Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető társelnöke mindenesetre legutóbb nagy jelentőségűnek nevezte, hogy az Országgyűlés elé került áfatörvény-módosítási javaslat szerint az éttermi szolgáltatások jelenlegi 27 százalékos áfáját jövőre 18, 2018-ban pedig 5 százalékra csökkentik. Kertész Rezső szerint így

több pénz juthat fejlesztésekre és versenyképes bérek fizetésére.

A vendégeknek persze addig sem kell aggódnia. Egy a Balatonnál tartott fórumon ugyanis arra biztatták a vendéglátósokat, hogy szakemberhiány esetén nyugodtan vegyék fel a kapcsolatot a járási és kormányhivatalok foglalkoztatási osztályaival. Az persze már más tészta, hogy a ki tudja, honnan átcsoportosított munkavállalók milyen hatással lesznek majd a tányérra kerülő ételek minőségére, és így aszebb napokat látott balatoni vendéglátásra.

Facebook beágyazás
https://www.facebook.com/penzcentrum/posts/10154240275698762

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2025.04.07 09:47
Bemutatkozik Kovács Zsuzsanna, a Perfekt egyik meghatározó képzési referense, aki nap mint nap segít...
vezetoi-coaching  |  2025.04.03 22:31
D.J.T. maga nem tud perfektül használni 80-100 szónál többet, és még az is... Egyszer még a United S...
coachco  |  2025.04.03 18:35
Egészen véletlenül találtam rá erre a rendkívül izgalmas, egyben informatív könyvre. [...] Bővebben...
hrdoktor  |  2025.04.03 11:31
Amikor közeleg végre az éves szabadság ideje (már persze, ha ügyintézésre, egyebekre el nem fogyott...
kovacstunde  |  2025.03.31 09:00
7-8 évvel ezelőtt az egyik Trénerképző Tanfolyamon, tanítványom Judit egy új módszerről beszélt. Ami...
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. április 7. hétfő
Herman
15. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33