17 °C Budapest

Új feltételekkel házal a Provident: itt vannak a részletek

Pénzcentrum
2012. március 28. 11:32

44 százalék körüli lesz a Providentnél a THM a hiteldíjakat maximáló törvény életbelépése után. Azért nem 31 százalék, mert a társaság ezentúl nem személyi kölcsönt folyósít, hanem kötött hitelcélú a "mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkeinek megvásárlásához, szolgáltatások igénybevételéhez nyújt" hitelt, melyekkel szemben megengedőbb a szabályozás.

A teljes hiteldíj mutatóját korlátozó törvény értelmében április nem nyújtható hitel az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékén felül, ami jelenleg 31 százalékos felső korlátot jelentene a hitelezőknek is. Az elfogadott törvény egy másik pontja viszont kivételt tesz a hitelkártyák és a cikk elején már említett mindennapi élethez nyújtott kölcsönök esetén, ahol maximális felszámolható díj 15 százalékponttal magasabb, jelenleg 46 százalék. Ehhez csak egy plusz oldalt kell tartalmaznia a hitelszerződésnek, ahol az ügyfelek vállalják, hogy hasonló célra használják fel a kapott összeget. A törvény azt már nem írja elő, hogy ezt a társaságnak ellenőriznie is kell. A Provident által nyújtott kis összegek esetén viszont életszerű, hogy ilyen célra költik el a teljes kölcsönt - mondta a Pénzcentrum.hu-nak Tóth Andrea, a Provident kommunikációs vezetője.

2011. évi CXLVIII. törvény 3. § szövege:
Hitelkártya-szerződéshez vagy fizetési számlához kapcsolódó, vagy a mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkeinek (ide nem értve a gépjárművet) megvásárlásához, szolgáltatások igénybevételéhez nyújtott kölcsönre, valamint a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozó teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét.


A törvény megszavazása utáni elemzésünkben két lehetőséget írtunk le, ezekkel esetlegesen a Provident is csökkentheti díjait. Az egyik a futamidő hosszának növelése, vagy a törlesztési gyakoriság csökkentése. Ez utóbbit semmiképp sem akarta meglépni a pénzintézet. Az alapvető modellhez mindvégig ragaszkodtak és most sem akarják azt megváltoztatni. A gyorskölcsöneik lényege épp az, hogy hetente, kis összegben törleszthetik az adósok. Az esetek túlnyomó részében, az ügyfelek választása alapján, személyesen keresik fel az ügyfeleket, akik így bankszámla nélkül is rendezhetik tartozásukat. Ez utóbbi szolgáltatás plusz díjba kerül az ügyfeleknek, mégis a gyújtött hitelek több, mint 90 százalékánál nem bankszámláról rendezik a tartozást.

A futamidő hossza viszont nőni fog, az eddig 30, 40 illetve 60 hetes kölcsönök 35, 45, 66 hetesek lesznek. A változás miatt a jelenlegi THM-ek csökkennek, a visszafizetett összeg is csökken. Ez azt is jelenti, hogy a legtöbb konstrukció esetén csökken a heti törlesztőrészlet, ami az ügyfeleknek kedvezhet. A 100 ezer forintos 60 hétre nyújtott Provident-kölcsön thm-je eddig 64,54% volt, az ügyfélnek pedig hetente 2200 forintot kellett banki átutalással törlesztenie, vagy pedig 3300 forintot, ha az otthoni szolgáltatást is igénybe vették. Az új törvényi előírásnak megfelelően most ez a hitelkonstrukció az alábbi paraméterekkel rendelkezik: 66 hét alatt kell törleszteni a felvett összeget, a THM 44,22% és a heti törlesztő részlet banki átutalással 1900 forint, otthon nyújtott szolgáltatással pedig 3100. 

 

A fenti táblázatból is látszik, hogy a törlesztőrészlet csökkenni fog a jövő héttől. A teljes visszafizetett összeg viszont nő majd az Otthon szolgáltatás díjával együtt. Tóth Andrea elmondta, hogy nem számítanak jelentős bevételkiesésre a következő időszakra. A pénzintézet jelenleg a beérkező hitelkérelmek 60 százalékát utasítja vissza a felelős hitelezés elvei mentén. Ebben sem számítanak lényeges változásra. A késedelmes visszafizetések aránya továbbra is a bankoknál is megszokott 10-20 százalékos szinten marad.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyszer már csökkentek a THM-ek

A Provident 2010-ben már csökkentette kölcsönei díjait. Akkor a több száz százalékos THM-eket kellett a törvényi elvárások miatt módosítani. Ezt úgy oldotta meg akkor a pénzintézet, hogy 2010. június 11-től kizárólag a kamatból és az adminisztrációs díjból áll a THM-et befolyásoló költségek sora. Akkor az árazáskor alkalmazott módosítás lényege volt, hogy az úgynevezett "Otthon nyújtott szolgáltatást"- nem tette kötelezővé a hitel folyósításához, épp ezért nem is szükséges beleszámolni a díjkalkulációba annak költségét. Jelenleg az ügyfelek több, mint 90 százaléka kéri a díjkülönbség ellenére az "Otthon nyújtott szolgáltatást". Kérdésünkre Tóth Andrea elmondta, hogy a THM-ben nem számolt díjak mértéke nem fog az inflációnál nagyobb mértékben változni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem