21 °C Budapest

Mi van a devizahitelesek mentőcsomagjában?

Pénzcentrum
2011. december 19. 13:32

A miniszter maga is félrevezető módon tájékoztatott tegnap a devizahitelesek új mentőcsomagjával kapcsolatban, így a részletek számos sajtótermékben tévesen jelentek meg. Nem igaz, hogy a törlesztőrészletek rögzített árfolyam fölötti részét teljesen átvállalnák a bankok és az állam, de az sem, hogy az adósok a gyűjtőszámla kamatainak megfizetése alól mentesülnének. A rendszer ennél kicsit bonyolultabb, de több százezer forintos könnyítést jelent majd az ezt választó devizahitelesek többségének. A megállapodás számos intézkedést tartalmaz még, ezek öt év alatt százmilliárdokat mozgatnak meg a bankok, az állam és a devizaadósok között. Bemutatjuk, mit tartalmaz a csomag, és a Portfolio.hu becslései alapján mennyit hozhat-vihet valójában.

A végtörlesztésnél a bankok, az eddigi árfolyamrögzítésnél pedig a devizaadósok számára kedvezőbb - legalább ennyi már most megállapítható arról a megállapodásról, melyet tegnap aláírt a kormány és a Bankszövetség, és írásban is megjelent a kormány honlapján. Utóbbi alapján már viszonylag pontos képet kapunk a csomagról, mely az alábbi fő elemeket tartalmazza:

1. Kedvezményes árfolyamrögzítés bevezetése a jól, vagy csak kis késéssel fizető deviza jelzáloghitelesek számára
2. A már szeptember 30-án 90 napon túli késedelembe esett adósok hitelének forintosítása és tartozásuk 25%-ának elengedése
3. A jelenleg is zajló végtörlesztéssel kapcsolatos szabályok szigorítása
4. A növekedést elősegíteni hivatott intézkedések a kormány és a bankok között

1. Kedvezményes árfolyamrögzítés

A megállapodás legrövidebb része, de a legtöbb jelenlegi devizahitelest érinti. Az augusztus 12-e óta már érvényben lévő árfolyamrögzítés szabályait alkalmaznák, a rögzítés ideje alatt az ügyfél rögzített, 180-as frank-, 250-es euróárfolyam mellett fizetné az ügyfél a törlesztőrészletét (a jenhiteleseknél a korábbi 2-vel szemben 2,5 forintos árfolyam szerepel a szövegben). A különbség az, hogy ez nem 2014, hanem 2016 végéig szólna, de ami még ennél is fontosabb, hogy az időközben ki nem fizetett (vagyis a rögzített árfolyam feletti) összegnek csak a tőketörlesztéssel arányos része halmozódna egy új gyűjtőszámlán, a kamattörlesztést (a devizahitel rögzített árfolyam feletti részéből származót és nem a gyűjtőszámláét!) a bank és az állam fele-fele arányban elengedné. Mekkora összeget jelent ez?

Zavar a kamatok körül

Nagy a zavar azzal kapcsolatban, milyen kamattörlesztésről van itt szó. Ehhez lássunk egy példát! Valaki havonta 25 ezer forintot törleszt jelenleg, ebből a kamattörlesztés 15 ezer, a tőketörlesztés 10 ezer forint. Vagyis a kamat- és a tőketörlesztés aránya 60%-40%. Az új szabály szerint az ügyfél törlesztőrészlete nem 25 ezer forint, hanem csak 18 ezer forint lesz, a maradék 7 ezer forintot nem kell törlesztenie. A 7 ezer forinton belül azonban szintén 60%-40% a kamat és a tőke aránya, mint ahogy az egész hitel törlesztőrészletén belül. A 60%-nyi kamatrészt, vagyis 4200 forintot az adott hónapra elenged a bank és az állam, 2800 forint viszont az adós gyűjtőszámlájára kerül. Ez a gyűjtőszámlán halmozódó tőkerész szintén kamatozik (a korábbi szabályoknak megfelelően a BUBOR-ral, ami jelenleg 7%). Egyes sajtókommentárokkal ellentétben nem ezt az egyébként jóval kisebb összeget engedik majd el az adósnak (bár még erre is születhet szabály), hanem az említett, példánkban 4200 forintos havi kamattörlesztést, ami az eredeti szabályok szerint a devizahitelről került volna a gyűjtőszámlára.

Annál nagyobb az elengedett összeg, minél nagyobb egy devizahitel törlesztőrészletén belül a kamattörlesztés aránya, ami (normál, annuitásos hiteleknél) a teljes futamidőtől, a futamidőből már eltelt idő hosszától és a hiteldíjtól függ, az idő múlásával pedig folyamatosan csökken.

Mit rejt valójában az új devizahiteles csomag?

 

Mit rejt valójában az új devizahiteles csomag?


A hiteladós rögzített árfolyam feletti tartozását tehát ugyanolyan arányban vállalja át együttes erővel a bank és az állam, amekkora a kamattörlesztés aránya ezen időszak alatt a teljes törlesztőrészleten belül. Mivel a devizahitelek többségét 3-5 éve vették fel, jellemzően 15-20 évre, a kamattörlesztés általában közel kétharmados arányt képvisel a következő években a teljes törlesztőrészleten belül, így az öt év alatt ki nem fizetett összegnek is nagyjából ekkora részét vállalják át az adósoktól.

Tanácsadó legyen a talpán, aki minden, hozzá forduló ügyfél esetében kiszámolja az így kapott törlesztőrészletet. Egyetlen, átlagosnak mondható hitel esetében ezt az alábbiakban megtesszük. A példában szereplő lakáshitel jellemzői az alábbiak.

Mit rejt valójában az új devizahiteles csomag?


Amennyiben az adós februárban belép az általa immár négy éve törlesztett hitelével a csaknem öt évig (2016 végéig) tartó árfolyamrögzítésbe, törlesztőrészlete a jelenlegi 91 ezer forintról 66 ezer forintra csökken (ha a kamat változatlan marad). Öt év múlva 613 ezer forintnyi gyűjtőszámla-tartozása gyűlik össze. Ez ugyan soknak tűnik, de ennél még nagyobb, közel 993 ezer forintnyi tartozást az öt év alatt a bank és az állam elengedett számára. Ez esetben 38%-ot az ügyfél, 62%-ot a bank és az állam megosztva vállalt. A gyűjtőszámlás forinthitelt eredeti devizahitelével párhuzamosan a lejárat végéig kell törlesztenie az adósnak, így a 2017 elején havi terhe a jelenlegihez képest nem drámaian ugyan, de 98 ezer forintra megemelkedik (250-es frankárfolyam mellett). A tervek szerint dönthet úgy is majd az ügyfél, hogy a rendszerből már 3 év után kilép. Akárhogy is tesz, a magasabb törlesztőrészletre való felkészülés pénzügyi tudatosságot igényel, ugyanakkor a példában szereplő adós számára vonzó lehet, hogy öt év alatt csaknem egymillió forintnyi kamattartozásától megszabadult. Ha az átlagos frankárfolyam alacsonyabb lesz 250 forintnál, természetesen az elengedett és a fizetendő tartozás is kisebb lesz.

Mit rejt valójában az új devizahiteles csomag?



Először is tisztáznunk kell, kik veheti igénybe a kedvezményes árfolyamrögzítést. Teljes hitelállományukra vonatkozó becsléseinket az alábbi táblázat tartalmazza. Annyit tudhatunk, hogy a 90 napon túli késedelemben lévők, vélhetően (az eredeti árfolyamrögzítéshez hasonlóan) a más adóskönnyítő programban lévők, illetve az időközben végtörlesztők nem veszik/vehetik igénybe. Ugyanígy a 30 millió forintnál értékesebb ingatlannal rendelkezők is kimaradnak a lehetőségből. Előbbi kettőre az MNB adatait, utóbbi kettőre (és ezek átfedéseire) saját becsléseinket használtuk.

Mit rejt valójában az új devizahiteles csomag?


Az állam és a bankszektor öt év alatti potenciális tehervállalásának kiszámításához ismernünk kellene a deviza jelzáloghitelek pontos lejárat és kamatszint szerinti összetételét, ez azonban nem áll rendelkezésünkre. A fentiekkel összhangban és az egyszerűség kedvéért azt feltételezzük ezért, hogy a rögzített árfolyam feletti rész egyharmadát az ügyfél, egyharmadát a bankszektor, egyharmadát az állam fizeti. Ekkor azt kapjuk, hogy a fent kiszámolt 3226 milliárd forintnyi deviza jelzáloghitel ki nem fizetett törlesztőrészlete öt év alatt 250 forintos frankárfolyam mellett nagyjából 537 milliárd forint. Ennek egyenként a harmadát, 179-179 milliárd forintot vállalná át a bankszektor és az állam az öt év során. E két szereplő éves tehervállalása a kamattörlesztés csökkenő jellege miatt egyre az öt év során egyre kisebb. Az első évben emiatt a 179 milliárdos összeg ötödénél nagyobb, nagyjából 45-50 milliárd forintos közvetlen bevételkiesést (és nem követelésleírást!) jelentene mindez például a bankszektor számára, ha minden jogosult csatlakozna az árfolyamrögzítéshez. E veszteség ugyanakkor a jövőbeni bevételtermelő képesség szempontjából is hiányozhat a bankoknak, így a közvetett hatással együtt ennél nagyobb lehet az eredményrontó hatás. Az állam kockázata viszont, vállalta, 270-es frank-, 340-es euró- és 3,3-as jenárfolyam felett ő vállalja a veszteségeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit rejt valójában az új devizahiteles csomag?


2. A késedelmes hitelek forintosítása és 25%-os tartozáselengedése

A szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő mértékű, és 90 napot meghaladó késedelembe esettek deviza jelzáloghitelét a 2012. március 15-e és április 15-e közötti irányadó középárfolyamok átlagán forintra váltják, majd a konverziót követően a tartozás 25%-át elengedik. Az MNB adatai szerint a potenciálisan érintett (90 napon túl késedelmes) deviza jelzáloghitel-állomány összege 598 milliárd forint, úgy tudni azonban, hogy az állomány fele nem lesz jogosult erre a lehetőségre, mert ingatlanjuk forgalmi értéke a devizahitel-szerződés megkötésekor meghaladta a megállapodásban rögzített 20 millió forintot. Így összesen 300 milliárd forintnyi állományról lehet szó, ráadásul a forintosításra vonatkozó kérelmüket csak akkor fogadják el, ha március 15-éig igazolják, hogy a késedelembe esést a fizetőképesség jelentős romlása okozta. Az ezt igazolók bizonyos feltételek mellett állami kamattámogatást is igénybe vehetnek, a Nemzeti Eszközkezelő pedig vállalja, hogy 2014 végéig a tervezett 5 ezer helyett 25 ezer lakást vásárol.

Mit vállal mindezzel a bankszektor és az állam?

A maximum 300 milliárd forintnyi hitelkövetelés 25%-ának elengedése legfeljebb 75 milliárd forintos veszteséget jelent jövőre a bankszektor számára, ugyanakkor az ügyfelek egy része esetében a fizetőképesség helyreállása esetén a céltartalékok esetleges visszaírásának köszönhetően a nettó hatás ennél kisebb lehet. Az állam a Nemzeti Eszközkezelő lakás vásárlásainak megötszörözésével öt év alatt becsléseink szerint 25 milliárd forintos terhet vállalhat, míg a kamattámogatás évente maximum 7 milliárd, öt év alatt 35 milliárd forint lehet.

Mit rejt valójában az új devizahiteles csomag?


3. A jelenleg is zajló végtörlesztéssel kapcsolatos szabályok szigorítása

A kormány a bankok javaslatait megfogadva igyekszik mérsékelni a végtörlesztés negatív hatásait. Ezek költséghatása nehezen számszerűsíthető, mindenesetre a bankok egyelőre még mindig kiszámíthatatlan végtörlesztési veszteségeit mérsékelhetik:
- a végtörlesztési igényt a bank visszautasíthatja, ha az ügyfél 2012. január 30-ig nem tudja bemutatni, hogy a végtörlesztéshez elengedő összegű, más hitelintézet által kiállított kötelező érvényű hitelígérvénnyel vagy megfelelő pénzfedezettel rendelkezik.
- leírható az idei bankadóból a végtörlesztésből származó veszteségek 30%-a. Amennyiben a bankok végtörlesztési vesztesége eléri a november végi 90,5 milliárd forintos érték kétszeresét, akkor ez a tétel a bankoknak közel 54 milliárdos bankadó-visszatérítést jelenthet.
- a jövőbeni jutattások terhére megelőlegezett kifizetés ne, csak munkáltatói kölcsön nyújtható a végtörlesztéshez, mértéke az eltartott kiskorú gyermekek számtáól függ. A végtörlesztéshez nyújtott vissza nem térítendő támogatást pedig legkésőbb 2011. december 31-ig folyósítani kell.

Mit rejt valójában az új devizahiteles csomag?


4. Növekedési Paktum

- 2013-tól a bankadó mértéke 50%-kal csökken. 2014-től az EU jogrendjében elfogadott bankadónak megfelelő (kérdés, mekkora összegű) bankadó lesz érvényben. A felére csökkentett bankadó közel 65 milliárd forinttal alacsonyabb terhet jelent a bankok, és ugyanekkora bevételkiesést az állam számára.
- a Bankszövetség 2012. január végéig kidolgoz egy, a pénzügyi közvetítőrendszer szerepvállalását a gazdasági növekedés szempontjából pontosan bemutató javaslatot, amiről a felek február végéig megállapodnak.
- az a bank, amely 2012. szeptember 30-ig növeli, az állománynövekedés forintban elszámolt ellenértékét levonhatja a 2012. évi bankadó alapjából azzal, hogy az állománynövekedés bázisát a 2011. szeptember 30-án fennálló állomány 95%-a jelenti. Hasonló ösztönzés lép életbe a lakásfedezetű és az EU-s támogatásokra vonatkozó hitelekre is, a fentiekkel összességében érvényesített levonás azonban nem haladhatja mega különadó 30%-át. A fentiek hatása ugyanakkor nem számszerűsíthető, lévén, hogy a bankok hitelkihelyezései szempontjából sokkal több a negatív tényező, ami jelentősen háttérbe szoríthatja a fenti, ösztönző hatást.

Mit rejt valójában az új devizahiteles csomag?


Konklúzió

A Bankszövetség és a kormány megállapodásának legnagyobb erénye, hogy intenzív párbeszéd indult meg a két fél között, és öt év alatt a jól fizető adósok terhei a jelenleginél jóval mérsékeltebbek lehetnek. Ez a bankrendszer hiteleinek minőségére és némileg a belső keresletre is pozitív hatással lehet. A bankok által vállalt veszteség ugyanakkor visszafogja a hitelkihelyezéseket, igaz, időben jóval inkább szétporlasztott módon, mint a végtörlesztés. A bankszektor fenti csomagból származó tehervállalásának maximuma becsléseink szerint a Matolcsy György által említett 600 milliárd forinttal szemben közel 200 milliárd forint, ha figyelembe vesszük a végtörlesztési veszteségek 30%-os levonhatóságát, a bankadó már korábban ismert felezésével azonban nem számolunk. Az állam költsége a kedvezményes árfolyamrögzítésben való részvétele, a Nemzeti Eszközkezelő tevékenységének kibővítése, a kamattámogatásban való részvétele és egyes tételek bankadóból való levonhatósága miatt ennél akár másfélszer nagyobb is lehet, ami viszont szinte megfelel a kormány 300 milliárd forintos becslésének.

Mit rejt valójában az új devizahiteles csomag?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem