10 °C Budapest

Végtörlesztés-körkép: ezt kínálják most a bankok

Pénzcentrum
2011. október 6. 05:27

Egy hete lehet élni a végtörlesztés lehetőségével, egyes szakértői becslések szerint közel 200 ezren fognak így tenni december 30-áig. A legtöbben új forinthitel felvételével akarják rendezni tartozásukat. Csakhogy kamatemelésektől és a hitelezés teljes leállításától volt hangos az elmúlt hét. Lássuk, milyen most a felhozatal!

A végtörlesztés csak a deviza alapú hiteleseknek szól. A törvény szerint a devizahitelesek - azok, akiknek kölcsöne devizában került kiutalásra és devizában is törlesztenek - nem jogosultak az árfolyamfixált értéken végtörleszteni. Azon építkezők egy részét is kizárják a végtörlesztésből, akik több részletben kérték a kölcsönösszeg kifolyósítását, hiába érkezett meg a hitel nagy része 180 forintos frank vagy 250-es euró árfolyam alatt, ha akár egy forint is ezen értékek fölötti árfolyamon került az adós kezébe, az már nem jogosult a végtörlesztésre. A bankok nem mérlegelik az átlagos árfolyamot.

A bankok reakciói nem kecsegtetnek senkit

Az egyik legcifrább történet kerekedett ki a Volksbank lépéséből. A bank az összeállításunkban előkelő helyen szerepel a forinthitelt nyújtók táborában (THM tekintetében), de saját végtörlesztő ügyfeleivel egy szerződést kiegészítést íratott alá. Ennek értelmében az ügyfeleivel fizettette volna vissza saját veszteséget abban az esetben, ha a bíróság elkaszálná a végtörlesztésről szóló törvényt. Jelenleg úgy tudjuk, mindenféle kitétel nélkül nyújt forinthitelt a Volksbank, az aktuális THM 9,74 százalék.

Az alábbi táblázatból jól láthatjuk: a jelenlegi árfolyamszinteken - kevés kivételtől eltekintve - érdemes ilyen THM mellett forinthitelre váltani. A piros cellák jelzik azokat az eseteket, amikor már nem éri ezt megtenni 240 forintos frank árfolyam esetén (magasabb árfolyamon bővül azon hitelek köre, melyeket érdemes kiváltani). Például, amennyiben a tartozásunk hátralévő futamideje 240 hónap és a devizahitelünk THM értéke 5 százalék, akkor 8 százalékos törlesztőrészlet növekedéssel számolhatunk a forinthitel révén, így egy ilyen hitelt jelen helyzetben nem érdemes végtörleszteni.


A végtörlesztők között valószínűleg túlnyomó részben lesznek a frankhitelesek, mivel az árfolyamváltozás kevésbé volt jelentős az euró esetében, az ebben a devizában eladósodottak száma is kisebb. A következő táblázatban az euróhitelek láthatók - számukra kevesebb esetben érheti meg a forinthitelre váltás.


A CIB Bank még nem döntötte el, kíván-e más bankok, vagy akár saját ügyfeleinek forinthitelt nyújtani végtörlesztéshez, tájékoztatásuk szerint október közepéig kivárnak a döntéssel. A bank még mindig 9,81 százalékos THM-mel hirdeti lakáscélú hitelét, ami nem valószínű, hogy így marad. Az UniCredit Bankot hiába hívtuk fel. Ők nem nyújtanak jelzáloghitelt végtörlesztéshez sem saját, sem devizahiteleseknek. Az ügyintéző elmondta: "az erre vonatkozó termékük még kidolgozás alatt áll". Arra a kérdésünkre, hogy ez mikor készül el, nem tudtak válaszolni.

Már írtunk a Pannon Takarékbank 10,71 százalék THM mellett nyújtott kifejezetten hitelkiváltóknak szánt hiteléről. Akkor még "édeskevésnek" neveztük az ajánlatot, amit utólag meg is bántunk. Mára 11,43 százalékra emelte a hitel árát a bank.

A K&H reakciójáról is beszámoltunk, a bank hivatalos kommunikációjában is kifejti, saját ügyfeleinek nem nyújt jelzáloghitelt. A Budapest Bank kamatemeléssel reagált a végtörlesztésre, jelenleg 11,52 százalékos THM-mel kínálja hitelét, ami jóval magasabb, mint ami egy hónapja volt. Az ügyintézővel folytatott beszélgetés során kényesen kerülték a hitelből való végtörlesztés lehetőségét, csak direkt kérdésre tudhattuk meg, van lehetőség erre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A telefonos megkeresésünkre a Magnet Bank arról tájékoztatott, hogy a drágább, szabad felhasználású hitelből van lehetőség végtörlesztő hitel felvételére. A 11,99 százalékos THM-mel viszont nem lesznek a verseny élvonalában, annak ellenére, hogy devizahitelesek hiányában kevés veszteni valója lenne a banknak. 

Az Erste és az OTP bankok kamatemeléseiről is írtunk már, mindkét bank óriási léptékben emelte meg a hitelek költségeit. Az alábbi táblázatban jól látjuk, hogy kinek éri meg az OTP-hez menni hitelért 240-es frank árfolyam mellett. Kevesen lehetnek:

Elsőként lépett az MKB a teljes hitelbefagyasztók táborába. Cikkünk megjelenése után a bank arról tájékoztatott a Pénzcentrum.hu-t, hogy a kölcsönnyújtás felfüggesztése csak egy technikai hibának volt köszönhető. A Portfolio.hu hitelezéssel kapcsolatos kérdésére is azt válaszolták minden esetben egyedileg mérlegelik a hitelkérelmeket. Az egyedi mérlegelések révén a bank a táblázatban szereplő standard kamat mértékéből - ügyfélminősítéstől függően - 0 - 2,95 százalékig terjedő kedvezményt adhat.

>> Végtörlesztő kalkulátor!! <<

Pénzcentrum vélemény
Egyelőre alig van lehetőség azon devizahitelesek számára, akik forinthitelből szeretnék visszafizetni tartozásukat. Ez egy hónapon belül is változhat, amennyiben bármelyik piaci szereplő hajlandó egy végtörlesztésre is felhasználható kedvező forinthitel nyújtani. De azt is mindenképp hangsúlyozottan jeleznünk kell, hogy a kivárásnak is vannak kockázatai. Hiszen azzal, hogy nem tették kötelezővé a forinthitelezést, a kormány belekényszerítette a bankokat egy olyan játszmába, amiből csak erkölcsi, vagy anyagi vesztesként kerülhetnek ki. Ezekben a hetekben kiderült, inkább az anyagi veszteségeket próbálják elkerülni. A legtöbb bank félhet saját devizahiteleseinek elvesztésétől, és nem mer nyílt konfrontációba kerülni a többi bankkal. Hiszen ebben az esetben minden más hitelintézet is kénytelen lenne ajtót nyitni és befogadni a jelzáloghitel igényeket. A banki véges kapacitások miatt senki nem képes olyan ügyfélszámot bezsebelni rövid időn belül, amiért érdemes lenne saját ügyfelei elvesztését kockáztatnia.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem