14 °C Budapest

Jelzálog húzza a magyar csodalovat is

Pénzcentrum
2011. május 21. 11:02

Jelzálogot jegyeztetett be a verpeléti Evowine Kft. az Overdose Vagyonkezelő Kft. 50 százalékos tulajdonrészére, amely Mikóczy Zoltán kezében van. A társaság egyetlen vagyontárgya Overdose, a magyar csodaló, amelynek eszmei értéke becslések szerint 1,5 milliárd forint.

 

Elúszott a 15 millió forint Angliában
A vert mezőnyben végzett Overdose szombaton a Group II-es Temple Stakes-t a Liverpool és Manchester közötti Haydock Parkban. A bukmékereknél első számú favoritja volt a hatéves paripa, annak ellenére, hogy legalább öt olyan ló állt rajthoz, amelyek a Group I-es mezőnyben is nyertek már versenyt.
A start jól sikerült, Overdose az 1000 méteres táv kétharmadáig a győzelemért is versenyben volt, de az utolsó 200 méterre visszaesett, s hetedikként haladt át a célvonalon. A futam után kiderült, Overdose 600 méter után elveszítette egyik hátsó patkóját, ez válthatta ki, hogy megváltozott futásának ritmusa. A patkót vélhetően egy mögötte galoppozó ló rúgta le.
A futam 80 ezer font (24 millió forint) összdíjazású volt, az első helyezett 45 ezer fontot (15 millió forintot) kapott. Mikóczy elmondása szerint megközelítően ugyanennyibe került a ló felkészítése a versenyre. A tulajdonos a verseny után rendkívül csalódott volt, de azonnal közölte, hogy nem adja fel, mert Overdose azért megmutatta, hogy a legjobb sprinterek közé tartozik.
A magyar csodaló legnagyobb megmérettetése a június 14-i Royal Ascot lesz, amit az angol királynő is megtekint. Mikóczy szerint a további háromhetes angliai felkészülés elegendő lesz rá, hogy Ascotban az utolsó métereket is bírja.
Overdose-t azután kiáltották ki csodalónak, hogy az első 12 versenyét megnyerte. Akkor a 13. helyen állt a valaha élt versenylovak örökranglistáján, amelyet a magyar Kincsem vezet. Majd súlyos patagyulladást kapott, ami miatt csak tavaly augusztusban tudott ismét elindulni, amikor kikapott. Idén április közepén viszont már ismét a régi önmagát mutatta: a németországi Hoppegartenben új pályacsúccsal győzött.

Kölcsönt kellett felvennie Mikóczy Zoltánnak, hogy finanszírozni tudja a világ egyik leghíresebb versenylova, a magyar Overdose és még 22 másik ló versenyeztetésének költségeit. Már korábban is a Verpeléten bejegyzett Evowine Kft. támogatta a Miko Racing and Trading Kft. versenyistállóját, ezért kézen fekvő volt, hogy Mikóczy ismét a borászati céghez fordult segítségért.

Az ügylet másodlagos biztosítékaként szolgált, hogy a hitelező jelzálogot jegyeztethetett be - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Mikóczy. Kérdésünkre nem kívánta elárulni a felvett hitel nagyságát, csak annyit mondott, hogy az összeg töredékét nem tudta visszafizetni.

Az Evowine Kft. viszont bejegyeztette a jelzálogot az Overdose Vagyonkezelő Kft. Mikóczy kezében lévő 50 százalékos tulajdonrészére, valamint a Miko Racing and Trading Kft.-re. Mikóczy kérdésünkre közölte: június elején kamatostól rendezi a tartozását, és akkor lekerülhet a jelzálog a társaságokról.

A Pénzcentrum.hu próbálta elérni az Evowine Kft.-t is, de sem honlapcímet, sem telefonszámot nem lehetett hozzájuk találni. A társaság Román Péter, Bálint László István, Bodnár Balázs borászok, a bécsi Linepro GmbH, illetve a budaörsi CSM Holdings Kft. részvételével alakult 2009-ben. Román Péter ügyvivő nevén a tudakozónál bejelentett telefonszámon csak üzenetrögzítő jelentkezett. 

Overdose, a nemzeti büszkeség

Mikóczy Zoltán 2006-ban vásárolt egy telivér csikót a lóárveréseiről híres angliai Newmarketban 2100 fontért, azaz alig több, mint 600 ezer forintért. (A lovat Mikóczy lánya nevezte el Overdose-nak, ami magyarul azt jelenti,  "túladagolás".) Az árverésen szinte véletlenül pottyant a tulajdonos ölébe a csikó, mivel igazából nem is akart lovat venni, csak benne ragadt egy licitálásban. Egy év alatt kiderült, hogy a ló átlagon felüli képességekkel rendelkezik, s sorra nyerte a versenyeket.

Az Overdose Vagyonkezelő Kft. 2010 januárjában alakult meg. Egyetlen apportált vagyona Overdose volt. A lovat ekkor már 1,5 milliárd forintra értékelték. Tavaly márciusban öt magyar nagyvállalat - az Euroinvest, az OTP Bank, a Közgép, a Mol és a CIG Pannónia Biztosító - megvásárolta a kft. 50 százalékát. A cégek azért szálltak be a társaságba, hogy Overdose továbbra is magyar színekben versenyezhessen. A csallóközi származású Mikóczy szlovákiai cégtársai akkoriban azt akarták elérni, hogy Overdose szlovák lóként fusson.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az öt nagy cég egyenként 10-10 százalékos tulajdonrészt vásárolt, 50 százalék pedig Mikóczy kezében maradt. A vagyonkezelő cég 750 millió forintos névértékű, 50 százalékos tulajdonrészéért 200 millió forintot - vállalatonként 40 milliót - fizettek az új tulajdonostársak. A cég tőkéje így 400 millió forintra csökkent.

Mikóczy Zoltán, Overdose és állandó munkalovasa Osztényi Zoltán Fotó: pannoniaoverdose.hu

Komoly versenyekhez nincs elég a pénz

A megállapodás fő kitétele, hogy csak magyar színekben indulhat a versenyló. Emellett a résztvevő vállalatok használhatják reklámjaikban Overdose-t. A ló eladásához, illetve a reklámjogok értékesítéséhez a tulajdonosok egyhangú szavazata kell.

A szerződéshez mellékelt szindikátusi megállapodás szerint a díjbevételeket teljes egészében Mikóczy kapja meg, amiből fedezi a ló tartásának és versenyeztetésének költségeit. Overdose felkészítése a versenyekre nagyságrendileg annyiba kerül, mint amennyit megnyerhet - válaszolta érdeklődésünkre a tulajdonos.

Mikóczy hozzátette: be kell látnia, hogy a Group I-es versenyeken való részvétel költségeinek finanszírozása meghaladja a lehetőségeit. Ha a tulajdonostársak azt akarják, hogy a ló hozza az elvárt eredményeket, akkor biztosítani kell hozzá a megfelelő anyagi hátteret. A következő hetekben szeretné elérni, hogy újratárgyalják a szerződéseket.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem