12 °C Budapest

Filléres lakások a piacon: miből fogjuk megvenni?

2011. június 15. 10:25

Mélyponton a lakáspiac, 5 milliós kölcsönök Lassan elérkezik a moratórium vége, nagy fordulat lehet ez a jelzáloghitelezésben. Szükség is lesz rá, hiszen a mélyponton vannak az ingatlanárak. De tényleg most érdemes lakást venni hitelből? Hogy alakulnak a bankok jelzáloghitel ajánlatai? A pénzcentrum.hu piaci körképével végigtekintjük a bankok jelenlegi akcióit, törlesztőket, THM-eket.

A lakáspiaci változások zajlanak. Az öt pontot magába foglaló a kormány és a Bankszövetség által közösen megfogalmazott akcióterv, melyben többek között megállapodtak a piaci gátat jelentő moratórium feloldásáról is, további változásokat hozhat, akár a hitelezésben is. Összességében a moratórium feloldása üdvös hatással lehet a jelenleg bénult ingatlanpiac beindulására. Az eddig további árcsökkenésre váró keresők ténylegesen megjelenhetnek, az eladók egy része pedig, a moratórium lejártával, elszánhatja magát az eladásra. Sok múlik a kilakoltatási moratórium "védőernyője" alól immár kikerülő tulajdonosok belátásán, hogy most már célszerű aktívan foglalkozniuk az ingatlanok eladásával, akár a Bankokkal karöltve.


A kormány jelenlegi intézkedései, a problémás lakáshitelek és a moratórium kérdésének tisztázása, összességében várhatóan pozitív hatást gyakorolnak majd a hazai lakáspiacra. A kvótarendszer és a már most is a padlón lévő négyzetméterárak miatt várhatóan csak lokálisan okozhat további áresést az intézkedés. Véleményünk szerint azokon a válság nélkül is nehéz helyzetben lévő, kisebb vidéki városokat és községeket magába foglaló részpiacokon okozhat számottevő problémát a moratórium feloldása, ahol a tranzakciók száma már most is minimális. A lakáspiacon tapasztalható bizonytalanság megszűnésével, a moratórium feloldására és az ezzel járó további áresésekre spekuláló vásárlók megjelenésével végleg stabilizálódhat a helyzet, és hosszú távon egy óvatosan emelkedő pályára állhat a hazai lakáspiac, mind az építések, mind az árak tekintetében.

Az eladó lakások hirdetéseiben is tapasztalható, hogy közeledik a kilakoltatási moratórium feloldása. Minden ötödik hirdetést - különösen a családi házaknál - úgy adják fel, hogy sejtetik, az eladás "sürgőssé vált". Az eladók két-három százaléka azt sem palástolja, hogy bedőlt hitel vagy árverezés miatt szabadulna ingatlanától. Az egyik legnagyobb ingatlanközvetítéssel foglalkozó portálon például címkével lehet jelezni, hogy az ingatlan esetében árverésről van szó, áron alul kínálják azt, vagy pedig meglehetősen gyorsan szeretnének tőle megszabadulni. A kínálati ingatlanárak tehát azt mutatják, hogy érdemes lehet most vásárolni. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben akár további 15-20 százalékot is lehet alkudni a hirdetésben szereplő már eleve jutányos árból.

Ha a fentebb vázolt forgatókönyv alapján zajlik le a moratórium feloldása és valóban áremelkedés következhet a piacon, akkor bizony a mai kondíciók mellett is érdemes lehet lakást venni. Milyen ajánlatok közül válogathatunk? Egy tucat bank válaszolt a kérdéseinkre, így összehasonlítható képet kaphatunk a lehetőségeinkről.

A legtöbb bank elengedi a kezdeti banki költségeket, de találhatunk egyéni ajánlatokat is. A hitel felvétele előtt mindenképp érdemes jól körülnézni, az akciókat és a THM-eket összevetve dönteni. Hiszen életünk egyik legnagyobb pénzügyi döntése lehet ez, a hitelfelvevők többsége 20 év körüli törlesztési időszakot vállal és a hitelösszegek is 6 millió forint körül alakulnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Az AXA Bank akciója az értékbecslésidíj-kedvezmény, ezzel csökkenti a hitelfelvevőre háruló költségeket. Ehhez, bankszámlával jövedelem-átutalással és legalább még egy AXA csoport termékkel rendelkezni kell. A Bank további piaci szűkülésre számít. Annak ellenére, hogy az átlagos kölcsönösszeg továbbra is növekszik, így már közel 8 millió forint, az átlagos futamidő azonban továbbra is 20 év a hitelintézetnél.

A Budapest Bank a jelzáloghitelhez kapcsolódóan átvállalja az értékbecslés díját. (A helyszíni szemle időpontjában a hiteligénylő kifizeti a díjat az értékbecslőnek, majd folyósítás esetén visszatérítjük ügyfeleinknek a kifizetett összeget.) A Banknál egyéb kezdeti költségek sincsenek: a Bank sem hitelfolyósítási, sem hitelbírálati, sem egyéb díjat nem számít fel ügyfeleinek. A már régebb óta piacon lévő egyenlítő hitelt is választhatják az ügyfelek, aminek minimum összege 5 millió forint. Az Egyenlítő Hitellel minden, a konstrukcióhoz tartozó folyószámlán elhelyezett pénzösszeg után (a kinnlévő hitel legfeljebb 70%-áig) (a hitelkamat mértékével egyező) napi kamatkedvezményt számol el a Bank, amely féléves periódusonként automatikusan csökkenti a hitelösszeget. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a folyószámlán tartott pénzünk, hosszú lekötés nélkül hitelkamat szinten gyarapodik, az alacsonyabb betéti helyett.

10 milliós kölcsönök, banki akciók

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem