19 °C Budapest

Végtörlesztés négy keréken: az autód is lehet fedezet

2011. szeptember 26. 12:37

Szemmel láthatóan megugrott az érdeklődés a gépjármű-fedezetű hitelkonstrukciók iránt, amint az országgyűlés szeptember 19-én elfogadta a devizahitelek rögzített árfolyamon történő előtörlesztésével kapcsolatos törvényt. Az előzetes várakozásoknak megfelelően, tehermentes ingatlanvagyon vagy jelentős megtakarítás hiányában sokan keresik azokat a lehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak ingatlanhitelük forinthitelre váltásához. Szakértők szerint még inkább előtérbe fognak kerülni a gépjármű-fedezetű hitelek, amelyek segíthetnek a frankalapú ingatlanhitelek lezárásában, illetve felhasználhatók új forinthitelek önrészeként is.

A magas árfolyam által leginkább sújtott svájci frankhitellel rendelkezők jelentős hányada szeretne élni az új törvény által biztosított ingatlanhitel-előtörlesztési lehetőséggel, de sokan közülük nem rendelkeznek tehermentes ingatlannal vagy olyan mértékű megtakarítással, melynek révén tartozásukat megfizethetnék, vagy legalább forinthitelre válthatnák. Akik viszont rendelkeznek saját, tehermentes gépjárművel, más adósoknál könnyebben cserélhetik ingatlanhitelüket forintalapú kölcsönre.

"A gépjármű-fedezettel folyósított személyi kölcsön nem új találmány a piacon" - világít rá Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese. "Az utóbbi hetekben azt tapasztaltuk, hogy a devizahitelek előtörlesztésének szabályozásával kapcsolatos várakozások, majd pedig a törvény elfogadásának hatására egyre többen érdeklődnek ezen konstrukciók iránt."

Az új jogszabály elfogadásával elméletben megnyílt az út a devizaalapú ingatlanhitelek lezárása felé, ám az elemzők szerint az árfolyamrögzítéssel történő végtörlesztés lehetősége mindössze az érintett adósok legfeljebb ötöde számára biztosít esélyt tartozásuk önerőből történő kifizetésére. A végtörleszteni szándékozók ezért már aktívan keresik a számukra megfelelő pénzügyi megoldásokat.

Látható, hogy az érintettek elsősorban új, forint alapú, ingatlan-fedezetű hitel felvételével és - az újonnan igénylendő ingatlanhitel önrészének előteremtése érdekében - forintalapú személyi kölcsönök formájában igyekeznek majd forrásokhoz jutni. A fedezetlen személyi kölcsön viszonylagos nehézkessége és drágasága miatt azonban sokak számára kedvezőtlennek, vagy akár elérhetetlennek bizonyulhat.

A bankok által folyósított személyi kölcsön konstrukciók rugalmas alternatívája lehet a lízingvállalatok kínálatában szereplő gépjármű-fedezetű hitel, melyhez a fedezet révén a hagyományos személyi kölcsönnél akár kedvezőbb feltételekkel, egyszerűbben lehet hozzájutni, illetve - mivel szabad felhasználású hitelről van szó - szükség esetén az új, svájci frankos devizahitelt kiváltó ingatlanhitel felvételénél önrészként felhasználni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A társaság szakértője szerint a gépjármű-fedezetű személyi kölcsönök, természetüknél fogva nem képesek jelentős mértékben kiterjeszteni az előtörlesztők körét. Mint vázolta, az előtörleszteni szándékozó, svájci frank-alapú ingatlanhiteles adósok és a tehermentes gépjárművel rendelkezők köreinek keresztmetszete - tekintetbe véve az autópiac válság miatti korábbi összeomlását is - túl szűk ahhoz, hogy a gépjármű-fedezetű kölcsön iránti érdeklődés jelenlegi megugrása drasztikus változást idézzen elő a piacon.

"A szakértők egyetértenek abban, hogy a devizahitel-előtörlesztési szabályozás komoly kockázatokat hordoz és veszteséget jelent a bankszektor számára" - mutat rá a társaság vezérigazgató-helyettese. "Ezzel szemben, az ingatlanhitel-előtörlesztésre is felhasználható gépjármű-fedezetű kölcsönök és a hasonló alternatív megoldások várható sikere révén a hazai hitelezési piac mozgásban maradhat, miközben fokozatosan, lépésről lépésre, svájci frankról és más devizákról forintalapúra vezethető át."

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem