23 °C Budapest

PSZÁF: árfolyamrögzítésbe kergeti az adósokat a magas frank

MTI
2011. augusztus 11. 08:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arra számít, hogy a svájci frank árfolyamának változása miatt nőni fog a késedelmesen törlesztő hiteladósok száma. A Magyar Bankszövetség szerint a bankrendszer stabil, de terhelhetőségének vannak határai.

A svájci frank kedden éjszaka új történelmi árfolyam rekordot állított be 273,43 forinton. Szerdán a frank árfolyama a nap túlnyomó részében 262-264 forint között mozgott, majd délután átmenetileg 268 forint közelébe emelkedett, röviddel 18 óra után pedig 265,95 forinton jegyezték.

A Raiffeisen Bank egyik elemzője szerint, akit a Dow Jones idézett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) interveniált annak érdekében, hogy az euró árfolyamát 275 forint alatt tartsa. A jegybank sajtóosztálya közölte: az MNB ahogy a múltban, most sem kíván devizapiaci műveletekkel kapcsolatos kérdéseket kommentálni.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arra számít, hogy az árfolyamváltozás miatt nőni fog a késedelmesen törlesztő adósok száma. Annál is inkább, mert a késedelmes jelzáloghiteles ügyfelek döntő része a devizahitelesek közül kerül ki.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta: a június végi adatok szerint 142 358 jelzáloghitel adósnak volt 90 napon túli tartozása, s ha ehhez hozzászámítjuk az akár egynapos elmaradással rendelkezőket is, összesen 301 696 család esetében állt fenn késedelmes hiteltartozás.

Június végén 1 225 419 lakossági jelzálogfedezetű szerződés volt, s ezek egynegyedénél már van valamilyen késedelmességi probléma, több mint egytizedüknél pedig 90 napon túli az elmaradás. A PSZÁF becslései szerint a több mint 301 ezer késedelmes tartozás közül mintegy 262 ezer, a mintegy 142 ezer 90 napon túl tartozóból pedig 123 ezer devizaalapú hiteltartozás.

A felügyelet arra számít, hogy a bankok által korábban becsült 7-15 százaléknál az érintett ügyfelek nagyobb hányada veszi majd igénybe a rögzített árfolyam konstrukciót, amire biztatja is az ügyfeleket.

A svájci frank hitelek törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 200 forinton rögzítik a programban résztvevőknek. Az árfolyam rögzítését augusztus 12-től kérhetik bankjuktól az érintettek, aminek hatását legkorábban az októberi törlesztéskor érezhetik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megalapozott döntést nehezíti annak a rendeletnek a hiánya, amely szabályozná, hogy az árfolyamrögzítés lejárta után mennyivel emelkedhet a havi törlesztőrészlet. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy bár még nem született meg az erről szóló kormányrendelet, a kabinetnek az a szándéka, hogy a lakáshitelesek törlesztő részletei az árfolyamrögzítési lehetőség hároméves lejárta után legfeljebb 15 százalékkal emelkedjenek.

A nem fizető hitelek állományának emelkedése tovább ronthatja a hitelintézetek eredményességét, s ezen keresztül gyengítheti tőkehelyzetüket. Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója elmondta: a magyar bankrendszer a bankadó és minden, a válság okozta baj ellenére stabil, ahogyan a tulajdonosi háttere is.

A vezető tanácsadó azt mondta: bízik abban, hogy a bankrendszer "ütésálló", hogy az otthonvédő csomag csökkenteni tudja a devizahitelesek egy részének kitettségét, s abban is, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a svájci jegybank intézkedései valamiféle megnyugvást hoznak a piacokra. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a bankrendszer erős és normálisan tud működni, a mostani helyzet figyelmeztető jel arra, hogy a bankrendszer terhelhetőségének is vannak határai.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 11. 08:05
Vidnyánszky Attila szerint az RTL a magyar emberek lelkét pusztítja, ezért nem volt hajlandó válaszo...
Holdblog  |  2024. május 11. 07:50
A Bitcoin veszített az anonimitásából és a privát jellegéből, de a változással nyertünk is mondta Sz...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 10. 19:41
Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban...
Összkép  |  2024. május 10. 17:31
Hétfő reggel a lányokon matrózblúz, a fiúkon öltöny, előttük egy kitöltendő gondolattérkép Ady Endre...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem