11 °C Budapest

Akik 100 ezret buktak, és akik milliókat nyertek az egykulcsos adóval

Pénzcentrum
2011. augusztus 19. 10:38

Fél év alatt összesen 60 ezer forintot buktak az oktatásban és az egészségügyben dolgozók az idei adóváltozásokkal - derül ki a statisztikai adatokból. A pénzügyi szférában dolgozók viszont átlagosan 300 ezer forinttal vittek többet haza. A kormány mindezek ellenére továbbra is sikertörténetnek tekinti az idei adóváltozások bevezetését, és a jövőben is ragaszkodik az egykulcsos adórendszerhez. Ráadásul az érintettek a jelenleginél is kedvezőtlenebb helyzetbe kerülhetnek jövőre amiatt, hogy a vártnál gyengébb gazdasági növekedés további spórolásra kényszeríti a kormányt.

Átlagosan éppen hogy csak szinten maradtak az első félévben a közszférában a nettó keresetek az adó- és járulékváltozások ellentételezésére juttatott kompenzációval - tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A költségvetési intézményeknél alkalmazottak a tavalyi év első felében nettó 135 600 forintot vihettek haza, idén viszont csak 133 059 forintból gazdálkodhattak. Ebben nincs benne a gyermekek után járó adókedvezmény, amely jelentős eltéréseket eredményez a keresetekben. 

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk az adatokat, akkor ennél sokkal kedvezőtlenebb kép rajzolódik ki. Az oktatásban foglalkoztatottak havonta nettó 10 ezer forinttal kaptak kevesebbet kézhez, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy fél év alatt 60 ezer forinttal kevesebbet kerestek, vagyis egy év alatt több mint 100 ezer forintot buknak. Pontosan ugyanez a helyzet az egészségügyben is, annyi különbséggel, hogy az ágazatban dolgozók havi nettó keresete még az oktatásban alkalmazottaknál is lényegesen kevesebb, mindössze 119 ezer forint volt.

A közigazgatási, védelmi, társadalombiztosítási területen dolgozók fizetése nagyjából a tavalyi első félévi szinten maradt, de ez valójában azt jelenti, hogy az infláció miatt 4 százalékkal kevesebbet ért a pénzük, mint egy évvel korábban. Egyedül a szociális ellátásban dolgozók bére emelkedett havonta 4 ezer forinttal. Az érintettek havi nettó jövedelme azonban még így is alig haladta meg a 90 ezer forintot.

 


Na és mi történt a felsőbb szinteken?

A pénzügyi, biztosítási területen dolgozók az év első felében átlagosan nettó 305 830 forintot kerestek. Ezzel szemben egy évvel korábban 254 537 forint volt a fizetésük. Vagyis havonta több mint 50 ezer, fél év alatt pedig 300 ezer forinttal gazdagodtak. Ráadásul az átlag egyáltalán nem mutatja a fizetésekben rejlő valóságos szakadékot. A pénzügyi szférában előfordul havonta bruttó 3-4 millió forintos kereset is, amiből tavaly 1,5-2 millió, idén viszont már 2,1-2,8 millió forint marad. Vagyis az érintettek fél év alatt 3, vagy akár 5 millió forintot is kaszáltak.

Az információs, kommunikációs területen dolgozók sem panaszkodhatnak. A nettó átlagkeresetük a tavalyi első félévben 217 197 forint volt, idén pedig már 251 759 forintot vihettek haza. Ez hat hónap alatt átlagosan több mint 200 ezer forintos többletjövedelmet jelentett számukra.

Mi lesz a szuperbruttóval?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Rendkívül leegyszerűsítő - hogy a hazug szót ne használjam - álláspont, hogy valaki fél év után meg akarja vonni a teljes, mondhatnám forradalmi átalakítás mérlegét, nincsen olyan magára valamit adó elemző, aki azt mondaná, hogy ez nem működik" - jelentette ki Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy a vártnál szerényebb gazdasági növekedés azt támasztaná alá, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az egykulcsos adóra alapozott gazdaságpolitika.

Szijjártó hangsúlyozta: semmilyen módon nem került szóba a szerdai kormányülésen, hogy megszüntessék az egykulcsos adórendszert. A fogyasztás mértéke azért nem nőtt még jelentősen, mert, ahogy nemzetgazdasági szinten, úgy a háztartásokban is mindenki takarékoskodik - véli a szóvivő. A távlati tervekről csak annyit árult el, hogy a jövedelmek szuperbruttósításának a kivezetésében lehetnek kisebb módosítások.

Mint a Pénzcentrum.hu is megírta, az Országgyűlés már törvényben rögzítette, hogy jövőre a jelenlegi 1,27-ről 1,135-re csökkenne a szuperbruttós jövedelemszorzó.

A nettó keresetcsökkenésért önmagában nem az egykulcsos adó bevezetése a ludas, hanem a rendszert torzító elemek. Hiába csökkent az adókulcs az alacsonyabb jövedelmeknél is a korábbi 17 százalékról 16 százalékra, a kedvező hatást kioltotta, hogy eközben továbbra is megmaradt az 1,27-szeres szorzóval történő jövedelembruttósítás, és a felére csökkent az adójóváírás.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem