18 °C Budapest

262 milliárdnyi hitel végtörlesztéséhez kértek eurót az MNB-től

Pénzcentrum
2011. november 14. 10:13

A Magyar Nemzeti Bank az október 3-án elindított, heti gyakoriságú, végtörlesztési programhoz kapcsolódó euróeladási tenderein összesen 890 millió eurónyi (262 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, és ebből a hónap végéig, a végtörlesztések megvalósulásával párhuzamosan 235 millió euro (69 milliárd forint) került ténylegesen kifizetésre - derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma reggel közzétett statisztikai mérlegéből. A 235 millió eurónyi, ténylegesen kifizetett összeg önmagában csökkentette a külföldiekkel szembeni követelések állományát és szűkítette a bankrendszer likviditását.

A 890 millió eurónyi benyújtott banki ajánlat a végtörlesztés iránti intenzív érdeklődésre vall a devizahitelesek körében (az 5300 milliárd forintnyi devizaalapú jelzáloghitel kb. 5%-át már október végéig szerették volna végtörleszteni az emberek, igaz a jegybanki eurókifizetés még csak 69 milliárd forintnyi volt). Az intenzív végtörlesztési igény pénzügyi stabilitási szempontból kedvezőtlen és azt vetíti előre, hogy komoly veszteségeket lesznek kénytelenek elszenvedni a bankok a piaci árfolyam és a kedvezményes végtörlesztési árfolyam közötti különbségből adódóan. Ez a különbség októberben mintegy 25-30%-os volt, de mostanra a forint gyengülése miatt már 40% körülre tágult (a svájci frank esetén).

Az MNB múlt héten tette közzé a nemzetközi tartalékok októberi jelentős, 2 milliárd eurós csökkenéséről szóló statisztikáját, amely kapcsán a Portfolio.hu-nak annyit jelzett, hogy abban az 1 milliárd eurós devizakötvény lejárat mellett csak kisebb hatása volt a végtörlesztéshez kapcsolódó banki eurókifizetéseknek (235 millió euró). Mintegy 700 millió eurónyi tartalékcsökkenés okáról egyelőre nem lehet tudni, ez akár a forint melletti csendes intervencióval is összefügghet.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
ChikansPlanet  |  2024. május 17. 10:04
Az építészetnek óriási szerepe van a fenntartható jövő alakításában. Erre számos példát láthatunk a...
Bankmonitor  |  2024. május 17. 09:49
2024. június 3-án indul az új Otthonfelújítási Program. A Bankmonitor elkészítette az első jogosults...
MEDIA1  |  2024. május 17. 09:05
A Media1 tudósítójának jelentése szerint Orbán Viktor elállt a 444 ellen a Fővárosi Törvényszéken in...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem