12 °C Budapest

Megszavazták! Jön az árfolyamrögzítés, és amit tudnod kell

Pénzcentrum
2012. március 19. 18:55

Elfogadta az Országgyűlés az árfolyamrögzítésről szóló törvényt. A kormány szerint az érintett devizahitelesek 90 százaléka élhet majd a lehetőséggel áprilistól kezdve. Első két hónapban csak a közszolgák kérvényezhetik, a többieknek folyamatosan nyílik majd meg a lehetőség. A Pénzcentrum.hu összefoglalója, ki és milyen feltétel mellett élhet az árfolyamrögzítéssel?Az árfolyamrögzítést minden olyan lakóingatlannal fedezett deviza alapú hiteles és lízingszerződéssel rendelkező igényelheti, akinek az eredeti hitelösszege nem haladja meg a 20 millió forintot, nincs 90 napnál nagyobb késedelemben és nem áll semmilyen más banki fizetéskönnyítő program hatálya alatt. Nem vonatkozik tehát a törvény és az árfolyamrögzítés mindazokra, akiknek devizában történt a hitel folyósítása (devizahitelük van).

Áprilisban kezdődik, de nem éri meg rohanni a közszférában dolgozóknak sem!

A törvényjavaslat hatályba lépését követő első két hónapban a pénzügyi intézmények kizárólag a közszférában dolgozók kérelmét kötelesek befogadni, majd ezt követően júniustól a lakáscélú hitelesekét, szeptembertől pedig a szabad felhasználású devizakölcsönnel rendelkező hiteladósokét. A javaslat ugyanakkor nem zárja ki, hogy a pénzügyi intézmények már korábbi időpontban is befogadjanak kérelmeket.

Az első két hónapban nem minden közszolgának éri meg a bankfiókba rohanni, ugyanis a törvény azt is tartalmazza, hogy azon közszolgák, akik végtörlesztésre is jogosultak voltak és szándékukat a hitelintézetnek és a munkáltatónak is jelezték, azok akár több százezer forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. Ők ugyanis megkapják a két időszak közötti időszak alatt ténylegesen megfizetett törlesztőrészlet és a rögzített árfolyam alapján fizetendő törlesztőrészlete közötti különbség. Ezt a támogatást a fennálló devizakölcsön előtörlesztésére kell a pénzügyi intézmény részére átutalni. A közszférában dolgozók a támogatás mellett még kamattámogatást is kaphatnak, mellyel tovább csökkenhet a havi teher.

A jenhiteleseknek meg...

Volt róla szó, de mégsem csökkent a jenhitelesek rögzített árfolyama, így végül 2,5 forinton kell majd törleszteniük a tartozásukat a következő közel 5 évben. Ez egy korábbi elemzésünk szerint is óriási torzulást okoz a devizanemek között, amennyiben a támogatások nagyságát nézzük. A pénzügyi intézmény a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatt svájci frank esetén a 180 CHF/HUF, euró esetén a 250 EUR/HUF, japán jen esetén a 2,5 JPY/HUF árfolyamot alkalmaz.

A rögzített árfolyam feletti részt nem kell visszafizetni

A legkarakterisztikusabb változás a tavaly már életbelépett árfolyamrögzítéshez képest, hogy a rögzített árfolyamok feletti rész nem teljes egészében kerül a gyűjtőszámlára. Ezzel több százezer, akár millió forintot is átvállal a bank és az állam a devizaadóstól. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával pontosan kiszámolhatod, hogy mekkora részt nem kell visszafizetni és a törlesztőrészletek alakulását is megnézheted.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

>> Árfolyamrögzítés kalkulátor <<


Mivel a rögzített árfolyam feletti kamattörlesztőt vállalja át a bank és az állam, ezért a kombi hitelesek járhatnak a legjobban a rendszer időtartalma alatt, hiszen töketörlesztő nélkül nem halmozódik a gyűjtőszámlán semmi, amit vissza kellene fizetni.

270 felett

A svájci frank esetén a 270 HUF/CHF/ HUF, euró esetén a 340 EUR/HUF, japán jen esetén a 3,3 JPY/HUF felett már teljes egészében az állam fizeti az esetleges törlesztőrészletet.

A reinkarnációs hitelek is jöhetnek

Az új árfolyamrögzítőknek is megnőhet a futamideje. A gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás törlesztőrészlete ugyanis nem lehet nagyobb, mint a fixálás alatti, csökkentett törlesztőrészlet 15 százaléka. Hacsak az ügyfelek nem kérik ennek az ellenkezőjét a bank automatikusan hosszabbítja meg a hitel futamidejét a szabálynak megfelelően.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm