22 °C Budapest

Ennyi lehet a minimálbér 2013-ban

Pénzcentrum
2012. december 7. 15:32

A munkavállalók azt szeretnék elérni, hogy legalább a 2013. évi költségvetés tervezésekor várt 5,2 százalékos infláció mértékével emelkedjen jövőre a minimálbér. Az egyeztetések tapasztalatai szerint a kormányoldal is hajlik erre. Eszerint jövőre 98 ezer forint lenne a minimálbér, és 113-114 ezer forint a garantált bérminimum. A munkáltatók azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben legfeljebb 2,5 százalékos növekedést tudnak tolerálni - nyilatkozta a Gazdaság TV-nek Rolek Ferenc, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke.

A magyarországi vállalkozások közül sokan a túlélésért küzdenek az elhúzódó válság miatt nagyon nehéz helyzetben vannak. Már az idei drasztikus minimálbér-emelés jövő évre áthúzódó hatását is nehezen viselik, pláne újabb költségnövekedést nem nagyon engedhetnek meg maguknak.

Természetesen a munkáltatók is látják a realitásokat, hogy az évi 5-6 százalékos infláció mellett a nagyon keveset kereső embereknek nagyon nehéz megélniük. Éppen ezért úgy gondolják, hogy - noha a gazdasági helyzet ezt nem indokolja - ki mértékű emelést el tudnak fogadni a munkáltatók, az infláció mértékének megfelelő emelést viszont túlzottnak tartják. Szükséges kompromisszumként a minimálbér 2,5 százalékos növelését tartják elfogadhatónak. A kormány a jövő évi költségvetés tervezésekor 5,2 százalékos inflációval számolt, az persze más kérdés, hogy ténylegesen milyen mértékben növekednek majd a fogyasztói árak - jegyezte meg Rolek Ferenc.

Hozzátette: egy céget nem az fog bedönteni, hogy egy-egy alkalmazottjának kétezer forinttal többet ad vagy kevesebbet, bár nyilván, amikor nincs miből kifizetni, akkor pár ezer forinttal többet sem tud kiszorítani. Az a mérvadó, hogy lesz-e gazdasági fellendülés vagy további GDP-visszaesésre kell-e számítani. A kereslet visszaesése, illetve a vállalat árbevételének csökkenése dönti be a cégeket, a minimálbér-emelés miatti nehézség már csak következmény - magyarázta Rolek Ferenc.

A Pénzcentrum.hu információi szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy nem lesz megállapodás a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek között, és a kormány él a munka törvénykönyvében saját magának adott felhatalmazással, miszerint - egyeztetés ide vagy oda - saját hatáskörben rendeletben állapítja meg rendeletben a minimálbér és a garantált bérminimum összegét. A törvény szerint lehetőség lenne arra is, hogy a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű minimálbér vonatkozzon. Annak meghatározásakor figyelembe kell venni az egyes nemzetgazdasági ágazatok és földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait is.

A munkáltatók is azt javasolták a korábbi tárgyalásokon, hogy a nagyon bérérzékeny ágazatokra a munkahelyek megtartása érdekében ágazati minimálbért vezessenek be. A kormány képviselői azonban egyelőre csak megfigyelőként vettek részt az eddigi tárgyalásokon, hivatalosan nem nyilatkoztak az elképzeléseikről. Rolek Ferenc szavai szerint a tapasztalatok szerint a kormányoldal is hajlik az infláció mértékének megfelelő minimálbér-emelésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pénzcentrum.hu kalkulátorával kiszámolhatod, mennyi marad jövőre a fizetésedből:

KATTINTS! Mennyi lesz a fizetésed jövőre? Most megtudhatod!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.27 08:53
A stressz önmagában nem okoz cukorbetegséget, de ha adott a genetikai hajlam és esetleg más kockázat...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 1. hétfő
Tihamér, Annamária
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm