17 °C Budapest

Háromoldalú szakmai munkacsoport a devizahitelesekért - Az NGM üdvözli

MTI
2013. február 14. 16:17

Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa azt javasolja, hogy 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő - lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő - kilakoltatási moratóriumot, és ez a határidő, a tárgyalások menetétől függően, közös szándékkal további 45 nappal hosszabbítható legyen - közölte a biztos csütörtökön az MTI-vel. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: jó lépésnek tartja Doubravszky György, pénzügyi biztos azon javaslatát, hogy egy háromoldalú szakmai munkacsoport összehívását kezdeményezi a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében.

Háromoldalú szakmai munkacsoport sürgős összehívását kezdeményezi a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében a pénzügyi jogok biztosa. Doubravszky György azt javasolja, hogy a kormány, a Magyar Bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek három-három szakértője haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a felek mielőbb kölcsönös egyetértésen alapuló megállapodásra jussanak.

A biztos elsőként annak tisztázását javasolja, hogy devizahitel, vagy devizához között forinthitel sodorta kilátástalan helyzetbe az érintett adósokat.
Javasolja azt is, hogy a tárgyalások megkezdésével egy időben 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő - lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő - kilakoltatási moratóriumot, s ez a határidő, a tárgyalások menetétől függően, közös szándékkal további 45 nappal hosszabbítható legyen.

A Magyar Bankszövetség képviselői és civil érdekvédő szervezetek a nemrégiben lezajlott Hiteles Párbeszéd konferencián egybehangzóan kifejtették: nyitottak a párbeszédre, mert a pénzintézetek elemi érdeke, hogy megőrizzék ügyfeleik fizetőképességét, az adósok pedig várják a tisztességes törlesztési feltételek megállapítását.

A pénzügyi jogok biztosa bízik abban, hogy a bankok, az állam és a civilek háromoldalú szakmai egyeztetése hozzájárul ahhoz, hogy megmentsék a devizahitelezés miatt pénzügyi összeomlás szélére került közel 170 ezer családot - áll a közleményben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: jó lépésnek tartja Doubravszky György, pénzügyi biztos azon javaslatát, hogy egy háromoldalú szakmai munkacsoport összehívását kezdeményezi a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében. A Nemzetgazdasági Minisztérium napokon belül kijelöli a tárgyalásokért felelős szakértőt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 4. 17:46
Mint arról a Media1 beszámolt, Cseh Katalint, a Momentum leköszönő EP-képviselőjét emberi, női mivol...
Bankmonitor  |  2024. július 4. 16:29
A Babaváró hitelnél kardinális kérdés a feleség életkora, hiszen általános szabály, hogy a feleség n...
Holdblog  |  2024. július 4. 08:39
Ahogy majd egy hónapja már írtuk a blog hasábjain, a közel-keleti regionális konfliktus a vörös-teng...
Kiszámoló  |  2024. július 3. 14:47
A hőskorban megalkották az első tőzsdeindexet, aminek a legnagyobb hibája az volt, hogy nem vette fi...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 5. péntek
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm