17 °C Budapest

Már csak öt napod maradt a jövőd biztosítására

2010. február 11. 10:32

A maival együtt már csak öt napig van lehetőséged a felsőoktatási jelentkezésed benyújtására, ha a 2010. őszi tanévben valamelyik egyetem vagy főiskola hallgatója szeretnél lenni. Jelentkezhetsz a hagyományos módon is, de otthonról a számítógép elől is intézhető a folyamat.

Vészesen ketyeg az óra azok számára, akik még nem határoztak, vagy már döntöttek, de még nem cselekedtek az ügyben, hogy melyik felsőoktatási intézménybe jelentkezzenek hallgatónak a 2010/2011-es tanévtől kezdődően. A jelentkezés utolsó lehetséges napja: február 15.

Mindenki ezekért jelentkezik


A döntést és a kitöltést megkönnyítheti számos, a felvi.hu-n elérhető anyag és kalkulátor. Többek között személyre szabott felvételi rangsort lehet készíteni, van pontszámító kalkulátor, a jelentkezési lap kitöltésében segítséget nyújtó prezentáció és eljárási díj kalkulátor is.

Utóbbi kiszámítása azért nem túl bonyolult. A minimum eljárási díj 9000 forint, melyért cserébe akár 3 helyre is jelentkezhet a felvételizni szándékozó. Az első három hely után pedig minden egyes plusz jelentkezés után 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni. Emellett a felvi.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy az eljárási díj szempontjából két jelentkezési hely egynek minősül abban az esetben, ha ugyanannak a jelentkezési helynek az államilag támogatott és költségtérítéses formáját is megjelöli a jelentkező - azaz megegyezik az intézmény, kar, szak, képzési szint, munkarend, csak a finanszírozási forma tér el -, azt két sorban kell feltüntetnie a jelentkezési lapon, azonban az eljárási díj befizetése szempontjából ez egy képzésnek minősül.

Hogyan jelentkezhetsz?

Jelentkezni kétféleképpen lehet, hagyományos nyomtatvány benyújtásával, vagy a felvi.hu honlap e-felvételi oldalán elektronikusan. Nagyon fontos, hogy az elektronikus felvételi regisztrációt legkésőbb február 23-ighitelesíteni kell a jelentkezés után kinyomtatható hitelesítő adatlap elpostázásával, vagy az ügyfélkapun keresztüli elküldésével. Amennyiben a jelentkező a hitelesítő adatlap postai feladása mellett dönt, a borítékot az Oktatási Hivatalnak, a 1380 Budapest, Pf. 1190-es címre kell feladni.

Ha nincs ügyfélkapus hozzáférésed, hogyan tudsz regisztrálni?

Az ügyfélkapus regisztrációt az okmányirodák végzik. A regisztráció, és az ügyfélkapu használata ingyenes. Az okmányirodákban előzetesen időpontot lehet igényelni, a regisztráció egy gyakorlott ügyintézővel nem kerül 5 percnél több időbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Abban az esetben, ha az okmányirodában esetleg csak a jelentkezési határidő utánra tudnának időpontot biztosítani, érdemes az APEH Ügyfélszolgálati Irodáiban regisztrálni. Utóbbira tavaly ősz óta van lehetőség. Az ügyintézés az APEH-nál is ingyenes és gyors.

A regisztrációhoz az állampolgárnak szüksége van egy személyazonosító okmányra, és egy elektronikus levelezési címre, ahová a rendszer a regisztrációt követően automatikusan elküldi az első belépéshez szükséges kódot, amely a regisztráció napjától számítva 5 napig használható.

Az ügyfélkapus tárhelyet a regisztráltak a www.magyarorszag.huoldalon keresztül érhetik el. Az első belépés után egy új - csak a felhasználó által ismert - jelszót kell kitalálni. Az új jelszó érvényességi idejét legfeljebb két évre lehet beállítani.

Február 15., a határidők napja

Nem a felsőoktatási jelentkezéi határidő az egyetlen, amely idén február 15-re esik. Egy másik nagyon fontos, százezreket érintő végső időpontra is figyelemmel kell lenniük az állampolgároknak február 15-én. Hogy pontosan mire, azt erre a linkre kattintva megtudhatod.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm