13 °C Budapest

Ki bukik, ki nyer a Fidesz új ötletével? A hitelesek dilemmája

Pénzcentrum
2011. szeptember 9. 15:20

Lázár János péntek délelőtt jelentette be javaslatát, amely szerint a devizahiteleket az árfolyamrögzítéskor használatos árfolyamon lehetne előtörleszteni. Az elhangzott mondatok alapján ezt mindenki költségmentesen tehetné meg (nem lenne sem forint alapú maradványhitel, sem más egyéb költség). Ez alapján kiszámoltuk, érdemes-e még árfolyamrögzíteni, vagy jobban megéri kiváltani a hitelünket egy piaci kamatozású forintkölcsönnel. Nem minden feltétel mellett éri meg ez, a hosszabb futamidő esetén érdemes lehet továbbra is devizában törleszteni.

Felkavarta az állóvizet Lázár péntek délelőtti bejelentése, miszerint a bankoknak egyösszegű végtörlesztés esetén a devizahitelesek mentésére szolgáló korábbi csomagban rögzített 180 forintos frank- és 250 forintos euró árfolyamon kell biztosítaniuk a hitelből való kiszállást, minden ezzel kapcsolatos költség őket terheli.Legtöbben ezeken az árfolyamszinteken minimális árfolyamveszteséggel tudnak kiszállni a törlesztő részletek révén őket nyomorgató devizahitelekből. De megéri ezt tenniük egy sokkal magasabb kamatozású forint hitel segítségével?

Megszólalt a Bankszövetség
A Bankszövetség péntek délután ismertette álláspontját. Szerintük: a javaslat jelentősen veszélyezteti a pénzügyi intézményrendszer stabilitását, valamint nagyon súlyos makrogazdasági következményekkel járhat. A várható, negatív hatásokra és veszélyekre a Bankszövetség Elnöksége felhívta a kormányzat figyelmét.

A legtöbb embernek nincs semmilyen megtakarítása, vagy egyéb forrása ezen hitelek azonnali visszafizetésére, akár a nyomott árfolyamon is. Így valamilyen hitelhez kell nyúlni a legtöbbjüknek, hogy kifizethessék teljes tartozásukat. A legésszerűbb az eredeti devizahiteleket is folyósító bankokhoz fordulni, újbóli, immár forint alapú hitelekért, amiből a devizatartozás végképp rendezhető.

Egy átlagosnak mondható mai árfolyamon 8 millió forint összegű franktartozás a rögzítéskor használt 180-as árfolyamszint mellett csak 6 millió 261 ezer forint. Ugyanez a 8 millió forintos tartozás viszont euróban csak 850 ezer forinttal csökken (egy millióval kisebb mértékben, mint a frank esetén) az euró kapcsán érvényes 250-es rögzített árfolyam révén.

De nézzük meg mindkét hiteltípus esetén, miért is lehet érdemes (vagy miért nem) - akár forinthitellel is - azonnal kiváltani meglévő tartozásainkat. Számításaink során a frankhitelek esetében 7 százalék, euró hitel esetében 8 százalékos, míg a forint hitel kiszámításakor 10 százalékos THM-ekkel számoltunk. Az alábbi táblázat tartalmazza az aktuális (mai árfolyamokon számolt) törlesztőrészleteket, és az ennek kiváltásához szükséges forinthitel törlesztőrészleteit egy átlagosnak számító 8 millió forintos 15 év hátralévő futamidejű devizahitel esetén.A "havi spórolás" sorokban láthatjuk a két törlesztőrészlet különbségét. Ami az árfolyamváltozás hatására változhat, a következő táblázat mutatja ezek hatását.

 


260-as árfolyam esetén a havonta így megspórolt összeg nő, csökkenő árfolyam mellett viszont negatívba is fordulhat a megtakarítás. A megtakarítás mértékére ugyancsak nagy hatással van a hátralévő futamidő, hiszen ekkor a kamatköltségek eltéréseinek hatása elenyészőbb. Így megnéztük, hogy mennyivel tud többet spórolni az, akinek csak 10 év van még hátra a törlesztéséből.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Számításaink végén kijelenthetjük, hogy sokak számára megérheti, akár hitelből is kiváltania deviza tartozását ezeken az árfolyamokon. Főleg azoknak, akiknek viszonylag kevés idejük van hátra a futamidő végéig. Azon keveseknek meg mindenképp, akik rendelkeznek a végtörlesztéshez elegendő megtakarítással vagy a házuk eladásából szeretnék ezt megoldani? Mindezen kijelentés mellett legyünk óvatosak a lehetőség igénybevételekor, hiszen sokszor nem éri meg ezt a megoldást választani. Annak fényében még inkább kijelenthető ez, hogy a döntés nagy valószínűséggel növeli az országkockázatot, amely negatívan hathat a magyar kamatviszonyokra.

Elemzők szerint, ha a kormány elfogadja a Fidesz-KDNP devizahitelesekre vonatkozó javaslatát, a devizahitelek arányának csökkenésével ugyan javulhatna Magyarország nemzetközi megítélése, de a lépésnek komoly ára van, a forint gyengülne, a banki veszteségek pedig megugranának. Az MNB pedig újra megerősítette, hogy csak olyan megoldást tart elképzelhetőnek, amely nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és működőképességét.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI-nek elmondta, hogy a javaslatról nem konzultáltak a bankszövetséggel. Azt a szövetség elnökségének állásfoglalása után kommentálják.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem